Google expanduje

Asi nikoho nepřekvapí že společnost Google zase expanduje. Tentokrát se ale rozhodla začít fušovat do letenek. Za 700 milionů USD odkupuje firmu ITA Software, která se specializuje na vyhledávání v letecké dopravě. V podstatě shromažďuje informace všech leteckých společností. Její systém se jmenuje QPX a využívají jej například stránky Orbitz, Bing Travel, Kayak.com nebo CheapTickets. Společnost byla založena v roce 1996. V roce 2006 začala vyvíjet ve spolupráci se společností Air Canada systém na rezervace letenek, který však zahrnuje naprosto všechno od rezervace letenek, úložného prostoru až po propojení se všemi operacemi na letišti. Vše samozřejmě šlo sledovat přes počítač.

Mnoho lidé si myslí, že se jedná o snahu Google vyrovnat se Bingu v oboru prodeje letenek.

Zatímco manažéři google nevidí žádný problém, jeden velký tu možná bude.

Google už takto má poměrně velký vliv. Takže se není čemu divit, že to antimonopolnímu úřadu začíná vadit. Google totiž expanduje příliš rychle a jedna velká akvizice stíhá druhou. Antimonopolní úřady tak mají strach, aby toho neovládl moc a nezískal dominantní postavení i v jiných oborech než jen vyhledávání. Na druhou stranu pohlcování fungujících společností s dobrým technickým zázemím a patenty je daleko efektivnější než vše vyvíjet od začátku. Proto se google už nejednou plácnul přes kapsu a za pořádnou cenu koupil zajímavý projekt. Mimochodem tento postup je pro velké společnosti běžný.

Jen pro fandy konspiračních technologií: Google investuje prakticky do všeho. Zazněli zprávy o investicích do nové generace solárních elektráren, které díky nové technologii nebudou mít ekologického konkurenta. Už je to nějaký ten rok co chtěl google rozjet vlastní internet, který by byl zadarmo pro všechny. S plánu nesešlo, jen se hledá prý optimální technické řešení. Když k tomu připočteme investování do vlastního operačního systému, cloud computing tak se nám možná zanedlouho zrodí první megakorporace.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Google expanduje”

  1. Bavil jsem se s Pagem, že by bylo dobré koupit nějakou firmu na letenky.

    PS: Jak tak koukám na ten banner na Czechii, tak mě napadá, k tomu lehátku dostanu i tu babu zdarma? Nikde nepíší o tom nic (nevyvrací ani jednu možnost, support o tom také nic neví)…

  2. Google nedavno investoval (nekupil) do startupu spolocnosti, ktora sa snazi predpovedat buducnost ( od vyvoja trhu az po terorosticke utoky).
    Pokial si dobre pamatam, tak to funguje na principoch kvantovej fyziky a magnetov.

    Pokial viem tak v tejto oblasti neexistuje jednoznacny leader na trhu :D

  3. No já právě začínám s mojí firmou Hovna s.r.o, také expandovat (nyní na Slovensko, do Maďarska, Rumunska, Litvy, Běloruska, Ukrajiny) na trhu nemám žádnou konkurenci. Máme i vlastní auta, protože PPLka to odmítá vozit… Kdyby někdo proto chtěl náš výrobek, nechť se ozve na tel. 603 123 456,

    PS: Už končím, dnes už mi hrabe na podvozek… (opravdu jsem nechlastal)

  4. Podla mna spravili dobry krok. Bing v USA toto ponuka ak sa nemylim. Google ale nevyvinul nic svoje, jednoducho kupil nieco zabehnute, to je ich politika. V podstate aj Apple a MS maju takuto politiku.

  5. Jeden kvantový fyzyk pronesl něco takového:

    “Ten kdo si myslí, že rozumí kvantové fyzice, ten ji nerozumí.”

  6. Měli by koupit Cibulku s jeho kyvadlem a mají vystaráno ;)

Comments are closed.