Psaní článku každý den

Jaký je ideální interval v publikování článku na blogu? Hodně blogerů se domnívá, že vše záleží na druhu článku a zaměření blogu. Delší články prý vystačí na více času čtenářům, na druhou stranu existují čtenáři, kterým to může vadit a ti zase mají radši kratší články s plodnou diskuzí. Dále je zde úvaha odkud se články čtou. Jestli v práci, ve škole anebo doma. Na toto téma by se určitě dala udělat dlouhá diskuze na webtrhu, anebo to detailně rozebrat někde jinde. Teď mám však jiné téma. Jaké má výhody psát článek každý den?

Na 404m.com jsem si dal závazek napsat do měsíce minimálně tolik příspěvků kolik má daný měsíc dnů. Už to plním úspěšně 24 měsíců a rozhodně nehodlám slevit, protože krom celkem vyrovnané návštěvnosti to má i blahodárný vliv na moji pracovní morálku. Prostě se musíte překonat a začít dělat. Jakmile dopíšu článek je jednodušší se dostat do pracovního procesu, což u práce z domova je občas řekněme náročné (zvláště když teď začali na nově dávat ve 2 hodiny SG: Atlantis).

Mnoho zahraničních úspěšných blogerů se více či méně na fórech shodlo, že ideální frekvence psaní článků je 3x za týden. Dokáže se tím prý udržet poměrně služná frekvence pravidelně se vracejících návštěvníků a i zájem o reklamu je dostatečný. Některé články jsou navíc čtené vícekrát. Tato frekvence je také dostatečná z hlediska Google i šíření přes sociální sítě. Prostě ideální kompromis. Jaký má pak vliv nárůst počtu publikovaných článků z 3x za týden na 7x za týden si můžete přečíst na nichewebsitestrategy.com (anglicky). V článku jsou použité srovnávací grafy z Google Analytics. Větší blogy/magazíny by si podobným testem mohli odzkoušet jestli se jim třeba vyplatí přibrat dalšího blogera/autory.

Psaní článků každý den má celkem dost úskalí. Musíte si pořádně uspořádat zdroje. Vaše RSS čtečka musí být doslova narvaná. Každý den také není posvícení a novinky se prostě nedějí, anebo jednoduše není čas. Chce to mít připravený záložní článek/nápad. Například já když jsem v úzkých tak projedu slovníky a hledám nějaké volné domény :)

Pokud máte k tématu nějaké vlastní zkušenosti tak klidně napište. Celkem by mě zajímalo jak by test v odkazu, dopadl u nás.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Psaní článku každý den”

  1. Já jsem o prázdninách publikoval 2 až 3 články týdně. Vždycky jsem měl asi 5 hotových článků ve frontě, abych nikdy nebyl ve skluzu. Ale lenost mě časem přemohla, takže jsem se na psaní dopředu prostě vykašlal. :)

  2. Z vlastní zkušenosti… Provozuji pár magazínů, které se musí aktuliazovat. Zvolil jsem frekvenci cca 1 článek za 3-4 dny a musím říct, že jsem naprosto spokojen. Návštěvnost stále stoupá, každý měsíc o cca 30% a více u všeobecných celoročních témat. U dovolená se lehce propadá, což je pochopitelné, snažím se nahradit články aktuálními, hory, podzimní cestování atd.

    Shrnutí, souhlasím s touto frekvencí, myslím si, že publikovat články denně by nemělo na růst návštěvnosti s ohledem na práci s články takový vliv.

  3. mna by zaujimalo co je to ten webarchiv.cz, mohol si to predstavit zarovno toho, ako si sem dal backlink. Nieco ako archive.org waybackmachine?

    1. lucas03: ono je to na delší povídání. Až bude celý proces kompletní (ještě jim dlužím nějaká data) tak něco napíšu. Součástí procesu je ale i podepsaná smlouva s Národní knihovnou.

  4. Mně přijde, že se ta denní frekvence u takových těch magazínových webů vyplácí. Nemám teda přesná data, ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že je prostě dobrý, když čtenář ví, že na webu každý den něco novýho najde – každodenně má důvod na web chodit.

    Trochu jiná stránka je, že tihle každodenní návštěvníci asi moc na reklamy neklikají, tak z toho čistě finančního hlediska se to asi nevyplatí, ale mít spokojené čtenáře je imo základ,

  5. U tebe mi to tempo článků vyhovuje. Přijdu domů a 1) pustím WT 2) kouknu na 404m 3) Živě 4) mám vše přečteno jde se pracovat :-)

  6. Celkom pekná myšlienka. Ale je rozdiel medzi magazínom/spravodajstvom a blogom. Blog naozaj postačuje 3-5 článkov každý týždeň. Ale magazín potrebuje viac. A najmä odborné.

    Keď napríklad napíšem na svoj web 1 článok o notebooku pre študenta, jeden o novom KDE a jeden o Facebooku, najmenej prečítaní bude mať asi ten o novom KDE, ale budú to noví, respektíve náhodní čitatelia. 2 ďalšie články budú populárne, ale nemusia vyhovovať odbornejšej menšine. Preto je podľa mňa dobré vybrať si cieľovú skupinu a neurčovať, koľko článkov denne napíšem len tak z voleja. Ak je cielovka masy, tak v pohode aj 10 článkov za deň. Ak sú to odborní ľudia, tak stačí aj jeden článok na pár dní.

  7. Z mé zkušenosti má článek životnost zhruba 2-3 dny, než se návštěvnost dostane na obvyklou míru, kdy se články nevydávají. Za ideální tedy považuji 2-3 články týdně. Když je frekvence vydávání nižší než 1 článek týdně, zájem o blog (alespoň v mém případě) polevuje a i když článek napíšu, nezíská tolik čtenářů, jako když publikuji několikrát do týdne.

    Psát článek každý den jsem nikdy nezkoušel, ale myslím, že z hlediska návštěvnosti je to víc práce než užitku. Má-li však člověk dostatek inspirace a času, tak proč ne ;-)

  8. IMHO me prijde, ze psat 7x tydne je na blog celkem dost. U tebe to alespon s kvalitou clanku je na velice dobre urovni, narozdil od jinych. Casto se blogeri uchyluji k psani clanku na pokracovani, kde jsou 3 odstavce. Takovy “romany” nema cenu cist, vzdycky je lepsi kdyz jsou informace na jednom miste a zaroven se na to snaze shani backlinky.

  9. No já mám svůj magazín a tam mám cíl alespoň 1 článek denně. Ovšem mám tam taky odborné fórum a snažím se čtenáře dostat tam, aby se tam pravidelně vraceli.

    Zrovna u mého tématu by bylo hodně náročné psát každý den něco nového. Mám tam spíše delší články i od jiných autorů a sem tam to proložím nějakým videem z youtube či vimea, kdy to nějak okomentuji atd. Ale samotnýho by mě zajímalo, co by to udělalo, kdybych každý den zveřejnil něco nového, asi by to návštěvnost trochu zvedlo.

    Co se týká tvého blogu, tak se mi líbí, když je tu každý den něco nového :-). Určitě sem rád chodím číst.

  10. EDIT: Pardon, mám cíl v tom magazínu alespoň 1 článek týdně (ne denně, jsem se spletl :-).

  11. My se rozhodně snažíme psát alespoň 1 článek denně v pracovní dny. A celkem se to vyplácí, protože návštěvnost roste. Cílíme právě na všechny obyčejné lidi, kteří mají zájem o medicínu, životní styl, apod. Nápadů je spousty, ale lidí, kteří by psali kvalitní články málo.

    Podle mě je nejlepší pro nový web nebo blog napsat alespoň 30 – 50 článků a ty dát najednou jako startovací, a pak stačí frekvence 3 – 4 články týdně.

  12. Tři články za týden mi také připadají dostatečné… na jednu stranu by bylo fajn, kdyby jich bylo více, na druhou stranu publikovat všelijaký balast, jen abych splnil normi může být kontraproduktivní.

  13. JJ, za mě tri clanky tydne OK… Kdyz pak vidim na svem blogu píšu v průměru 1-2 články za měsíc ;)

  14. Ráda bych Vám přispěla svými články .

Comments are closed.