Nebezpečný linkbuilding

Když už si nevíte rady s tím jak posunout svůj web nahoru na seznamu, tak snad ze všech stran slyšíte nápovědu jako sežeň si víc zpětných odkazů, sežeň si někoho na linkbuilding nebo nakup nějaké zpětné odkazy. Dokonce i podpora na seznamu s vámi většinou skončí debatu ve formě sežeňte si více zpětných odkazů.

Jenomže to je samé sežeňte, ale nikdo už neřekne jak. Není se pak čemu divit, že lidé, kteří ani neví co vlastně slovo SEO znamená, skončí u různých pofidérních SEO firem, anebo vstoupí do programů různých výměnných lišt. Pak se za pár týdnů či měsíců diví, že nejen že si nepolepšili, oni si vlastně i pohoršili. Odstranit pak penalizaci od vyhledávačů není nic jednoduchého. Dodnes má spousta webů, které používali directoglobal problém získat zpět google page rank, anebo získat alespoň důstojnou pozici na seznamu.

Linkbuilding totiž může být pekelně nebezpečný…

S penalizací za neúměrné množství odkazů přišel google a jeho legendární represivní opatřený známé jako sandbox, dodnes nahání strach. Dodnes se neví jestli se jednalo o mýtus podporovaný občasnou automatickou penalizací, anebo reálné bezpečnostní opatření proti masivnímu nepřirozenému linkbuildingu. Právě nepřirozený linkbuilding bude dalším tématem k zamyšlení.

Nepřirozený linkbuilding a obrana vyhledávačů

Legendární Pageovo hodnocení stránek funguje na principu odkazů. Čím více odkazů vede na váš web tím více autoritativní na internetu je. Pan Page to navíc okořenil ještě přiřazením číselné hodnoty, které posilovalo autoritativnost odkazu. Tak vlastně vzniklnul google page rank (GPR) a funguje tak dodnes (takže na GPR opravdu nemá vliv nic jiného než odkazy*).

Brzo po jeho spuštění se však stal GPR jakousi modlou a dodnes jí pro mnoho developerů i je. Ačkoliv nemá vliv na pozici v SERP všichni jej pořád chtějí. A proč o GPR vlastně píšu? Masivní snaha získat co možná největší GPR vedla google k prvním obraným opatřením, které trvají dodnes. Prodej odkazů je odměněný téměř vždy snížením GPR na 0. Po nějaké době je možné si zažádat o znovu posouzení stránek v Google Webmaster Tools. Pokud už nepoužíváte žádný systém na prodej odkazů vrátí vám polovinu původního GPR. Jestliže stále trpíte penalizací za directoglobal doporučují tedy napsat žádost o znovu posouzení.  Je celkem jedno co tam napíšete. Zkoušel jsem seriózní text, kajícný text i zprávu, kde jsem vysvětloval, že za všechno může zhrzená milenka, která aby se mi pomstila tak využila systém na prodej odkazů. Fakt mám pocit, že to nikdo nečte :)

Ok zase mi to trochu ujelo od tématu. Google i Seznam mají s podváděním už letité zkušenosti. Prokoukli velké množství systémů i soukromích skriptů, o kterých jste ani netušili. V současné době celkem slušně vede google, který proti nepřirozenému linkbuildingu bojuje poměrně neagresivně. On odkazy vlastně ignoruje. Elegantně se tak vyhne nesmyslným žalobám či jakýmkoliv problémům. Jen weby přijdou o svůj page rank. Prostě jakmile rozezná koupené zpětné odkazy ignoruje je a vy pak platíte za nic. Problém ovšem nastane v momentě, kdy i ty přirozené odkazy začne považovat za nepřirozené. Jakmile totiž google bot začmuchá podvod, okamžitě je skeptický vůči všem odkazům na danou stránku. Výsledek se pak podobá penalizaci. Prostě spadnete dolů, protože koupené odkazy ignoruje a odkazy podobné těm koupeným začne také ignorovat. A to je všechno. Nic víc. Ban na google je spíše výjimkou a musí dojít k opravdu šílenému porušení pravidel.

A jak je na tom seznam? No ten je na tom prostě tak, že není poznat jestli se jedná o penalizaci, anebo jen výkyv ve vyhledávání. Jednou jste nahoře a podruhé se nemůžete najít. Prostě klasický seznam, který tančí po celý rok.

Co je a co není přirozený odkaz

  • Odkaz v patičce – Seznam –  I přes mýtus je neignoruje. Kromě textů stahuje seznam i záznam whois, kde je majitel domény. Dokáže tedy zjistit i prolinkování na vlastní další projekty. Podle zkušeností s tím nemá problém. Pokud se odkazy při každé návštěvě seznam bota nemění není problém. Takže přibývání odkazů OK, jejich častá obměna je špatná. Čím více odkazů tím menší váha na jednotlivé.
  • Odkazy v patičce – Google – Je to jen další “méně důležitý” odkaz. Většinou nerelevantní podobně jako odkaz na design studio. Ale započítává se a přenáší GPR.
  • Odkaz po stranách – Seznam – Tento druh odkazů většinou slouží na spřátelené projekty. Pokud vím, tak seznam je bere jako odkazy. Nic víc nic méně. Nevím jak je na tom s relevantností cílení (podobné projekty). Seznam ví co je to výměna odkazů a podle mě osobně jí respektuje.
  • Odkaz po stránách – Google – Google zkoumá relevantnost odkazu. Podle toho se snaží zařadit do kategorie.
  • Odkaz v textu – Seznam – obklopen relevantním textem je hodnota takovéhoto odkazu více než velká. PR články hlavně na specializovaných webech tak mají velkou hodnotu. Seznam nemá důvod proti tomuto nijak zasahovat, protože sám PR články používá. Navíc text v PR článku má většinou hodnotu a může pomoci, stejně tak i odkaz v něm na zadavatele. Zadavatel musí o dané službě něco vědět. Vlastně je to celkem chytrý způsob linkbuildingu. Masivní PR spam není možný, protože seznam pozná (alespoň by měl) duplicitu.
  • Odkazy v textu – Google – S google bohužel praktické zkušenosti nemám. Ale podle mě to bude stejné jako u seznamu.
  • Odkaz v liště nahoře – Seznam – Seznam je na tento druh SEO spamu dosti náchylný. Odkazy v horní části jsou pro něj nepříjemné a silně jej poškozují. Zjištění jakéhokoliv náznaku prodeje vede k silné penalizaci. Důrazně nedoporučuji používání jakékoliv lišty nahoře na stránce, která vkládá text přímo do stránky.
  • Odkaz v liště nahoře – Google – ignorace. Jen si plaťte. Jakákoliv změna pozice je více či méně náhodná.

Vyhledávače dále rozeznávají většinou reklamních ploch. Takže když dáte na stránku reklamní banner 468×60 vědí že se jedná o reklamu i odkaz. Podle mě není potřeba se trápit s žádným noffolow.

Tak a teď něco o té přirozenosti. Vezměte selský rozum do hrsti a přemýšlejte. Pokud se odkazy na vaše stránky ve velké míře zažnou objevovat po straně stránky. Co to znamená? Že máte hodně kamarádů anebo, že hromadně nakupujete. Hodně kamarádů může být kolik? 10 za měsíc? 100 za měsíc? 1000 za měsíc? Nikdo neví přesné číslo. Ale zkuste se tak zamyslet kolik vašich kamarádů by si na vás dalo zdarma odkaz. Výměna odkazů je o něčem jiném. To je klasika. To se občas dělá a není problém to zjistit. Ok teď dál. Nárůst odkazů v článků. Je to normální, že se o vašem webu všude píše? Pokud přijdete s něčím novým tak je to možné. Vyhledávače dokáží poznat zdali se jedná o přirozenou věc, anebo ne. Virální šíření totiž doprovází určité doprovodné jevy. Například se o stránce nepíše jen na blozích, ale i fórech či sociálních sítích. Vyhledávače nejsou hloupé dokáží dnes už “chápat” chování různých CMS nebo fór. Pokud si otevřu další blog a dám si jej do podpisu na fóru, neznamená to, že jsem si koupil 3000 zpětných odkazů, ale že jsem si jej prostě dal do podpisu :)

Finální zamyšlení

Už ten tok myšlenek dneska utnu. Celou tuhle úvahu mě přiměla napsat myšlenka, že pro lepší pozice v SERP je prostě potřeba mít víc kvalitních odkazů, ale kde je lidé co nemají ani páru o linkbuidlingu najdou? Seznam i google jsou velice strohý v návodech. Tito zmatení lidé pak skončí u nějaké levné SEO firmy, protože si vybírají podle ceny. Ostatně pokud o SEO nic nevíte jak máte tušit kolik to SEO vlastně stojí? Pro obyčejné lidi bez internetového vzdělání nemá nějaká odkaz žádnou cenu tak proč za něj platit? Možná by stálo za to kromě filmů jako bezpečný internet udělat i pár filmů o tom, jak a na koho se obrátit s prosbou o SEO pomoc a přitom nenaletět.

Nějaké nápady úvahy?

————————–

* Některé stránky prý získali do začátku nějaký boost (úřady, oficiální stránky měst a univerzit, vládní i nevládní organizace), ovšem. Jedná se však o neověřený drb.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Nebezpečný linkbuilding”

  1. Řeším teď podobný problém, který dle mého s tímto tématem souvisý, neb má podobné příznaky. Udělal jsem nový web, počkal na indexaci a poté jsem napsal cca 30 PR článků – duplicitních. Téma není příliš konkurenční, takže jsem očekával první či druhou stranu po této první várce linkbuildingu. Ještě dodám, že web je složen z cca 30 stránek jejichž délka je téměř 2 NS textu, jedná se o web, který je informativně hodně vysoko, žádné MFA ani nic podobného. Také to dalo značnou práci.

    Jaké je ovšem moje překvapení. Seznam.cz podle předpokladů web stoupá, z cca 15 pozice jsem dnes koukal je na 11. pozici. Ale Google? Z 36 pozice jsem čekal že bude stoupat nahoru, on ovšem klesl na 90 pozici a ne stoupat. Počet zpětných odkazů na Yahoo je na stránku prozatím cca 14 což mi nepřijde jako mohutný linkbuilding, ale na druhou stranu to vypadá velice podobně tomu co popisuješ. Tedy sandbox. Zkusím chvíly počkat, jestli bude nabírat pozice na google, pokud ne budu muset čerpat návštěvnost pouze ze seznamu.

    Nemáte někdo návod jak se dostat z případného sandboxu? POstup, rady atd.?

  2. Takze kdyz si budu odkazovat z vlastnich projektu se stejnym WHOIS, tak to seznam nepocita jako odkaz? nebo temto odkazum dava mensi cenu?

    1. Lmao: nesmíš se na to dívat jako na projekt jednoho člověka, ale spíše na projekt třeba jednoho s.r.o.. Prostě další projekt, pod jednou značkou. Pokud nebudeš dělat nic proti pravidlům vyhledávače tak ani jeden nebude “podezřelí” (problémoví).

  3. Diky za pekny shrnujici clanek. Zajimalo by me, jak to chodi s tou kontrolou whois. Aby urcily boti majitele jako shodneho, tak musi byt stejne komplet udaje nebo staci treba jen jmeno a prijmeni nebo jen mail nebo telefon?

  4. Mel jsem za to, ze si Google hlida nejenom paticku, ale i postranni panely. Jak je site wide, tak by mel mit stejnou hodnotu jako z paticky – proto jsou nejsilnejsi odkazy z clanku (contentu), ktere se neopakuji.

    Jinak s tim zaverecnym boostem :). Zkus si vyhledat “registr vozidel praha vysočany” v Google a na Seznamu. V prvnim pripade ti vybehne web zprostredkovatele, v druhym pripade (asi nejlepsi vysledek Seznamu za historii pusobnosti) vybehne magistrat hl. m. prahy na 3. pozici. A rozdil 3 kila za stejnou sluzbu je uz znat.

  5. lukasP: Pokud se jedná o novou stránku, tak je google hodně konzervativní, takže nějaké lepší pozice bych čekal až po delší době…

  6. Přijde mi jako nesmysl dělit odkazy na “patičkové” a “sidebarové”. Díky pozicování, případně JS, lze v podstatě kamkoliv do zdrojového kódu umístěné odkazy vizuálně zobrazovat v “patičce”, nebo “sidebaru”. IMHO jde spíše crawlerům o pozici odkazu ve vztahu ke zdrojovému kódu (CTRL+U). Samozřejmě – jakýkoliv shluk odkazů v kódu stránky je podezřelý a nepřirozený (nejedná-li se o menu, archiv, tagy a podobné věci vztahující se ke stejnému souboru webových stránek – což samozřejmě indexery bez problému rozeznávají).

    BTW: aby se nějakým způsobem projevil získaný odkaz ve výsledcích vyhledávání, trvá to i odkazům získaným z hodnotných, relevantních stránek (GTPR, SR, zavedený odkazový profil, stáří několik let) mnoho týdnů.

  7. Naprosto souhlasím. Pokud již mám odkaz koupit tak bych rozhodně nevyužíval nějaké automatické systémy. Na všechno se totiž jednou přijde, a pak je z toho průšvih. Nejlepší metody linkbuildingu jsou metody nepřímé – prostě sem tam něco utrousit na facebooku nebo na twitteru, sem tam napsat nějaký uživatelsky hodnotný článek s obsahem, sem tam vložit inzerát na inzertní weby nebo prodávat zboží v online aukci, případně uspořádat soutěž, apod. Prostě i tady platí, že bez práce nejsou koláče a je potřeba to dělat ručně a přemýšlet u toho a ne se spoléhat na nějaký zázračný automatický systém.

  8. Sandbox je istota pre nejaký masívnejší linkbuilding. Videl som ho x krát – na 99% vždy po registrácii do katalógov. Proste ako píše Drago – treba to robiť s rozumom. Aspoň čo sa googlu týka, tak je omnoho dôležitejšia kvalita ako kvantita. Jeden reálne-vzniknuto vyzerajúci odkaz má určite väčšiu silu ako registrácia do 200+ katalógov.
    Skôr by ma ale zaujímalo, že či google po odznení sandboxu tieto podozrivé odkazy vôbec ráta – skôr si myslím ale že nie.

  9. Jelenik, to co pises je naprosta kravina. Tisice odregistrovanych webu, v zivote sem na nic podobneho nenarazil a v zivote si zadny zakaznik nestezoval. Uz jen z principu, kdy registrujes do x katalogu a schvalovani je v rozmezi hodiny az dvou mesicu. Evidentne nevis o tomto prakticky vubec nic. Doposud byly registrace do katalogu v nabidce desitek firem, a nebavim se nejakych nickach, ale o opravdu topce, ktera zajistuje top firmy a top netove obchody. Tvoje pocty s realne vzniknutymi odkazy jspou zalozene na cem?? Mas praktickou priklad, kterym to muzes dolozit? U me je rozdil mezi dvema weby na pomerne zajimave MFA tema cca. 15 Euro denne. Jeden byl registrovan a druhy nebyl. Zkus si tipnout, ktery je ktery.

  10. Zajímavé.. dík za článek. No nic jdu na postupné ochcávání vyhledáváčů :.-)

  11. Tak to je věčné téma, že samotná kvantita linků pozbývá na významu a s postupujícím časem tohle asi platí čím dál víc (tvůrci full-textu nejsou žádní troubové, aby zohledňovali “odkazové hurónství”). Nadruhou stranu si nemyslím, že by např. registrace do katalogů (i těch “non-top”) byla zcela mimo.

    Ce mě ale v této souvislosti napadá je zneužitelnost, aneb jak zničit konkurenci. Nakoupit odkazy v text link ads systémech apod. a pak jen čekat, až web propadne.. Asi by nebylo od věci nepenalizovat, ale brát do plusu jen ty kvalitní, ale do tohoto ze své pozice nevidím..

  12. Ja mám také skúsenosti, že keď mi pozície prestanú stúpať, zvoľním budovanie odkazov a väčšinou sa po pár týždňoch pozície vyšvihnú hore o niekoľko priečok. Podľa mňa viac záleží na relevantnosti odkazov ako na kvantite.

Comments are closed.