Další domain arbitráže

Nedávno se tu někdo podivoval nad tím jak si MS vybojoval 11 domén, které obsahovali jejich TM. Původně jsem to zveřejnil jen ze zajímavosti. Je pravdou, že hodně MFAčkarů u nás parazituje na doméně obsahující TM v názvu. Navíc se často neoficiální stránky snaží mít design podobný těm oficiálním. Že se nejedná o srandu většině lidí dojde v momentě kdy o doménu v lepším případě jen přijdou. Většinou se tak stane v momentě kdy začne být doména moc na očích (zvedne se její návštěvnost, SERP anebo na ní prostě konkurence upozorní). Je třeba si uvědomit, že kromě vlastníka TM proti vám stojí i různí distributoři, jejichž eshopy či prezentace se kvůli MFA propadají. A nahlásit někoho je levnější a často i efektivnější než zabojovat na poli SEO magie. Osvěta stačila teď zpět k arbitrážím.

7.6.2010 – Nokia Corporation si stěžovala na vlastníka Nokiabooks.com, který lákal návštěvníky prý pomocí slova Nokia. Stačilo pak jen vyplnit stížnost. Jelikož se vlastník ani nebránil, skončilo to velice rychle. rozsudek

5.6.2010 – Americká společnost AOL má zaregistrováno velké množství patentů a obchodních značek. A nějak se jim nelíbilo, že někdo jiný vlastní domény engadge5.com, wknamp.com, engadgst.com aiwnamp.com (typo domény). Stížnost splňovala všechny podmínky a tak nebyl důvod, aby AOL domény nezískala. Navíc jak už to bývá vlastník domén se ani nesnažil obhajovat. rozsudek

4.6.2010 – Google se nelíbilo, že někdo užívá doménu googletemp.com ve zlé víře. Takže vyplnili stížnost. Poznamenali, že slovo google je TM a šup. Doména je doma. rozsudek

Každý týden se objevují nové případy kdy si někdo stěžuje na zneužívání domény. Takže MFAčkaři, dávejte si na to dobrý pozor. Spousta těchto arbitráží totiž může mít ještě dohru ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Další domain arbitráže”

  1. Zaujimavy clanok..mam osobnu skusenost :) Mal som domenu swarovski-sperky.net, bolo tam MFA a ozvali sa ludia od swarovski. Tak som im to previedol :) Nestoji jedno MFA cloveku za problemy..ale je to zaujimave, nebolo to in bad will a bol tam CZ text, takze neviem co im vadilo, chlapci boli zo Svajciarska :)

  2. Tak to je i dobry navod jak ziskat slusne domeny, vydavat se za nekoho jineho :D

  3. No na to som myslel, vyziadal som si aj podpisanu peciatku, na overenie ze to nie je spoofed, vsetko poslali, takze asi to bolo realne..
    Zas nebola to az taka cool domena, kde by sa oplatilo nieco falsovat :)

  4. To Swarowski ti to dost hlídá, jednou jsem s tím chtěl dělat nějaký shop, tak se dívám na konkurenci a snad nikdo to neměl v Url ;)

  5. Gordon: Kolik jsi za to dostal nebo jsi jim to převedl zdarma, u mých swarowskisperky.us jsem za to dostal 30 €, není to moc, ale aspoň jsem neprodělal.

  6. tak to si neviem ani predstavit, ze by som si zalozil firmu na glejovanie niecoho a volala by sa GOO

    domena googlej.sk by mi asi neostala

  7. Daleko zajímavější je historie českých domén, například aktualne.cz, která byla získána svinsky.

    Centrum (nebo někdo jiný?) si zaregistroval značku aktualne a následně vysoudili domenu aktualne.cz, na které nebyl žádný parazitující obsah a jela mnoho let.

    Ostatně i seznam má s těmito českými praktikami značné problémy a hodně dlouho se soudil o nějakou doménu, kterou mu chtěli vyfouknout stejně svinským způsobem, kdysi Lukačovič o tom i hodně psal.

    Vůbec celý .cz prostor a české zákony jsou hodně švejkovské. Já sám jsem si vědomě nezaregistroval doménu v české .TLD, protože vychcanost celého českého NICu a českých podvodů posvěcených zákonem ohledně českých domén myslím bije přímo do očí.

    Ono právo a spravednost jsou rozevírající se nůžky.

    Článek záměrně uvádí jen jednu stranu mince.

    Například kdysi poměrně mediálně známý případ, kdy jakýsi Mike Row si založil sw firmu a několik let jí úspěšně propagoval na doméně http://www.mikerowsoft.com, než si toho všiml Microsoft. Propagoval a informoval pouze o své firmě, než Microsoft podal žalobu, že parazituje na jeho jméně. Byl z toho tehdy celosvětový poprask, nakonec to dopadlo tak, že Mike Row pod vidinou soudu to raději převedl.

    O tom, to už není o doménách, že Windows Commander se pod právní hrozbu převedl na Total Commander. Že programátorská knihovna z wxWindows na wxWidgets. On nikdo nemůže za to, že window je běžně používané slovo, a když si MS zvolil tak debilní a obecně používaný název, tak by měl dostat přes prsty a soudní pokutu, kdykoli se pokouší žalovat za slovo „okno“.

  8. Whispere: previedol som zdarma :) po par mailoch co som si s nimi vymenil, nevyzerali na to, ze by sa chceli fin. dohodnut :)

  9. zlaty miloslave – slovo ,,windows,, se k jejich produktu hodi jak hrnec na prdel a do dneska neznam lepsi nazev misto nej – to, ze za par let vznikl internet a typosquteri nemohl nikdo tusit….
    takze asi tak…

  10. stork: Pokud si vyberu obecné slovo, pak ale nemám právo na ten název. Já vím, v realitě kdo má peníze, koupí si i právo.

    Microsoft nevybírá nic sedícího jako hrnec na pr…:

    Nazvat textový editor slovem „Slovo“.
    Okénkový grafický systém slovem „Okna“.
    Firmu, která se chtěla věnovat drobnému sw slovem „Drobný sw“.

    Omlouvám se, ale mně na tom nic nefascinuje. Stejně jako když někdo pivní láhev nazve láhví, nebo stůl stolem. Na rozdíl od Microsoftu si ale ještě nikdo netroufnul vyšachovat konkurenční pivovar tím, že používá slovo láhev, nebo konkurenční truhláře, že používá slovo stůl.

    Microsoft použil desítky let předtím používané slovo pro účel, pro který bylo předtím používané – tj. „okna“ a za použití téhož slova se soudí.

    Omlouvám se za svojí blbost, ale mně nedocvákává co je na tom úžasného.

Comments are closed.