Nokia chce také svoji TLD

Společnost Nokia zvažuje také svoji vlastní TLD. Tedy zvažuje, že si podá žádost. Vzhledem k tomu kolik různých produktů poskytuje je to i logické. Bylo by fajn mít možnost si zjistit informace o mobilu, který si chcete koupit třeba na n1234.nokia. I když můj osobní názor je, že průměrná vzdělanost BFU zatím něco takového neumožňuje. Než se na n1234.nokia dostanou zkusí nokia.n1234.cz, nokian1234.cz, nokia-n1234.cz, n1234.cz a možná pár dalších variant. Přeci jen setkal jsem i s člověkem, co tvrdil, že je na kurzu učili: “Žádná koncovka domény nemůže mít přes 3 znaky!” Tak nevím. Nechci podceňovat české vzdělávací programy, ale český BFU jsou teď na úrovni školky, co se učí zadávat URL do adresního řádku místo do vyhledávání na seznamu. A varianty jako n1234.nokia se budou učit někde na střední. Ale dost už polemizování o nevzdělanosti BFU. Pokrok, za který se platí 200K USD nezastavíme, takže další pozitiva.

Jak už jsem psal u společnosti jako Nokia by to mohl být i dobrý nápad. Jestli by BFU dosáhli dostatečného vzdělání, mohli by tak o svém telefonu n1234 zjistit poměrně dost. Stačilo by se připojit na n1234.nokia, tam by je to šikovně přesměrovalo na cz.n1234.nokia. Na originálních stránkách, které poznává i mobil by se dali stáhnout aktualizace, anebo zjistit, kde je nejbližší obchod či servis. Přeci jen není problém dneska, aby mobil na svou domovskou stránku poslal GPS souřadnice. Zároveň by mohl bezmezně stránkám na .nokia důvěřovat. Stahovat nová vyzvánění, hry, tapety a podobné věci. Jestliže daná hra je na cs.n1234.nokia/shop/zbal-holku/ znamená to, že pro jeho mobil funguje (speciální verze) a dole by byla i ukecaná hráčská komunita, jež by hru mohla okomentovat. No nezní to úžasně?

Možná mám jen v tom dnešním ponurém dny moc bujnou fantazii. Ale podle mě se některé TLD budou dát rozhodně využít. Pokud by na nových top doménách mohli být jen stránky produktů a služeb dané firmy neviděl by jsem to vůbec špatně. Problém je, že se chystají i TLD, které jen zmatou uživatele a mohou mít i vedlejší efekt (například vytlačení adultu na .xxx, kde bude regulován, anebo naprosto zpoplatněn – vstup od 18, ověření věku karto ;)). No nevím jak to bude s novými TLD ale naši BFU na to rozhodně nejsou připraveni.

[poll id=”66″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Nokia chce také svoji TLD”

  1. Osobně bych to spíš viděl na .ovi, než na .nokia (nebo spíš oboje). :p

  2. Bezny BFU by se tam nedostal vubec. Zadal by do Seznamu cokoliv.nokia a nic by mu to nenaslo, protoze Seznam tld typu .nokia neindexuje a SEO poradci u Nokie nebudou povazovat cesky vyhledavaci trh za natolik zajimavy, aby se obtezovali poslat seznamu zadost o indexaci teto exoticke tld.

    Taky by me zajimalo, jakou adresu by mela hlavni stranka toho nokia mega webu? http://www.home.nokia? http://www.nokia.nokia? http://www.nic.nokia? No kazdopadne na vizitkach by to vypadalo zajimave:-)

  3. Jestli se jim to za 1 mega dolaru vrati – tezko. Je lepsi vsechen traffic cilit na jednu domenu. Nedokazu si predstavit, ze by do podobnyho boje sla treba telefonika a pozadovala TLD o2 :)

  4. Super anketa, jinak myslíte, že Nokia dá tuto doménu volně k registrování? :-) Asi ne :'(, ale na MFA jako dělany…

  5. Muzete mi nekdo rict co to je zkratka BFU kterou tady pouzivate v clanku ?

    1. David: já to beru jako Běžný Franta Uživatel.

  6. jemne receno :), jinak Bloody Fucking User nebo Brain Free User nebo Basic Function User :)

  7. admin: Špatně. :-D

    David: Blbý Franta Uživatel, ale můžeš používat oba významy. Někdy to může znamenat i Blbý finanční úředník, ale to je zase na někdy jindy.

    Jinak správně je samozřejmě to Dragovo, já si jen (pokud to už někdo nepoužíval ještě předkristem) to trochu vyšperkoval. :-)

  8. BFU je iniciálová zkratka počítačového slangu pejorativně označující běžného či naprosto nezkušeného uživatele. BFU zkracuje anglická slova Bloody Fucking User (blbý posraný uživatel), v češtině se někdy vykládá zkratka mírněji jako Běžný Franta Uživatel nebo Blbý Franta Uživatel nebo také Běžný Frontový Uživatel. Další anglické varianty jsou Beginner For Unix (unixový začátečník) či BrainFree User (uživatel bez mozku).

    Takto označený uživatel je úplně neschopný a zároveň všeho schopný, umí pouze klikat myší na co přijde. Při sebemenším problému zvedá telefonní sluchátko (píše e-mail, posílá ICQ zprávu) a volá svému administrátorovi s tím, že se „to“ pokazilo. Obvykle není schopen popsat problém a porozumět mu.

    Podle výzkumu redaktorů časopisu Root.cz je termín původu českého. BFU je specifický český výraz a není radno jej používat v zahraničí. Doporučuje se raději používat mezinárodně srozumitelné „lamer“.

    ==wikipedia==

  9. to Petr:
    v tom případě by jsi měl zadat do adresního řádku o2.cz a nestačit se divit ;)

  10. to MartiN a co treba jen http://www.nokia

    myslim si ze vlastni TLD pro ruzny projekty je dobra myslenka, ale pokud se to uvolni a zacnou tam vznikat jiny projekty nez tam budou patrit tak to bude masakr

Comments are closed.