Trochu SEO magie

Jelikož internet od NejTv opět (ne)zklamal a půlka paketů skončí neznámo kde, rozhodl jsem se zkusit napsat dnešní blogpost na balkóně. Po vyřešení menšího nedostatku s přehříváním na přímém slunci se konečně můžu pustit do psaní a čehože se bude dnešní blogpost týkat? Bude se jednat o bezpečnosti webu s pohledu SEO.

Základní problémem celého SEO kouzelnictví je neporušovat stanovy vyhledávačů a přiblížit se co možná nejvíce tomu co považují za dokonalé.

Stanovy vyhledávačů

Každý vyhledávač má nějaká pravidla, která musí všechny weby, které od něj chtějí traffic dodržovat. Když si je přečtete a necháte trochu zapracovat představivost zjistíte, že se v podstatě jedná o jejich největší slabiny. U nás jsou to dva majoritní vyhledávače seznam a google. Oba mají tvrdou politiku potírání kupovaných odkazů, protože právě odkazy jsou jejich slabinou. Když se rozjíždělo directoglobal dalo se krásně vidět jak je seznam vůči nakoupeným odkazům zranitelný. Zkusil to vyřešit pomocí ochrany před lištami. První penalizace tak obdrželi lidé, jež umístili reklamu nad obsah. Bohužel to moc nezabralo a tak seznam musel nasadit represivní ochranu, která poslalo directoglobal do propadliště dějin. Tedy tak to mělo vypadat. Ve skutečnosti celý systém ještě nějakou dobu šel dál, protože jako reklamní systém nebyl vůbec špatný. Za poměrně málo peněz získávali inzerenti reálné návštěvníky. Zjednodušeně řečeno když za desítky korun měsíčně získáte desítky návštěvníků je vám nějaká penalizace ukradená (stránky si na sebe vydělají) a inzerent penalizaci dostat nemůže, protože by se tak dala ničit v pohodě konkurence (jen nezíská žádné SEO body). Ale to jsem už odbočil.

Prostě pokud chcete návštěvníky z vyhledávačů nesmíte porušovat žádná pravidla. Ať už je to přehnané manipulování s elementy na stránce, přes nákup odkazů až po automatické generování obsahu z kterého má hlavně seznam strach. I když je to stejně divné pravidlo. V podstatě každá stránka s koncovkou .php je vlastně generována serverem.

Přirozený vývoj

Ačkoliv by se zdálo, že vývoj stránky sleduje hlavně google, který je hladový po novinkách díky pořádné dávky kofeinu, i český seznam umí ocenit pravidelně přidávaný obsah. Rychlost zařazování do indexu je pro pravidelně aktualizované stránky s unikátním obsahem celkem fofr. Já osobně jsem pozoroval přidávání článků s mého blogu do 72 hodin, což není vůbec špatné (i když google a jeho 5 minut stále vede). Tady by jsem se ještě pozastavil nad ignorováním hlavní stránky. Například u mého blogu mi to absolutně nevadí. Ba naopak. K čemu je mi indexování hlavní stránky, když obsah na ní se v podstatě každý týden kompletně změní. Daleko více získají lidé z podstránek, třeba každého blogpostu, anebo podstránky kategorie či štítku. Návštěvníci ze seznamu, alespoň nemusí ztrácet čas hledáním toho co vlastně hledali už na seznamu.

Vraťme se ale zpět k přirozenému vývoji. Stránky by se měli postupně rozrůstat o nové informace- Navíc princip pageova hodnocení obsahu se překvapivě může ujmout i dnes. Prostě na zajímavý obsah podstránek se odkazuje. Takže narůstá obsah a narůstá i počet odkazů na něj. To by měl být přirozený vývoj každého webu.

SEO kouzelníci se s tímto občas snaží trochu pohnout. Urychlit to. Ale těch pár odkazů na nový obsah by se dal spíše považovat za klasický linkbuilding. Optimalizace článků pomocí kategorií a štítků je také spíše k dobru. Když nad tím přemýšlím tak k tomuto tématu snad ani žádnou zakázanou techniku neznám. Zato znám jednu, která celkem slušně pomáhá. Jak jistě víte webtrh jede na vBulletinu. Toto fórum umožňuje v osobním nastavení přidat si RSS kanál svého blogu. Pod avatarem pak budete mít vždy svůj nejnovější blogpost. Takže stačí napsat hezký článek, pak odpovědět na pár otázek webtržníkům a váš nový blogpost už cucá linkjuice přes webtrh (no chvilku to trvá, než se data na webtrhu aktualizují, ale můžete odpovídat až večer) (zrušeno s příchodem nové verze webtrhu).

Přiblížení se tomu po čem vyhledávače touží

Seznam i google zvažují onpage faktory při určování důležitostí pro různé fráze. To ví dnes už asi každý. Jestli ale chcete dosáhnout opravdu dobrého efektu místo hádání se o každou pozici je možná lepší být nejlákavější na stránce výsledků. Páté nebo šesté místo je většinou jedno, ale mít nejlákavější popis je důležitější. To co může nalákat uživatele se jmenuje title. Právě s ním budou konfrontováni hledající uživatelé. Pokud hledáte například Návod jak nainstalovat WP3 MU a 9 z deseti výsledků jsou nadpisy ve stylu WP3 MU, WP3 novinka MU apod. A jen jeden má nadpis Návod jak nainstalovat MU ve WP3 na který asi kliknete? Samozřejmě v reálu to není tak jednoduché, ale pomocí vhodného title se dá porazit i konkurent nad a pod vámi. Takže rada optimalizujte pro hlavně pro lidi se zde celkem hodí. Samozřejmě to se ale nevylučuje s tím neoptimalizovat pro vyhledávače. Občasný italic anebo bold rozhodně neublíží. Stejně tak přeměna některých odborných výrazů na odkazy, jež směřují na kategorie či štítky rozhodně neuškodí při optimalizaci na daná témata v SERP, a někteří uživatelé to i ocení.

Úvaha na konec

Poslední dobou mám tak trochu pocit, že seznam se snaží vytlačit zaběhnuté stránky (ignorace hlavní stránky), které moc nemění svůj obsah. Například eshopy a prezentace firem. Místo nich se často objevují spíše články s různých magazínů a portálů. Když jsem to konzultoval s pár lidmi, tak padla i myšlenka, že se možná snaží donutit je, aby místo do SEO investovali do reklamy (sklik, zbozi.cz). Sice to zní divně, ale rozhodně je to dobré na zamyšlení

Závěr

Doufám, že pro vás článek nebyl jen ztrátou času a dozvěděli jste se i něco nového. Jestliže máte nějaký komentář klidně jej napište pod článek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Trochu SEO magie”

  1. Jak jsi přišel na to, že Seznam penalizuje weby, které mají reklamu nad obsahem?

    1. Tix: nejde o reklamu ale o různé lišty. Pro seznam je nejdůležitější začátek a pokud najde hned na začátku lištu s odkazy tak se mu to prostě nelíbí. Pokud nahoru lištu tak jedině pomocí javascriptu
      Lelkoun: tak každý má svůj názor, ale pokud chceš návštěvnost ze seznamu tak se štítkům nevyhneš.

  2. Tak to je snad poprvé, co někdo kdo se zaměřuje na SEO zmiňuje firemní stránky. V každém fóru, blogu, nebo článku jsou jen rady typu “přidávejte originální obsah a dělejte weby pro lidi”. No a co s firemní stránkou? Vytvářet obsah je vhodné pro blogy nebo magazíny, ale když prodávám bazény, tak asi nedokážu napsat každý týden dva články o bazénech a zůstat originální. Když už mluvíte o stránkách pro lidi, tak to jsou i firemní stránky. Zákazníci jsou také “lidi” a určitě hledájí co prodávám, jaké nabízím služby a za kolik. Článek o šplouchání čisté vody v bazénu asi klienta zajímat nebude.

  3. Na WT od nové verze už nejde mít výstup vlastního RSS kanálu pod avatarem ne? V administraci sice je na RSS kanál kolonka, ale nezobrazuje se.

    1. Ondřej Martinek: hmm teď na to koukám, ani jsem si nevšiml že to bylo zrušené. Budu muset článek ještě poupravit.

  4. k úvahe na koniec: testujem podobnú vec na viacerých minisite -> na každom mini web, na ktorom aktualizujem častejšie obsah mi seznam hlavnú stránku webu vyhadzuje za nerelevantnú a dáva do popredia podstránky, ktoré som absolútne neaktualizoval (hlavná stránka zmizne zo serpu), zatiaľ čo na miniweboch, kde neaktualizujem HP som na popredných priečkach práve s HP.

  5. Me jenom trochu prekvapilo to php a obsah, stranka generovana serverem a generovany obsah urcite neni to same. Takze to neni tak divne pravidlo. Jinak pekne cteni.

  6. Sice jsem sílu stránek v SeznamBoxu ještě nezkoumal, ale přistupuju k tomu tak, že stránka kterou nedohledám má pro vyhledávač minimální váhu/sílu.

    Vypadnutou homepage pořád přisuzuju nevhodný konstalaci offpage seo -> počet/zdroj/druh/anchor odkazů, což potvrzuje i skutečnost, že duplicitní web na nový doméně s několika odkazy se po několika týdnech umisťuje na velmi dobrých pozicích, stejně jako autoweby s několika odkazma (copy&paste výsledků bez odkazů na freehostingu – kdyby každej udělal 5 spam webů tak to seznam jistě rychle opraví:). Pořád doufám, že to neni úmysl ale chyba.

    Pár ne zcela ověřených tipů jak dostat homepage zpět bych měl, ale věřim v popularitu tohodle webu, takže si je zatim nechám pro sebe. Těm co jsou s firemní prezentací v koncích, doporučim udělat druhej web (klidně kopii) a na něj provést učebnicový linkbuilding (opatrně nejen s možstvím odkazů).

  7. Bláto, proč druhej web ? Bohatě stačí 301 redirect např. Mojefirma.cz > mojefirma.cz/new-seo-url … text zachovat, prostě url pouze přesměrovat na novou kopii a snažit se získávat z5né odkazy na podstránku webu! Těchto triků je celá řada, bohužel se však po fórech valí spousta “debilních” teorií a lidí “seo magu”, kteří hledají chybu všude jinde, než né u sebe.

    Rada: Snažte se více zaměřit na podstránky webu a nebojte se testovat (vyhledávače vás neukousnou a málokdy penalizují).
    PS: Drago, více než štítky zajímá vyhledávače kategorie. Štítky mají nulovou hodnotu oproti ostatním technikách – můj os.

  8. Marek Stejskal: Vyhledávač rozlišuje kategorie a štítky? To bych mně překvapilo. V podstatě můžeš označit obojí kategoriemi a obojí štítky, funkci mají téměř totožnou, alespoň z hlediska vyhledávačů.

Comments are closed.