Google Instant

Google Instant je nové vylepšení, které se objevilo na google.com. Při zadávání dotazu se objevují výsledky vyhledávání a doslova se dynamicky mění s tím jak specifikujete dotaz či frázi. Důvodem pro zavedení této novinky je ukrátit čas na hledání pro BFU. Podle výpočtů analytiků google se prý ušetří člověku 2 – 5 vteřin jeho času.

Zatím nový způsob vyhledávání přinesl spíše kontroverzi mezi webmástry než pozitivní ohlas od zmatených BFU. Popravdě řečeno já si doteď nevím co si od toho slibovat. Možná se časem BFU toto nové vyhledávání zalíbí. Možná je to ve skutečnosti krok kupředu. No zkuste sami na stránkách google.com si pár frází otestovat než budete číst dál.

První dojem

Nejdříve určitě přijde údiv, pak zmatení. No co je to nový způsob vyhledávání, možná evoluce. Je třeba tomu dát čas, než to úplně zavrhnout. Mě osobně jako by to motivovalo stále více a více specifikovat hledanou frázi. Na rozdíl od klasického hledání nemám potřebu přecházet na další stránky spíše upřesňovat svůj dotaz.

Našeptávač mě daleko více navádí co mám psát. Provází mě tím nejvíce hledaným. Podvědomě jako by mě nutil zařadit se do davu hledajících pro které už má google předpřipravené vyšperkované výsledky.

Dopad na optimalizaci stránek

Pokud se tato novinka ujme, zřejmě do bude mít vliv na SEO, ať už si pod tímto pojmem představíme cokoliv. Někteří prorokují konec longtailu. Jiní zase naopak, že bude nutné optimalizovat na delší fráze, protože BFU přestanou procházet stránky z výsledky a spíše se budou snažit specifikovat dotaz. Já osobně nevím jak to bude vypadat. U nás se zatím vyhledává po staru a vzhledem k masivní reklamní kampani, která běží v TV to asi zas tak brzo nebude. Možná to google zabalí stejně rychle jako obrázky, které byly pryč opravdu velice rychle. Tak nebo onak si budeme muset u nás ještě počkat.

Na toto téma ještě plánuji další články, jen si to musím trochu srovnat. V každém případě je to jen kosmetická úprava na SERP to vliv mít nebude, na druhou stranu na návštěvnost z jednotlivých pozic určitě.

Prozatím doporučuji následující čtení

[poll id=”69″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Google Instant”

  1. Tak jelikož u nás se stejně vyhledává převážně na seznamu, tak to s návštěvnosti nijak nehne. Pro mě jediné pozitivum a to absence potřeby stisknout ENTER při vyhledávání.

  2. Z této nové fíčury nejsem zrovna nadšený a to jak z hlediska BFU, tak i z hlediska seo. Dost mě to znervózňuje, jak se mi serp neustále mění. Jaksi vím co hledám a to, že se mi vysledky mení každym stisknutím klavesy mou pozornost dosti prudí.

    I výsledky jsou zvláštní, když si napíšete best car, a podívate se na serp, tak je uplne jiny, než kdyz udelate uplne to same, akorat to zamacknete jeste navrch tlačítkem enter.

  3. Ja som nieco podobne spustil na Okolo.sk ale tam su ”vysledky” ako reklama na moje projekty. Skuste napisat clanky… :)

  4. Mě se více líbí ta budoucí verze Bingu, tohle Google podělal, ale ty obrázky zase tak špatné nejsou…

  5. obrázky mi nevadí, ale instant … fujky :)
    Doufám, že to nebude “povinné” na všech doménách googlu, je to na infarkt, když si 80% obsahu stránky poskakuje jak chce. Tohle teda podělali.

    No co, právě kvůli těmto vymoženostem jsem začal používat noscript. JS mám povolený jen v IB, mapách a možná tak na 2 webech ještě.. :)

    Nejsem zastánce toho, že “javascript je špatný”, ale když ho někdo zneužívá k tomu, co teď předvedl google, tak se pak vývojáři nesmí divit, že lidé hledají všemožné způsoby, jak se proti tomu bránit a blokace js je hold nejefektivnější zbraň.

  6. Mám z toho tiež zmiešané pocity. V prvom rade mi vadí, že mi to sem tam vypne z dôvodu slabej konektivity (pritom máme 10Mbit dsl) – takže moje správanie ovplyvňuje to, že či to je zapnuté alebo nie – to že to raz ide a raz nie, tak to určite nie je dobré pre BFU.

    Long taily – sám mám pár zahraničných minisites (skôr mediumsites :)) no a špecializujú sa väčšinou na konkrétny longtail – i keď som na prvej strane, tak možno sa k môjmu longtailu ani nedopracujú – keďže môžu nájsť to čo potrebujú skôr.

    Mne sa to nepáči teda ani ako userovi a ani ako webmástrovi.

  7. Mě se to naopak docela líbí. Z hlediska SEO to totiž může mít i přínos v tom, že člověk se snáze a rychleji dozví na co optimalizovat. Uvidíme za rok jak se to chytne nebo ne.

  8. Ja si myslím, že je to krok vpred. Sám často hľadám na google niečo, avšak neúspešne po 3-4 vyhľadávaniach. Až na 5 sériu kľúčových slov nájdem, čo som chcel. Instant mi tak skráti vyhľadávanie aj o 5s, čo je myslím, vcelku fajn. Dosť mi ale vadí “našeptávač”, ten tam vôbec nemusel byť, a mohli tam nechať to, čo bolo doteraz…

  9. Mně osobně se to líbí. Jak to bude působit na BFU a jaké to bude mít dopady, to se asi ještě uvidí. Jsem zvědav.

  10. Mne ako uzivatelovi cely ten chaos a preblikavanie skor vadi, ako by mal byt prinosom. Ale mozno je to len vec zvyku, uvidime..

  11. Mě se to docela líbí. Našel jsem už pár nových zajímavých slovních spojení, která byla relevantní k mým webům, a na která jsem doposud neoptimalizoval. Hned jsem to tam napral a uvidíme jak se to projeví v návštěvnosti…

  12. nemate nekdo tucha , ktery den byl instant nasazen ? nejak to nemuzu nikde najit

  13. Mne sa to absolutne nepaci, mam to vypnute. Hrozne mi to (doslova) zneprijemnuje pracu. Jednak to nie je celkom ok na slabsich internetovych pripojeniach a vo Firefoxe (zatazenom 20timi tabmi) mi to zase nebeha celkom plynulo.

Comments are closed.