Rozdílný přístup vyhledávačů přináší zajímavé paradoxy

Dneska jsem zrovna koukal jak si vede nejnovější minisites a jak by jsem mohl optimalizovat do budoucna celý proces budování minisite, včetně jeho následné existence a napadla mě tak trochu filozofická úvaha.

Debata srovnávání jak je v čem který vyhledávač lepší je tu snad od doby, kdy google začal indexovat české stránky a seznam si přestal hrát na katalog. Dneska je na českém trhu seznam jasnou jedničkou a pro různé SEO mágy se stal i dobrým zdrojem příjmů. Spořivý čeští podnikatelé totiž radši investují desítky tisíc do SEO kungfu než do efektivní reklamy, protože návštěvnost ze seznamu je přece zdarma.

Ačkoliv se seznam drží na naprosté špičce ve vývozu BFU do českého internetu, pro mnohé majitele stránek je spíše překážkou. Daleko více by ocenili spíše google přístup, na který často stačí jen zdravý selský přístup tedy buduj obsah + získávej pravidelné čtenáře = strýček google tě má rád. Jenomže ono to není zas tak jednoduché. Když se mě někdo nedávno ptal jak docílit stejného efektu na google i seznamu (top pozice na slovní spojení) tak moje odpověď byla: “Oba systémy jsou dost rozdílné v přístupu k obsahu. Uvažují naprosto jinak a využívají spoustu odlišných faktorů. Pokud chceš na obou být nahoře musíš optimalizovat na to co mají oba společného. Dobré jméno a dostatečný počet odkazů z autoritativních zdrojů. Což stojí čas a hlavně dost peněz, takže je lepší si vybrat jeden a místo druhého vsadit spíše na reklamu.”  Trochu jsem tu odpověď odfláknul. Ve skutečnosti se dá optimalizovat na seznam (main page, i když tu teď kvůli chybě občas seznam prostě smaže) a přitom jednotlivé podstránky cílit na google. Ale to už je opravdu to SEO kungfu. Prostě srovnávat google a seznam je podle mě nesmysl, který navíc přináší zajímavé paradoxy.

Reklamní paradox vs doba indexace

Ačkoliv seznam svorně tvrdí, že množství reklamy na stránce rozhodně neovlivní pozici či indexaci, protože nám chtějí dát taky něco vydělat. Ve skutečnosti je ale najdete lidi, kteří tvrdí zaručeně opak. Prostě čím víc reklamy tím víc problémů s indexací i pozicí. Nejnovější MFA finty dokonce říkají, že se MFA cílené na seznam mají dělat naprosto bez reklam a jakmile vyskočíte na potřebné pozice (3 – 4 týdny) tak nahodit reklamu. Jedna black SEO technika dokonce doporučuje zobrazovat reklamu jen uživatelům s IE 6 (nesmí to být ale adsense), což prý zajistí klid od seznam robota i případné kontroly seznamu a přitom přední pozice zůstanou. Ale zpět k paradoxu. Google si většinou všimne nějakého linkbuildingu a do týdne máte nové MFA ve výsledku vyhledávání (spíše to ale musí být minisite), navíc s dobrý SERP bonusem, který za pár týdnů opadne. Takže tu máme náš paradox. Buď bez reklamy a žádných zisků plynoucích z google, ale za pár týdnů na předních místech seznamu, anebo pár týdnů zisků z google a pak po opadnutí šup do fronty na seznamu. Rozdílný přístup a první dilema.

Kam směřovat s odkazy?

Asi každý SEO mág vám poradí, že máte cílit odkazy s klíčovým spojením na které chcete být první. Zatímco u seznamu je to naprostá nutnost, protože každé slovo v odkazu se počítá tak google větší množství stejných odkazů úspěšně ignoruje. Nemám teď na mysli legendární sand box, ale spíše fakt, že už mu došla trpělivost s google bombami a masivním nic neříkajícím umělým linkbuildingem. Prostě jestli chcete zapůsobit na google tak se daleko víc hodí dvě tři věty popisu textu a pak vložit odkaz.

Příklad:

Sice Drago už delší dobu na cn130.com nic zajímavého nenapsal, ale stále je to dobrý zdroj informací o MFA a minisites.

U seznamu porostu jen z principu, že mám v textu odkaz z webu, který má na titulce srank 70. Dále získám plusové body za cn130.com (respektive cn130 a com). U google získám body za podstatná jména, oblíbená slovní spojení (nejdůležitější jsou data z competition u adwords, prostě ty slovní spojení po kterých jdou investoři) a pak oblíbené slovní spojení získané z různých google služeb (translate, google maps, google našeptávač atd.). Google se totiž snaží porozumět významu slov na internetu, což mu má dát do budoucna náskok před případnou konkurencí.

Ale vraťme se teď zpět k paradoxu. U seznamu cílíme odkazy vždy na určitá slovní spojení, které nám mají zajistit dobré pozice ve vyhledávači, anebo prostě jen sbíráme zpětné odkazy. U google cílíme na oblast zájmu. Musíme do popisu odkazu vypsat co možná nejvíce frázy, odpovědí, otázek a slovních spojení kolem daného klíčového slovního spojení. Prostě sledujte spam co vám chodí na blogy a sledujte jak je konstruovaná zpráva. Většina těchto spamů je cílená na google, některé pak na další vyhledávače (yahoo, bing atd.).

No pro dnešek stačilo už se začínám moc dostávat do technických podrobností a pohodové čtení plné konspiračních teorii postavené na statistikách a osobním postřehu se mění v nudnou technickou literaturu :)

[poll id=”27″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Rozdílný přístup vyhledávačů přináší zajímavé paradoxy”

  1. Seznam už asi nemá cenu řešit. Doufám, že i díky momentální silné masáži od google, se jejich search začne používat masivněji. A myslím si, že už i BFU začínají poznávat, že je ten seznam rozbitý. Uvedu jednoduchý příklad. Máti si pravidelně každý týden kontroluje stránky městského deníku. Když si seznam nepohlídá, ani takový typ webů, tak se může těšit na čím dál tím větší odliv. To máte pro každé město v ČR. A to je jen špetka v obrovském moři nedostatků. Bohužel, když je něco rozbité, tak to umře samo časem. Dřív se říkalo, že seznam drží a vzdy budou držet služby typu spoluzaci.cz, lide.cz……., po masivním rozšíření facebooku, jaksi vyse dve jmenovane sluzby upadají. Asi to není prdel dělat tolik věcí v českých podmínkách, ale momentálně radši optimalizovat pro google, než pro random (bez pravidel a nonsense) seznam fulltext. Můj nejdelší komentář v životě (-:

    http://www.google.cz/#hl=cs&source=hp&q=olomoucky+denik&lr=&aq=f&aqi=g3&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=b9e21ba82b6a7764

    http://search.seznam.cz/?sourceid=szn-HP&thru=&q=olomoucky+denik

  2. Teď jsem kouknul na anketu, jsem si nevšiml té možnosti, ale vidím, že tu Drago máš zajímavej traffic, sakra nesměruješ sem z nějakého adult serveru?

  3. Podle mě u nás stále platí, že ve většině oblastech má seznam většinový podíl…ale určitě by bylo zajimavé, kdyby to bylo naopak, dokonce bych si to i přál:)

  4. Jirko, Netreba si to priat, on Seznam raz padne aj bez toho. Problem je len v tom ze az Google ziska monopol, mozno si na stary zlaty seznam este spomenieme :)
    Nehajim ani jednu stranu. Po nete len citam ako sa to Seznamu pekne sype, jedno po druhom. Dokonca som cital vyjadrenie Yuhu ako to vlastne cele obhajoval a neslo sa pri tom nesmiat. Na tomto celom sa treba zabavat, inak pridete o nervy.

    BTW: viete mi povedat kde tu najdem tie gladiatorky? :)

  5. Já upřímně bych si spíš přál, aby Google šel do háje – protože z nějakého důvodu můj web mizerně indexuje, zatímco seznam nemá problém.

    Dokonce jsem chtěl na stárnkách děla fulltext vyhledávání přes google, což by ve výsledku znamenalo, že by se nic nenašelo, takže naprogramuji vlastní.

  6. Já si upřímně řečeno přeji, aby Seznam padnul a byl jenom Google nebo aby mi Ivoš Lukačovič napsal, že za 2 mega odkoupí mrtvé Directoglobal za to, že přinutilo seznamácké programátory změnit algoritmus:).

  7. Kdybych měl několik webů na stejných pozicích na Seznamu jako na Google, tak bych si pískal.
    Optimalizaci pro Seznam nějak nerozumím a neumím to. A ještě když se k tomu přidají výpadky homepage.

  8. Osobne se zameruji na Google a vetsina zakazniku pro nasi firmu chodi odsud. Uprimne si myslim, ze Seznam technicky vzdelani lide k vyhledavani temer nepouzivaji.

Comments are closed.