Sklik pod lupou

Jak jsem včera slíbil, dneska se podíváme detailně na, ne až tak novinku, ve světě monetizace sklik, za kterým stojí lidé od seznamu. Od tohoto systému si velké množství lidí slibuje celkem hodně, že se stane konkurentem v současností nedosažitelné jedničky na trhu adsense.

Rozbor pravidel skliku

Podobně jako u adsense je zakázaný adult, warez a drogy. To samé platí i o alkoholu a všeho co obsahuje tabák. Pozor na to u adsense se banovalo jen za diskuzi pod článkem o tvrdosti pravidel skliku se toho zatím nic neví . Dále na stránkách nesmíte jakkoliv propagovat hazard. Zřejmě to platí i o pokru, který je u nás bohužel považován také za hazard.

Stránky nesmí obsahovat nemravný či nemorální obsah. Sice nechápu jak pak mohli schválit třeba super.cz, ale to je jejich věc. Bulvár se tedy za nemorální či nemravní nepovažuje.

Další důležitý je bod o smysluplném textu. Jestli tedy někdo děláte MFA, které mají víc klíčových slov jak textu tak pozor. Pro vás sklik nebude. Do tohoto bodu spadají i linkfarmy a zřejmě i různé pochybné katalogy. Samozřejmostí je i žádné nabádání na klik, nebo slíbení odměny, takže legendární trik se svlékající se ženskou u skliku také neprojde ;)

Stránka s sklik reklamou nesmí obsahovat jakékoliv prvky, které ovlivňují její chování, bez zásahu uživatele. Takže žádná hudba na pozadí, popup okna nebo automatické redirekty.

Stránka, kde bude reklama musí být v českém jazyce. Takže Slováci budou muset zůstat u Adsense.

Ohledně samotného kódu platí stejně tvrdá pravidla jako u adsense. Tzn. žádná úprava vzhledu, žádné umísťování do emailů, žádné 404ky a opět upozornění na různé automatické surfy . Na rozdíl od adsense je zde i poznámka o vymáhání škody. Takže pozor na to.

Co se týká rozmístění reklamy na stránce, tak jsou podmínky o trochu tvrdší než u adsense. Platí klasické pravidla o zákazu zvýrazňování reklamy, zaměnitelnosti, podmiňování dalšího přístupu na stránku, závádějící dekorace nebo popisky a žádné rotování po nahrání stránky. Co je ale na rozdíl od adsense tvrdší je zaměnitelnost reklamního prvku za část navigace, nebo obsah stránky jak se často používá u adsense (lišta s odkazy pod menu, nebo pod článkem). Tenhle bod se zřejmě časem bude muset upřesnit. Protože se dá také vyložit tak, že reklama nesmí do stránky jakkoliv zapadnout, aby si byl vždy návštěvník jistý, že se jedná o reklamu.

Rozbor smluvních podmínek

  • Smlouvu uzavíráte se společností Seznam.cz a.s. se sídlem v Praze ČR, takže nemusíte být na rozdíl od adsense nebo eTarget (zde je to sporné) pro zobrazování reklam plátce DPH.
  • Neschválení webu může být bez udání důvodu.
  • Rozmístění reklam je jen na provozovateli stránek, ale jejich vzhled může měnit provozovatel (zřejmě podmínka pro pozdější vylepšování efektivnosti).
  • V programu sklik můžete mít jen jeden účet. Takže doporučuji dodržovat podmínky. Vypadá to na pravidla jednou a dost.
  • Provozovatel si v podmínkách vyhradil právo na omezení nebo zastavení dodávání inzerátů. Což se dá vyložit jako ochrana proti nadměrnému nebo “podměrnému” click rate.  Popřípadě opatření než přijdou na to v čem je chyba.
  • V podmínkách také odsouhlasíte povolení se zasíláním informací od skliku, seznamu a třetích osob.
  • Pokud si budete klikat, anebo si na to někoho najmete tak zaplatíte škodu. Na rozdíl od adsense je zde ale možnost se k zablokování vyjádřit. Zřejmě půjde o nějaký druh odvolání.
  • Nechybí ani doložka o zablokování bez udání důvodu.
  • Výši provize určuje Provozovatel dle svých měřících systémů, ale proti této částce je možné podat reklamaci.
  • Plátci DPH při vyplacení zisku musí vystavit a poslat provozovateli fakturu. Fakturační období je jeden měsíc. Platbu dostanete 30 dní od jejího dosažení. Dnem uskutečnění zdanitelného plnění je poslední den Fakturačního období.
  • Minimální částka je v pravidlech 5000 CZK, ale podle systému prý stačí 1000 CZK, takž se tato část smluvních podmínek zřejmě bude měnit.
  • Ať jste vydělali třeba jen korunu tak k 31.12 vám vše vyplatí. Tohle může být trochu problém pro plátce DPH, kteří musí udělat koncové vyúčtování.

Fakta o skliku

  • Maximální počet reklam na stránce je 3
  • Uživatel skliku nemusí být plátcem DPH
  • Dnem uskutečnění zdanitelného plnění je poslední den Fakturačního období.
  • 31.12 dostanete vyplacenou provizi ať je jakákoliv.

Další informační zdroje, které rozhodně doporučuji přečíst

Pokud máte další informace nebo další zdroje dat tak hoďte do diskuze. Jestli máte stránky, kde máte nasazený sklik tak také nalinkujte.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Sklik pod lupou”

  1. Zase sme my, Slovaci diskriminovany.
    Co ma vlastne Seznam proti Slovakom? Ani do katalogu sa nemozem pridat, lebo som slovak!

  2. To víš, chtěli jste se oddělit, tak zůstaňte u zoznam.sk nebo co to používáte :)

    Jinak nic proti Slovákům nemám :)

  3. Kuromaru: ja v katalogu som. Ono to je o ohybani a sklonovani slov. Skratka keby sem ccheli ist, predpokladam, ze najskor pridu s vyhladavacom, alebo aspon katalogom a webmi ako mapy, ten ich bazar a podobne.

  4. to Kuromaru: a proč by sme se o vás Slováky měli starat? Máte vlastní poskytovatele ne? A jestli ne, tak problém není v Česku :D

  5. Tak jsem se do partnerskyho programu zapojil a jsem zvedavej. Relevantnost je zatim dobra, zrejme slusna klicova slova.

  6. Karel: vtipny si nebol, zaujimavy tiez nie
    Lmao: to jredsa zamer
    Unreal: potom napis ako dopadlo
    Petr: pche, zoznam je o nicom.. seznam.cz je urcite na BFU bohatsi.. sa divim ze zoznam.sk este existuje. u nas ma google vacsinovy podiel na trhu, nie ako u vas (z hladiska BFU):D vam sa zije hej. jj, je mi jasne, ze to je len vtip

  7. Moc pěkný prvotní rozbor, díky. Každopádně jsem zvědavý, jak se to bude rozjíždět.

  8. Jsem zvědavý až někdo zveřejní rozdíly ve výdělku mezi adsense a sklikem.

  9. Kuromaru Naprosto seriózně bych chtěl aby u nás měl google 99% podíl, protože za prvé moje weby jsou vždy na prvních pozicích na google, u seznamu je to loterie. Za druhé seznam děla vše tak okatě pro zisk a pro peníze až je to k smíchu. Chcete ukázat největší mfa v čr? V jednom článku jsem napočítal http://www.novinky.cz/domaci/206513-soudy-vzaly-zene-dite-po-porodu-neopravnene-rozhodl-us.html 6 komercních sdelení (horní baner, spodní baner, sklik, nejlevnejsi pneu,fischer a jako bonus
    Komerční sdělení pod nejlevnejsi pneu.

  10. tak mam lehke report s cenou (mainstreamovy obor) kliku dle analyzy testovanyho webu

    samozrejme je to zatim ne moc relevantni sber dat za dva dny, zatim to vychazi pro sklik dost bidne

    adsense: 2,08,-kc/klik (kurz 24,8,-Kc za 1euro)
    sklik: 0,67,-kc/klik

  11. Kuromaru: Ale to neměl být vtip! Ptám se proč by sem se měli o slováky starat a proč nevymyslíte něco vlastního když tedy nemáte poskytovatele?

  12. Jsou zvykli parazitovat od nepaměti a už jim to ani nepřijde, proto Karle (-.

Comments are closed.