Život minisite ve vyhledávači

Život minisite ve vyhledávači je celkem zajímavý. Když to člověk sleduje s odstupem času tak dojde k závěru, že každý vyhledávač se na to SEO dívá po svém. Nějakou optimální cestu jsem zatím nenašel. I když teď plánuji jeden šílený experiment s WordPressem, na který si budu muset udělat speciální šablonu s pracovním názvem Sněhová vločka. No nechte se překvapit. Zřejmě to stejně budu popisovat krok po kroku. Ale zpět k životu minisite.

Žila byla jedna minisite. Její obsah byl cílený na 3 slovný long tail, kde nebylo moc konkurence. Skládala se celkem z mainpage a 4 podstránek. 3 měli něco málo přes 1000 znaků a ostatní dvě přes normostránku. Optimalizace nebyla moc přehnaná, prostě tak akorát, aby jí každý vyhledávač zbaštil a nepovažoval za nějaký spam indexu. BFU v ní našli spoustu informací, ale konkrétní řešení se válelo v reklamách kolem. Prostě taková ideální minisite. Jelikož její developer byl naprostá lama v tvoření designu,  tak se vždy musel inspirovat někde jinde. Podobně jako u ostatních minisite, které udělal i u této minisite se inspiroval pomocí nějakého hezkého menu na free šabloně. Co bylo jinde použito jako menu, se proměnilo v celý design.

Minisite

Když byla minisite nahrána na hosting už za pár desítek minut dostal náctiletý link builder SMSku ať začne tvořit odkazy. Během dvou hodin vytvořil kolem 80ti noffolow a 20ti dofollow odkazů. Na minisite vedli i odkazy ze sesterských projektů stejného zaměření.

Google

Za zhruba dvě hodiny se stavil googlebot. Slušně pozdravil a zeptal se na stránkách jestli může začít s indexací. Server mu odpověděl s klidem 200kou, načež se googlebot pustil do procházení. Nevěřícně si prohlédl tabulkový layout a poslal texty na ústřednu, kde si ještě doménu, hosting a odkazy prolustrovali.

Seznam

Za 48hodinách přišel seznambot. Nejdřív zkusil response a po odpovědi 200 se pustil do procházení. Odeslal výsledky na centrálu. Tam se data zařadili do fronty.

Google

Od návštěvy googlebota uběhlo dlouhých 72 hodin. Jelikož dofollow odkazy vedli převážně z podivných pozic mimo obsah a těch pár ze sesterských projektů bylo zase někde pod menu zařadil google do indexu stránky trochu dozadu. Vzhledem k nízké hledanosti nebylo pravděpodobné že minisite někdo navštíví.

Seznam

Úředníci seznamu celý proces trochu protáhli, ale to víte úředníku není nikdy dost. Po týdnu zařazení do fronty byly stránky předány z úřadu čekání na úřad sranku, kde minisite během procesu ohodnocování získala srank 10. Po dalším týdnu byla předána z úřadu sranku na úřad pro zařazení do indexu. Zde z ní byli úředníci nadšení. 3 slovní spojení přímo za sebou v H1 i v title. Navíc spousta textu uvnitř, žádné MFA. Konečně něco, kde se nemusí zdlouhavě, hledat v kvantách textu 3 slova i když to lidé pravidelně hledají, i když ne až tak pravidelně, aby stálo za to vytvořit pro dané slovo zvláštní seznam stránek. Tak šup s ním na první stránku. 6 – 7má pozice prozatím nebudou špatné. Přeci jen jedno ze slov je dost konkurenční a na prvních místech musíme nechat stránky z vysokým trust rankem.

Minisite

Minisite byla velice spokojená, protože ze seznamu proudili davy lidí, kteří přes PPC reklamu developerovi vydělávali pár euro denně. Minisite tak začal doufat, že podle zvyku na ní možná bude brzo nainstalován blog. Navíc se mezi minisites začalo šuškat, že brzo vyjde WP 3, který má v sobě zabudovaný multi user, takže když vydělají dostatek penízků. Bylo by možné, že se o ně developer začne starat pořádně. Budou vydělávat velké peníze za prodanou reklamu nebo affil. Prostě už žádné PPC. Každý týden se na každé objeví nový článek a získají respekt. Už nebudou jen minisite, ale třeba i blogsite, nebo možná i něco více.

Seznam

Uběhlo několik měsíců a úředníci na seznamu dostali možná pokyn z velitelství, možná jen došlo k přepočtu, možná už na dané trojslovné spojení vznikl zvláštní seznam stránek, anebo se na stránkách toho dělo málo na první stránku. To nikdo neví a nechce ani o tom spekulovat. Prostě minisite bylo odsunuto někam moc dozadu, kde už jej najdou jen zoufalí BFU, kteří nemůžou na předních stránkách nic najít, anebo ti kteří vytvoří z 3slovné kombinace 5ti slovnou. Počet návštěvníků začal padat. Z desítek za den se stali jednotky. Minisite už nevydělávala EURa ale jen eurocenty…

Google

CML na velitelství google známí též pod jako SkyNet, dostal znovu k vyhodnocení minisite. Během zlomeného zlomku vteřiny vše prošel a vyhodnotil. Minisite prošlo zatěžkávací zkouškou. Žádná reklama ani redirekt nepřibyl. Stránky se sice chovají pasivně, ale obsahují unikátní obsah, který by se mohl lidem hodit. Minisite bude přesunuto na druhou stránku vyhledávaní na 3slovné spojení. 3slovná spojení s dodatečným slovem měli slušná proklik a uživatelé na ní strávili dostatek času, aby dostala šanci. Další vyhodnocení za měsíc.

Minisite

Z google začali chodit lidé. Jsou ale chytřejší než ty ze seznamu. Méně klikají na lišty, které BFU ze seznamu brali často jakou součást navigace. Ačkoliv bylo vše řádně odznačeno. Lidé z google si méně čtou texty, ale většinou na to co hledají rovnou najdou odpověď v reklamě. Takže renew domény je určitě od developera zajištěn. Minisite je spokojena. Developer určitě doménu prodlouží. Zisk pár EUR za měsíc snad bude stačit.

Seznam

Dneska je venku hezky, koho shodíme dolů?

Google

Stránka si vede dobře. I když má velké množství nofollow odkazů. Možná dostane GPR 1. Ale konečné rozhodnutí má nezávislé pageovo oddělní. Vzhledem k času stráveném na stránce uživateli se posouvat dopředu nebude. Pokud se obsah bude nějak rapidně měnit je doporučeno znovu přezkoumat rizika. Jestliže doména bude příští rok prodloužena je velice pravděpodobné že na dané téma se dostane na první stránku indexu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Život minisite ve vyhledávači”

  1. o co šlo asi nenapíšeš
    mimochodem nemohl bys zas udělat někdy přehled o nejdražších klicích, jak si tu někdy dával? bylo by zajimavé porovná tehdy a teď a jestl léto je na tom i v placení PPC tak špatně.

    1. majkl: tak byla to spíše taková pohádko-úvaha složená z klasické vývoje minisite a konspiračních teorií co se teď objevily na webtrhu.

      Ohledně průměrné ceny keywordů, ty byly jako bonus v prodávaném balíčku. Stačilo si to seřadit podle ceny.

  2. Je fakt, že i mě se daří na Google líp.
    Tak kdo potom zabírá ty první stránky na Seznamu?

  3. Fejs: Ty přední místa na seznamu zabírají nerelevatní stránky které si pozice naháněj velkym množstvim stránek a tím i množstvím interních odkazů případně skutečnej seo spam a x-krát zkopírovanej, vyparsovanej, zrsskovanej či zxmlkovanej obsah ve kterym nikdy nikdo nic nenajde. Google si váží kvalitního obsahu a nenutí uživatele manipulovat s výsledkama…

  4. Co máš s nofollow odkazy? Dost jsem tuto záležitost zkoumal. Pokud se nepoužívají pro ovlivňování toku ranků na webu tak fungují dokonale. (viz komentářový spam). Tak

  5. Joooj, taky dobry pribeh som uz dlho necital, normalne som sa nevedel odtrhnut, bude aj druhy diel?

  6. Schválně si zkuste vykopírovat věty z webů z prvních pozic Seznamu na slova či názvy domén co jste vypadli a dejte je vyhledat v Seznamu a Googlu. Mě málem kleplo, když jsem si zjistil že ten binec v Seznamu je ještě větší než jsem čekal – nejen že fulltext.seznam nepozná originál, on ho kolikrát ani nenajde :D

  7. Jelikož mam taky mnoho ztracenejch stránek na Seznamu, na Googlu umístěnejch dobře du taky udělat test. Na původní zakážu Seznamu přístup (návštěvnost ze Seznamu 0) aby deindexoval a vytvořim/nakopíruju pro něj stejnej web na nový doméně kam pro změnu zakážu přístup Googlu. Sem zvědav jak si s tim kluci ušatý poraděj :D

  8. Pěkně napsaný, jen né vždy seznam odsune stranky po par mesicich uplne dozadu..

  9. Uběhlo několik měsíců a úředníci na seznamu dostali možná pokyn z velitelství …

    Pripada mi to jako nejaka automaticka casova penalizace. Nova minisite vystreli na Seznamu az nesmyslne dopredu, ale po par mesicich spadne jeste nesmyslneji dolu. Obvykle je to zhruba ve stejne dobe, kdy ji Google zacne brat vazne a posouvat dopredu.

    Jak to resite? Pridani noveho obsahu? Pridani odkazu?

    1. TonyK: no nevím zatím neřeším a čekám. U minisite se to ani moc nevyplatí řešit u většího blogu jsem to řešil pomocí kosmetických uprav dalšího článku, dalších odkazů. Ale výsledek nevalný.

  10. Takže kdyby to někoho zajímalo, tak “duplicitní” web na druhý doméně doméně je po 12 dnech na první stránce Seznamu na hlavní kw (2 roky starej originál neměl na Seznamu šanci, na Googlu jede skvěle). Možná by se to dalo řešit i novou subdoménou. Doporučuju otestovat na vlastních ztracenejch webech. Celý to potrzuje, že Seznam.cz je totálně zvrácenej.

Comments are closed.