Vývoj trhu

Už je to nějaký ten rok co se jsem na webtrhu stihnul za měsíc protočit desítky domén. Nebyly to žádné velké prodeje. Jednalo se spíše o to, že jsem dal dohromady nějaký seznam slov a pak zkusil zjistit, které jsou volné. Na většině jsem měl zisk 200 – 500%, což sice zní úžasně než dodám, že nákupní cena se pohybovala kolem 100 CZK. Prostě nic extra co by stálo za to. Když se k tomu připočtu ještě nějakou tu expirace bylo s tím spíše více starostí než užitku. Přešel jsem do taktiky nechat si to nejlepší a dělat na tom minisites. Díky directo a později i directoglobal jsem si vydělával slušné peníze. Později se to pěkně pokazilo a jediné co zůstalo byla optimalizace přes PPC systémy, na což ale minisites nebyly vůbec stavěné. Vše vyvrcholilo koncem minulého roku.

Moc dobře jsem si uvědomil, že v adsense jsou sice pěkné peníze ale nic co by stálo z dlouhodobého pohledu za úvahu. Horkou kartou tohoto roku jsem spíše vyděl v rozsáhlých a dobře vybudovaných specifických blozích. Prostě si vezmete nějaké specifické téma, které půjde dobře monetizovat po všech stránkách, pořídíte mu slušnou doménu a začnete budovat postupně obsah. Jakmile dosáhne blog nějakých 100 článků, hezké ranky (GPR 2+, srank 60+) dám jej k prodeji na webtrh. Blog bude dostatečně rozsáhlí i tématický, aby bylo možné jej použít třeba na monetizaci prostřednictvím PR článků, affiliate sítě, anebo zapojit do sítě webů nového majitele, kde se bude reklama prodávat po stovkách tisíc impresí za měsíc. Cena takovéhoto projektu jsem odhadoval na nějakých 30K CZK s tím, že než se prodá tak bude vydělávat na PPC. Navíc se při vytváření dají testovat různé metody optimalizace pro vyhledávače, anebo jak některé trendy opravdu fungují.

Bouhžel jsem se tomu tento rok ještě nevěnoval dostatečně a přešel spíše do taktiky udělat menší projekt (10 – 20 článků), nechat postupně doménu dozrávat. Domény totiž potřebují získat nějakou tu autoritu. Jakmile bude stáří alespoň 1 rok tak začnu s dalším developováním.

I když teď jsem si ne celkem jistý jestli to je skutečně takové eso jak jsem si myslel. Brouka do hlavy mi nasadila jedna z aukcí na webtrhu. Zakladatel aukce prodává blog s GPR 5, srank 70, YB 6815, podle ID přes 1K článků za 10K CZK. Poslední 2 pokusy o prodej se nezdařili, takže nasadil poměrně nízkou cenu. Nejedná se sice o nějaký top obor, kde by se platilo zlatem a návštěvnost také není nic extra. Na druhou stranu rozsah blogu a hezké ranky by se dali určitě využít. Je pravdou, že autor aukce zadání dost odfláknul. Absolutně chybí popis, motivace pro kupující, na druhou stranu neprodává další životní pojistku. Tohle by se opravdu mělo prodávat samo.

Je otázka jestli moje původní myšlenka nebyla tak trochu bláhová. Opravdu by se našel někdo, kdo by zaplatil za web o půjčkách, dovolené u moře, pojištění nebo státních dotacích, jež by měl 10x menší rozsah 30K?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Vývoj trhu”

  1. Za posledny rok som pocitil podobne veci aj ja, zeby bol trh o niecom inom?

  2. Podle mě kupce v poslední době zajímají pouze doložené průběžné měsíční výdělky. Ty si pak vynásobí deseti a víc prostě nedaj. Nějaký “potenciál” nikoho nezajímá :-) Možná to je tou globální krizí.
    Takže pokud chce někdo dobře prodat web, měl by mu sám předtím co nejvíce zvednout příjem.
    Zmíněný web právě v tomhle značně pokulhává.

  3. Zatím jsem nic nerozjížděl pro zisk, chodím do zaměstnáni, takže nemám takovou potřebu, takže buduju nějaké stránky prozatím spíš pro radost. Ale za měsíc vyrážím na dovolenou do Italie a prvotně jsem uvažoval konečně začít i něco vydělávat na stránkách a využít te cesty, pořídit fotky, posbírat letáky udělat minisite a zkusit spustit reklamu, ale čím víc nad tím uvažuji tak si říkam zdali spíš ten syrový obsah,fotky, články jen nenabínout někde třeba na webtrhu pro již stávajicí stránky. Takže díky moc za takové články.

  4. Ja by som to na webtrhu nedrazil, webtrh je fajn na ine veci ale na predaj webu ci kvalitnej domeny nic moc.
    Uz len z toho hladiska, ze tam nefunguje end user predaj.
    Ponukol by som to konkurencii respektive vytipoval, kto by mohol mat zaujem.

  5. Já jsem koupil jako end user web za 120 000,- , ale majitele jsem oslovil přímo. Teprve potom jsem zjistil, že ho už nabízel na webtrhu, kde s třetinovou cenou neměl šanci.

  6. Krize je prevít. Lidi bud nerozhazujou penize za projekty a boji se nekde investovat do potencialu/budoucnosti nebo setri a cekaji. Pritom ted je ta nejlepsi doba s necim zacit a dostat to na vysluni. Kdyz uz, tak si radsi najmou nejaky studenty, ktery praci za par stovek odflaknou..

  7. tom11111: Ono to také není o příjmu, že nynější majitel neumí daný web zhodnotit je velký mínus pro něho. Popravdě kdokoli jiný mi neměl problém s PR 5 a Srankem 70 jen měsíčně prodat odkazy za 1k Kč, s taktikou na webtrhu měsíc x 10 by to za 10k prodal, osobně si myslím, jestliže ještě k tomu redaktoři píšou zdarma a sem tam pravidelně tak ten web má větší cenu.

    mnp: to je pravda, WT pokulhává v poslední době strašně moc, pravděpodobně velké ryby odešli.

    Musilda: zajímavé, určitě to naštvalo.

  8. Dik za tip, kaslu na ty bahamy a jdu se na to podivat :-) Avizovany web vypada za ty penize docela zajimave.

    Sice nejsem velka ryba, ale obcas neco koupim a problem webtrhu je, ze nejsem schopen rychle a efektivne oddelit tech par slusnych webu od bezcenych rychlokvasnych splacanin, kterych je tam vetsina.

  9. Co se týče domen: v roce 2006 jsem prodal “auto domenu” za 20 tis s dph nyni bych tu samou neprodal ani za 2tis. :-)
    Kvalitni domény se prodávaji kolem 5-15tis.
    Internet se měni, konkretně kolem adult, ktere sleduji od roku 2006 pouze ČR trh, vše je jine, např.zisky sex po tel.klesly o 80-90% ! oproti roku 2006-2007 /vice konkurence, muzi mene volaji, nemaji na to/ O videich nemluvě. Nikdo nevi kdy se to vrati zpět. Ja osobně to nevidim dobře spíše naopak.

  10. Ten web pod tím odkazem na wt bude mít hodně slabé místo – práva na fotky…(ostatně jako většina fan, nebo “magazínových” stránek nabízených na WT)což taky může být důvod nezájmu

  11. to co tady píše o nějaké krizi případně o enduserech je podle mě s prominutím blbost

    ukažte mi web s nesezóním tématem (tj. žádný web o zrovna promítaném filmu) doložte jednoznačně měsíční výdělek a dám vám desetinásobek, krize-nekrize, startuser-enduser

    vaším problémem je, že budujete z vašeho pohledu hodnoty (např. drago ranky a obsah), mě jako kupujícímu je to k ničemu a hodnoty mě nezajímají, pokud chci, tak si za vybudování někomu zaplatím a dostanu co chci přesně na míru

    jakože drago, ono se to hezky řekně, tady mám blog s 100 článkama o cestování + GPR 3 + SR 50, jenomže ty se pak zvedneš a hodíš ten web na mou hlavu, “se starej a vydělávej si na tom sám, já jsem vytvořil web a obsah, který nic nevydělává”, v podstatě prodáváš poloviční práci – kus plechu, na kterém je nakreslený vzor, který se má vystřihnout, nebude mít stejnou cenu jako vystřihnutá a složená plechová bouda

    zajímají mě dosažené výsledky – tj. zisk případně kvalitní traffic, který se mění na zisk

    nezajímá mě potenciál ranků, potenciál kvalitního obsahu, potenciál stáří webu, potenciál tématu, potenciál kdovíčeho co jste vybudovali

    ale nic ve zlém, já jen tak

  12. s tou plechovou boudou to nebyl dobrý příklad, spíš takto

    vy děláte to, že dáváte inzerát “na zahradě jsem vyrobil plechovou boudu, má hezké okno, které má potenciál prodat spoustu zmrzliny”

    vs.

    “má plechovou bodou, stojí na václavském náměstí a každý měsíc mi vydělá 30 000Kč”

    který inzerát bude úspěšnější? za který vám dá člověk víc $$$? o který se vám lidi poperou?

  13. grim má naprostou pravdu. Jde o výdělek, potenciál bez potenciálu kupujícího je stejně bezpotencionální.

  14. Web má svého kupce,ale musí to být někdo, kdo danému tématu rozumí a může zajistit další potenciál, určitě to není pro někoho kdo to chce hned kvůli zisku, zvlášť když autoři píšou zadarmo, to je sice hezký, ale když se na to vybodnou, tak co ?

  15. Naprosto souhlasím s grimmem.

    I já jsem podal pár žádostí o domény majiteli přímo. Nikdy jsem nepoužil žádné webtrhy, apod. A bylo mi šuma fuk jaké to má GPR, či srank.

    Mám pocit, že domény typu, které se tu prodávají jsou vyhnané práškama a viagrou a pokud se do toho nebude dále investovat spousta času a dalších viager, že to po koupi tu cenu prostě nemůže udržet.

    Krize je jenom o tom, že za domény s práškama se platí to, co si skutečně zaslouží a i tak jsou přeplácené.

    „A ti co tomu rozumí“ si už dávno vytvořili virtuální realitu z několika hlavně jimi uvnitř uznávaných čísel. Měsíc od měsíce se tato virtuální realita „těch co rozumí doménám“ vzdaluje skutečné realitě a bude pro ní čím dál těžší a těžší něco hodnotně prodat.

    Ti co mají peníze také (pokud je mají delší dobu) rozumí skutečné realitě. A virtuální realita „těch co tomu rozumí“ je nijak nesolovuje.

  16. Problém prodávané stránky vidím v tom, že byť má GPR 5, tak na slovo fotbal ji google ani nenajde (no prohledával jsem prvních 10 stránek, a pak jsem to vzdal). Majitel podle mě není vubec žádný obchodník, zajímá ho fotbal a teď už ho to přestalo bavit a jediný na co se přes celou dobu zmohl bylo to, že mu kámoš řekl at tam nasadí etarget a on tak udělal. Jak je možné, že tak obsahový web s takovým GPR na googlu není ani vidět ? A to samé reklama, proč je daná takhle do ústraní ? Admin prostě není žádný profik a prodává opravdu jen obsah, na tomhle webu je třeba opravdu ještě hodne zamakat, hlavně z hlediska propagace a marketingu a určite i SEO.

    A ještě bych podotkl, že problém tvé taktika a prodejnosti výše zmíněných blogů je v tom, že kupující po koupi přijde o redaktora. Jeho nový blog ztuhne, možná první 3 měsíce prodá odkazy, ale pak to začne vše padat. Blog je silnou zbraní jen pokud má redaktory a pravidelně přidávající obsah. Vím jak se dokáže blog po 3 měsících neaktivity dostat do odpadu.

  17. to: miloslav ponkrac

    pri vsi ucte pekny bludy.. zkus vysvetlit tu svou teorii takovemu Jancurovi, ten penize ma delsi dobu, rozumi skutecne realite a kupuje v dobe krize domeny za miliony. Proc asi?

Comments are closed.