Na čem stojí vyhledávače?

Není snad týdnu, aby se na některém fóru nebo pod článkem nerozebírala nadvláda seznamu či google. Vždy se najde skupinka lidí, která by nejraději vydělat jeden z dominantních vyhledávačů na kolenou. Často je v tom škodolibost, jindy neúspěch, ale také se najdou případy, kdy vyhledávače něco nezvládnout tak jak by měli (například tato kauza u seznam.cz ukazuje jak stačí mít autoritativní web a pak jen kopírovat texty). Na čem ale vlastně stojí a padají vyhledávače?

Oba u nás majoritní vyhledávače jak seznam tak i google stojí na penězích. Nejsou to dotované služby a tak jejich příjmy půjdou z jejich služeb. Jak český seznam tak i nadnárodní společnost google se snaží rozšířit do stran jak to jen jde. Využívají svůj potenciál v tom co umí dobře a vydělávají na tom. Je pravdou, že často na sebe v daném oboru naraz. Např. mapy.cz vs maps.google.cz. Ale najdou se i další. Google to má jako nadnárodní společnost těžší, ale má i více prostředků. Proto se snaží získat náskok nad konkurencí jak to jen jde. Pouští se i do rozšiřování nahoru a dolů (chrome, Android, vlastní operační systém a další projekty.). Většinou se jedná o investice do budoucnosti a stále návštěvníky.

A tady se dostáváme k další části na čem oba stojí. Můžeme jim říkat návštěvníci, uživatelé, BFU atd. Právě oni jsou ti, za které se platí. Potřebují jich co nejvíce. Musí si je k sobě připoutat. Důvod proč seznam přežil a drží se v ČR proti google je jednoduchý. Většina lidí má u seznam.cz schránku. Pokud někdo potřebuje založit novou tak od známých dostane tip na tu seznamovskou. Ono se není čemu divit. Funguje celkem obstojně a uživatelské rozhraní je velice příjemné. Když jsem dělal ve svém okolí průzkum, tak jsem se dozvěděl, že email na seznamu je prý pohodlnější než služba Outlook či ThunderBird. Prostě to tak uživatelům vyhovuje. A průměrně spokojený uživatel se nechce stěhovat na gmail, když ví, že s tím budou spojené problémy se změnou adresy. Ano jistě existují automatické řešení, ale většina uživatelů internetu prostě nechce nic nastavovat. Chtějí jen jít na svůj internet (domovská stránka seznam.cz), zkontrolovat poštu (seznam.cz), přečíst si zprávy (novinky.cz) a popřípadě kouknout co dělají jejich známí (facebook.cz). Náročnost BFU roste velice pomalu a seznam jí celkem slušně stíhá, takže od něj uživatelé, kteří tak dobře klikají na reklamy jen tak neutečou.

Google si zase udržuje náročnější uživatelé. Pomocí doplňků vyhledávání se dá najít snad všechno a v určitém časovém horizontu. Hravý uživatel se brzo naučí využít vychytávky jako hledání ve zprávách nebo hledání na blozích. V podstatě dnes už pomocí google není problém sehnat informace/zdroje na seminární práci během pár minut. Seznam v tomhle dost tápe a může to trvat delší dobu (vlastní zkušenost).

Takže si to shrneme. Vyhledávače fungují a modernizují díky penězům. Ty získávají kromě reklamy (sklik, firmy.cz, adwords), také z různých podpůrných projektů, které mohou díky své moci prosazovat (zbozi.cz, sreality, novinky.cz, youtube, blogger).  Na to vše potřebují uživatele, kteří od nich neodejdou a stále díky rostoucímu internetu přibývají. Prostě si nedělejte iluze, že google nebo seznam v následující dekádě zmiznou. Budou žít už jen svou setrvačností. Museli by něco opravdu hodně pokazit, aby jejich moc mohl někdo přebrat. Legální cestou je zastavit totiž nepůjde a pochybuji, že by například majoritní poskytovatel internetu například jednoho z nich zakázal, aby upřednostnil druhého.

Ještě paradox na konec. Jeden člověk co nemá rád seznam a každou příležitost využije na jeho pošpinění si nedávno pochvaloval jak krásně funguje sklik.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Na čem stojí vyhledávače?”

  1. Drago, veľmi dobre si zhrnul základný fakt: celé je to o peniazoch a o ľuďoch. A keďže peniaze robia peniaze a spokojní užívatelia generujú nových užívateľov, tento vzorec môže fungovať veľmi dlho a veľmi dobre. Až kým nepríde niekto/niečo, čo ho naruší, či už je to vlastná chybovosť, alebo nový konkurent.

  2. Jen detail – facebook.cz stále nevlastní Facebook, takže facebook.com ;)

Comments are closed.