Internetová reklama a politika

Politické klání už skončilo a tak už nemusíme více sledovat na pravicově orientovaných denících levicovou reklamu a naopak. Když nad tím, ale zpětně přemýšlím tak je zajímavé se podívat jak vlastně politické strany využívali internet ke své propagaci.

Podle Hospodářských novin nalili strany do internetové reklamy oficiálně 25 milionů korun. Vede ODS, která proinvestovala 13 milionů, za ní je ČSSD s miliony 9. Kromě pasivních reklam na velkých portálech jsme se ale měli možnost setkat i s reklamou prostřednictvím facebook. Tady jsem spíše postřehl reklamu hlavně od TOP 09 a pár pokusů od ODS. Chvílemi jsem ale měl problém poznat jestli reklamu dělají fanoušci, anebo nějaká reklamní agentura. Vzniklo několik virálních her, které se rychle šířili, ale nějaký fakt dobrý kousek jsem nenašel. Do medií se hlavně dostala virtuální demonstrace za kterou stála ODS.

Zajímavější mi ale spíše přišli různé iniciativy za “vykroužkování” top kandidátů různých stran. Spousta lidí tak vytrestala nepopulární politiky a přitom volili svou oblíbenou stranu. Myslím že do příštích voleb budou muset politici více bojovat za svou image. Pokud se nedostanou do televize tak se právě nabízí internet a propagace přes sociální sítě.

Teď trochu úvahy. Zdá se vám 25 milionů investovaných do internetové reklamy málo anebo hodně? Celkem se prý proinvestovalo do přímé nebo nepřímé reklamy něco mezi 400 – 500 miliony korun, tedy na internet padlo 6,25 – 5% nákladů. Když si k tomu přidáme nejnovější statistiky, které uvádí, že internet využije za měsíc nejméně polovina národa, zda se mi to trochu málo.

Škoda, že jsem se před volbami nekoukal jaké jsou bidy v PPC systémech na jednotlivé slova. Mohla by to být celkem sranda koukat jak proti sobě jednotlivé politické strany bidují, jen aby přebrali voliče jedna té druhé.

A do budoucna? Pořád se mluví o tom, že se postupem času přesune více a více reklamní kampaně na internet, kde platí daleko volnější pravidla a mohla by tak lépe vyhovovat politikům holdujícím si v populismu.

[poll id=”40″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Internetová reklama a politika”

  1. Myslím, že částka 0,5 mld Kč je ,vzhledem k rozsahu celé kampaně a že minimálně 80% billboardů bylo politických, nějak lživá. Osobně si myslím, že tuto částku vydala pouze ČSSD, i když tvrdí tuším polovinu.
    Internetové reklamy budou růst do budoucna, protože billboardy ovlivní max. 5% voličů, daleko více bude pozornost voličů zaměřena na skandály v novinách a právě facebook.

  2. Komunistum bych teda reklamu nedelal, to by museli platit miliony za klik… :)

  3. Komunistům a ČSSD bych reklamu neprodal ani kdyby platili miliony za klik :-D

  4. Ale jo, za milion tydne bych prodal reklamu i komunistum na kteremkoliv z mych webu… Potom bych někde chytřeji než oni proinvestoval 100.000 na reklamu proti komunistum.

    Citil bych se dobre a jeste bych mel 900.000 kč ;)

  5. Jak jsi neviděl žádnou pořádnou hru a co naše http://paroubkovyvolby.afrodita.name/ … ale fakt je, že to není hra udělaná na politickou objednávku. Vznikla z touhy po odplatě za chování jednoho politika a to už na podzim. I tak o ní ale nakonec psali těsně před volbami na iDnes. Neříkám, že ta hra je nějaká zázračná, ale ve srovnání s tím co vytvořili politicé strany jako své flashovky a s přihlédnutím k tomu, že vznikla během 24 hodin si myslím že je super.

    Každopádně mě se vůbec nelíbí kolik cpou strany peněz do kampaní s tím, že jim to pak všichni zaplatíme na daních. Takže mám teď škodolibou radost ze zadlužených ČSSD a Lidovců. Dobře jim tak, krásná ukázka jak by vedli naši zem, když neumí ukočírovat ani vlastní finance.

    Z pohledu provozovatele stránek spokojenost, kampaně jsme na webu měli a nestíhali jsme poptávku. Škoda, že jsme si neukosli z toho koláče ještě o něco víc ;)

Comments are closed.