Závislost na vyhledávačích

Také váš projekt je tak závislí na vyhledávačích, že bez návštěv z něj si neumíte představit jeho další existenci?

Stále mě dost překvapují reakce některých lidí, když zjistí, že jejich web si nevede ve vyhledávačích tak dobře a jen tak zničeho nic se to nezmění. Jestliže je projekt dobře navržený a má potenciál tak vsázet jen na vyhledávače je přece nesmysl. Pokud se totiž budete modlit pouze k velkému seznamu nebo všemocnému google tak přicházíte o všechny návštěvníky, či zákazníky, kteří spadají do kategorie nerozhodnutí.

Představte si třeba IT portál pro grafiky. Jestli využijete jen SEO tak na něj budou chodit pouze lidé, kteří budou něco hledat nebo potřebovat, ale přijdete o všechny ty lidi, kteří se sice o grafiku v IT zajímají, ale zrovna teď nic nehledají. Mají už svoje zaběhnuté zdroje a myslí si že jim to stačí. Jenomže když navštíví váš IT portál pro grafiky zjistí, že jim například struktura informací daleko více vyhovuje, v diskuzích se daleko více rozvíjí alternativní možnosti, novinky jsou detailnější nebo se jim prostě jen bude líbit, že mohou dávat autorům náměty na články. Takovýchto nerozhodnutých či spokojených návštěvníků koluje na internetu daleko více, než těch co něco hledají.

U nás mi to přijde, že prostě všichni chtějí za každou cenu ovládnout vyhledávače a myslí si, že pak mají vyhráno. Jenomže proč ti nejúspěšnější nedávají všechny svoje prostředky určené na reklamu do SEO mágů na jejich dost často pochybné linko-lištovací rituály, jejichž výsledkem je jen další otázka zdali nám budou mocní bohové vyhledávaní nakloněni. Jednoduše řečeno, tohle možná zabere, ale výsledek si nedokáže nikdo tipnout. Odpověď je jednoduchá. Protože odborníci velkých hráčů na trhu moc dobře vědí, že je nutné zaměřit se na celé spektrum internetových uživatelů, kteří by o jejich produkt měli zájem. Nejen na nerozhodnuté, zvědavé návštěvníky, ale i na ty konkurence. Výsledkem jsou často rozsáhle kampaně, placené články na velkých serverech, virální kampaně, placení diskutéři, facebook kampaně a mnoho dalších, které vedou k sice placenému, ale vlastně přirozenému linkbuildingu. Výsledkem je pak dobrá pozice ve vyhledávačích i bez investování do SEO mágů s klobouky různého odstínu šedi. Velkým hráčům totiž stačí pár lidí na optimalizaci onpage faktorů. Samozřejmě velké firmy si to ještě pojistí PPC kampaní, kdo má také čas čekat několik týdnů než se něco možná srovná ve vyhledávačích.

Ano teď slyším ty hlasy o tom, že velké firmy na to mají peníze, že velké firmy na to mají lidi a spoustu dalších. Jenomže věřte tomu, že svůj projekt prostě musíte tlačit kam se to jen dá. Máte tu služby jako linkuj.cz, facebook, twitter odborná diskuzní fóra, kam můžete dávat odkazy na kvalitní odborné články, jež odpovídají na dotaz. Důležité je překonvertovat co možná největší počet návštěvníků na pravidelné návštěvníky či odběratele. Po pár měsících usilovné dřiny se i bez SEO mágů začnete dostávat na přední pozice. Jestli se ptáte proč? Tak je to jednoduché. Google i Seznam už totiž dávno pochopili, že cesta přes nějaká on či off paga faktory je jen dočasná a navíc snadno zmanipulovatelná, jak se už mnohokrát ukázalo. Oba se tak snaží pomocí chování uživatelů preferovat určité stránky. Zatímco u google je to poměrně znát (sleduje komunikaci na twittru i facebooku) tak seznam se zatím jen pomalu hledá. Například pro rychlou indexaci nových článků (do 24 hodin) je potřeba mít prý až 100 odběratelů RSS kanálů přes seznam. Ale toto číslo je jen dohad (zaslechl sem jej ale z více zdrojů). V praxi ale narůstající počet odběratelů RSS kanálů měl vždy za důsledek rychlejší indexaci obsahu. Je jen otázkou času kdy bude mít počet RSS odběratelů i vliv na pozici ve vyhledávači. Možná už teď má jako u google.

Budoucnost vyhledávačů není v žádném kouzelném algoritmu, ale prostě v tom o čem se mluví a jak se mluví. Když k tomu přidáte nějakou převratnou analýzu velkoskladů různých dat, které má google, tak dostanete praktické využití psychohistorie pro chování internetové populace. Prostě google bude vědět co lidí chtějí a kde to najdou.

Než k tomuto SCIFI ale dojde zamyslete se nad tím, že zatímco trendy a pravidla SEO se mění tak stránky pro uživatele by se měli měnit jen když to bude vhodné pro uživatele. Budujte proto stránky a svůj obsah propagujte kde se to jen dá. Nechte vyhledávače ať zdokonalují své postupy tak, aby našli to co je nejlepší. Až jednou budete patřit mezi nejlepší na českém internetu tak pro každý vyhledávač by byla potupa pokud by váš nenašel, ale to už vám bude stejně jedno, protože na váš kvalitní web budou odkazovat články na wikipedii a většina diskutujících na odborných diskuzních fórech si zkrátí čas vysvětlování prostě tím, že odkážou na váš článek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Závislost na vyhledávačích”

  1. Tak ja som doteraz robil weby ktore mali byt naozaj seriozne vzdy tak, ze navstevnost z vyhladavacu som povazoval skor nahodilich ludi ktori tam mozno prisli ani nevedia ako. Takze hodnotu tychto navstev som mal uplne na dne.

  2. Díky za ten článek! Úspěšný není ten, kdo má dobré SEO, ale ten, kdo má dobrý obchodní model. Je zajímavé, že nejúspěšnější internetové projekty pro svoji existenci vůbec nepotřebují SEO. Podívejte se na nejhledanější výrazy – Facebook, Youtube, Idos, Aukro…

  3. Je spousta webu kt.v hledacich ani nenajdu, nemaji nikde reklamy a presto na nich chodi desitky tisic mesicne viz. rozzlob.muzi aj. tak samo mimibazar a pridružene jeho weby…. co se tyce aukra, tam je to podmazane velkou reklamou nejen na internetu, skvelym partnerskym programem a službě ze začatku poskytujici par let uplně zdarma(na rozjezd) Me oosobne se libi napr.Bazos…jede si stale svou cestou čisteho webu, prikrmuje akorat ppc reklamou a ma denne pres 100tis.navstev, slovo bazar, inzerce aj nejsou nijak hledane po tisicovkach presto dokazal mit denni prmer kolem 120 tis.nasvtev coz na nasi malou zem povazuji za slušné číslo

  4. Jednoznačně teorie podtržená realitou, ale jedno bez druhého (kvalita sama o sobě + SEO) se k dokonalosti neobejde.

    Zapomeňme na podvrhy a MFA..

    1)Mám super stránky jsme přesvědčen že mají potenciál, ale rostoucí návštěvnost po 3 UIP za den je vážně bída…to akorát člověka omrzí a zabalí to.
    2)Rozjíždím web mohlo by to klapnout po měsíci provozu narvu tisíce do SEO,PPC,linkbuilding a další reklama, jenže návštěvník který se na můj web dostane nenajde co hledá, jelikož stránky nemají rozsáhlou databázi informací…prostě jsou moc mladé,pravděpodobně se již nevrátí… zase průser a prachy v trapu.
    3)Chce to rozjet business kterému věřím, vymakat si ho do stádia kdy padám na hubu (já osobně po 2 měsících), pak přibrat parťáka který to chvilku bude tahat a já to budu dotovat…po 3-5 měsících kdy jsem do projektu “hodně” investoval stojím před rozhodnutím. Zabalit to, nebo opět investovat a to do masového linkbuildingu a SEO a skokově navýšit návštěvnost..

    3 varianta je jednoznačně ta vysněná, ale jsem já jako tvůrce projektu ten objektivní, který může rozhodnout zda to má smysl nebo ne??

  5. SEO fórum: ty hlavne potrebujes obchodni analyzu. To si mozna myslis jen ty, ze ten tvuj web bude zajimavy. Hlavne si myslim, ze jdes proti webtrhu a to je tezka konkurence.

    Jdi do televize do dne D :-)

  6. Tipuji, že SEO fórum je Caesar1. Každopádně za Den D se připojuji, protože se na něho dívám jen, když tam jsou nějací exoti a už dlouho jsem ho neviděl :-).

  7. tento článok musím povedať oceňujem a úplne s ním súhlasím. napr. tesco nemusí investovať do SEO optimalizácie, lebo slovo tesco je nezvyčajné a ľudia si oficiálne stránky nájdu skôr ako len nejaký článok takže sa vo vyhľadávači zobrazí skôr :-)

  8. Je to přesně tak, jak je v článku popsáno. Dokonce se domnívám, že v budoucnu bude Google natolik inteligentní vyhledávač, že SEO v současném pojetí bude prakticky k ničemu. Na druhou stranu ale chápu snahy ovlivňovat pořadí v SERPu i za situace, kdy obsah nestojí za nic. Nejčastěji si SEO totiž objednávají bohatí majitelé klasických firemních stránek, které jsou s obsahem zpravidla na štíru. Pořadí v SERPu je pro ně přitom zajímavé…

Comments are closed.