Prodej intextových odkazů, má se seznam začít bát?

Seznam vs BacklinkGeniusO existenci systému backlinsgenius* vím už nějaký ten pátek. Podobně jako většina lidí jsem se o něm dozvěděl z prezentace na webtrhu. V krátkosti se jedná o systém, který inzerentům zabezpečí reklamu pomocí intextových odkazů v článcích. Blogerům zase stálé zisky. Celý systém vypadal poměrně slibně, ale po zkušenostech s directoglobal prostě dávám ruce pryč od všeho co je pro vyhledávače nelegální a za co hrozí penalizace. Prostě s vyhledávači není radno si zahrávat a nikomu to ani nedoporučuji. I když máte třeba ze špatných SERP jen zlomek návštěvnosti, penalizované weby prostě hůře shánějí reklamu a působí nedůvěryhodně.

Ok proč vlastně o BG (backlinkgenius) vlastně píšu, když od něj dávám ruce pryč? Předně to lidé z BG rozjeli pořádně marketingově. Jejich PR články dnes vyšli na zive.cz, lupa.cz nebo e15.cz.  Takže se dá odhadovat, že jim právě dnes přibylo velké množství jak inzerentů tak i blogerů.

Takovýto rozjezd, ale nezůstane dlouho bez odpovědi, zvláště když si uvědomíte, jaký vliv bude mít na seznam a google. Odkaz v textu v současnosti patří mezi jeden z nejlépe hodnocený, zvláště pokud na článek vede velké množství doporučujících odkazů. Původní myšlenka pageova hodnocení stránek je dnes stejně důležitá jako kdykoliv předtím, možná i efektivnější, protože moderní blogovací CMS, fóra anebo sociální sítě dnes už automaticky odkazy převádí z neaktivních na aktivní. Trochu krkolomně se teď snažím poukázat, že i BFU dokáže vytvořit odkaz, aniž by věděl co je anchor tag. Počet aktivních odkazů tak vzrůstá a princip pageova hodnocení se tak může probudit.

Ale zpět k k původní myšlence úvahy. Seznam a Google prostě zpětné odkazy potřebují. Google má sice náskok díky rychlejší aktualizaci, ale stejně na něj mají velký vliv zpětné odkazy. Prostě kdo jim sáhne na odkazy musí být potrestán, protože by mohl ovlivnit jejich relevantní výsledky. DirectoGlobál zlikvidovali do 6 měsíců jakmile jim začalo vadit. Možná dříve. Těžko říct, kdy jim začal vadit. Jisté je, že na seznamu se jeho efekt opravdu začal projevovat a to stačilo investovat pár stovek. Podobně to bude i u BG, protože ten jim také bude zkreslovat výsledky a to možná ještě víc než DG. Přeci jen stovky odkazů z textu, anebo z lišty je rozdíl.

Otázkou je jestli se proti tomu bude umět seznam bránit. Přeci jen tak jednoduché jako u DirectoGlobal to mít nebude. Tam stačilo najít specifický javascriptový kód. Tady se bude muset využít znalost systému na kterém pojede. Ale co oni to kluci se seznamu a google určitě nějak pořeší a když ne tak na tom BG* alespoň něco trhneme  ;)

* Varování, odkaz obsahuje referenční kód díky, kterému získám provizi a přehled jestli na tom systému někdo vydělává.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Prodej intextových odkazů, má se seznam začít bát?”

  1. Musime zalozit nejaku tichu spolocnost tajnych linkovacov :) Slobodolinkovaci.

  2. BG není jen podraz ušitý na vyhledávače, ale také na čtenáře. Když je něco reklama, má to být jasně označeno. A pokud autor zvolí takový vtíravý a otravný způsob monetizace, nemá co dělat v mé RSS čtečce.

  3. myslim, ze tie “blogy” kde sa to predava, budu len an rpedaj odkazov … ako vzniklo MFD (made for directo) tak vznikne vlna MFBG … predpokladma ze tie armady ludi co ma S a G to za par dni vyriesia a bdue po dalsom skvelom systeme.

  4. to Lelkoun: Naprosto s tebou souhlasím a co jsem pochopil tak BacklinGenius má stejný formát jako BillBoard tedy intextovou reklamu a na tu jsem úplně alergický, nejen že když na ni najedu omylem myší při čtení tak otravuje, ale také mi přijde hodně nerelevantní, mate čtenáře a pokud to má ještě provozovatel webu nastavené tak, že odkazy autorem přidané a přidané systémem jsou stejně zvýrazněné tak to mě dostává do kolen úplně.

  5. Všude samé PR články, ale pořád jsem neviděl jediného spokojeného uživatele.

    Myšlenka placených relevantních odkazů je v podstatě v pořádku. Problém je získat dostatečnou množinu webů a inzerentů, aby byly odkazy skutečně relevnatní. V českém prostředí jde o nadlidský úkol, protože na některá komerční témata je tady schopných webů, že by je spočítal na prstech jedné ruky.

    Myslím, že Seznam to nechá nějakou dobu být a bude doufat, že Backlinkgenius se pohřbí svým vlastním stylem propagace. A pokud ne, tak ho zruší v SERPu a negativní PR, které se zvedne na webtrhu dodělá zbytek.

  6. Google se určitě bát nebude, tam se hraje na dlouhodobě kvalitní odkazový profil a pochybuju že ho njákej BG rozhodí (rozdodí linkprofil ne Google ;). Seznam možná bude mít s indentifikací trošku problém, momentálně bych řekl že maj na můj vkus nastavenou dost velkou váhu na interní odkazy díky čemuž se drží hromada webů s minimem odkazů na kvalitních pozicích…

    A ruku na srdce, myslíte že BG dokáže dodat dlouhodobě (2-5 měsíců) kvalitní odkazy ze stejných stránek? Blogeři budou blogovat jak o život takže články do 14 dní zapadnou někam do útrob webu a jejich síla klesne na minimum.

    Seznamu by mohlo stačit předávat linkjuice z odkazovaných stránek postupně – 100% dát až za měsíc (možná něco podobnýho už umí) a to ty články budou někde v útrobách s SR0-10 takže efekt podobnejch rychlo kvašáků eliminuje na minimum.

  7. teda já žasnu.
    Do toho ještě někdo strčí čumák? :-)

  8. ještě jedna věc.
    Do doby než bude podobný systém schopný konverze za klientovu objednávku na podobné pitchoviny jde zapomenout. Vytrhat z kontextu slova, inzerovat v jiném významu článku? Kdo to zaplatí?

  9. Drago si možná na spoustu otázek odpověděl ve svém článku na url: cn130.com/2010/02/evoluce-v-prolinkovani/

  10. Nicméně to není ještě to nejhorší. Dívali jste se na obchodní podmínky? Je tam napsáno, že vy jako uživatel ručíte za VŠECHNO a provozovatel za NIC (tedy nemusí vyplácet žádné peníze). A ještě ke všemu se tam ohánějí britským právem či co. Už jenom kvůli tomuhle bych do toho nešel.

  11. Ja do toho cvicne pujdu, uz jenom proto abych o neco neprisel :-)

    Dam tam jeden starsi delsi dobu neaktualizovany blog a uvidime co to udela…

  12. Jj, po zkušenostech s Directoglobal také dávám od podobných odkazových věcí ruče pryč. Rozhodně majitelům nepřeji to co se mi stalo s Directoglobal. Až to Seznam zařízne bude problém. Když tak nyní pomalu a potichu zkouším něco nového a jiného, divím se tomu, proč jsem se vlastně na tenký led prodeje odkazů někdy pouštěl. Prostě obsah je král a tako to vždy bylo a bude. Škoda jen, že mě to stálo tak velký prachy :).

  13. Článok o BLG mám rozpísaný už mesiac, no dokončiť ho zatiaľ nedokážem, rovnako ako je celý systém nedokončený. Pocity zmiešané.
    Viem si predstaviť množstvo webov na ktorých by som takúto reklamu toleroval. No kameňom úrazu je zatiaľ funkčnosť. A aj keď sa podpora snaží, nemôžem ho zatiaľ odporučiť.

Comments are closed.