Jak si zatím vede .eu?

EURid vydal zprávu za druhý kvartál 2010. Nezapomněl připomenout, že v dubnu oslavila .eu doména své čtvrté narozeniny a pracuje na rozšiřování DNSSEC (Domain Name SystemSecurity Extensions). Zároveň zpráva poukazuje na některá zajímavá čísla.

V druhém kvartálu stouplo množství renew domén na 85,2% v porovnání s ročním průměrem 79%, což je ovšem zapříčiněno právě masivním renew domén, které se prodali v rámci landrush předregistrace (duben byl na 87%). I tak je ale v celkových statistikách vidět nárůst v porovnání s předchozími roky. Například červen 2010 79% proti červen 2009 69%. Že by hodnota průměrné .eu domény překročila regfee?

Ve zprávě najdeme i odkaz na studii What’s in adomain-name extension, ve které se píše že .eu domény jsou nejčastěji využívány na firemní stránky a to 36% (32% má .biz, 31% .com, 30% .net).

Ale pokračuje dále v číslech. Celkové množství registrovaných .eu domén se propadlo oproti minulému kvatálu (3,250M) na 3,211M. V počtu registrovaných domén se tak .eu řadí na 9té místo. Před ní jsou (.com, .de, .net, .org, .uk, .cn, .info a .nl –  seřazeno podle množství).

V druhém čtvrtletí bylo provedeno celkem 20 250 “trade” operací (EURid nazývá trade proces kdy je změněn majitel). Dále 17116 transférů.

Co rozhodně zastánce .eu domén potěší je, že test užívání .eu domén postavený na sledování provozu na DNS serverech je zhruba konstantní.

Jak už je známo nejvíce .eu domén vlastní Němci 989K, pak Nizozemci 422K, Angličané 316K, Francouzi 280K,Poláci 195K,  Italové 187K a Češi 116K. Zajímavé je že právě u nás došlo k 40% nárůstu oproti minulému čtvrtletí. U Slováků to bylo kolem 19%.

  • Zdroj EURID’S QUARTERLY PROGRESS REPORT Second Quarter 2010

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Jak si zatím vede .eu?”

  1. “Ve zprávě najdeme i odkaz na studii What’s in adomain-name extension, ve které se píše že .eu domény jsou nejčastěji využívány na firemní stránky a to 36% (32% má .biz, 31% .com, 30% .net).” – Tohle špatnš interpretuješ, tam není, že jsou z uvedených koncovek nejčastěji využívané na “firemní stránky” tam je kolik procent z webů na jednotlivé tld je využíváno na “bussines” weby, však když sečteš jen ty čtyři tak už jsi přes 100%. navíc i ta samotná statistika je zavádějící v té skupině bussines nejsou určitě jen “firemní stránky” jak to překládáš, tam bude pěkný guláš, je nesmysl aby na 32% BIZ byly “firemní stránky” )aspoň ve smyslu, jak jej chápu já a jak to působí z toho českého překladu.

    1. V originálu je toto: “The report also finds that .eu websites
      are more likely to point to a business website than the other
      extensions investigated (36% for .eu, 32% for .biz, 31% for .com
      and 30% for .net).”

      Já jsem to pochopil jako 36% ze všech .eu domén jsou firemní stránky. Zbylých 64% jsou jsou ostatní stránky na .eu doménách (parkované, MFA, fan weby, žádný obsah atd.)

      BTW: nejedná se o překlad, spíše shrnutí vlastními slovy.

  2. já si už víc než rok stojím za tím, že .eu má před sebou velmi hezkou budoucnost, osobně považuji pro cz traffic vhodné .cz, .com a právě .eu;;;.net, .info a .org řadím až za .eu

  3. Souhlasím s Grimem, .eu budou na tom hodně dobře, jen je nechat jeste chvili “dozrát” ale pak výborně “sklidit” :))

Comments are closed.