Regarding your domain, aneb jak se scamuje…

Tak podvodné emaily mi chodí celkem často. Pokud by jsem spočítal své údajné výhry za poslední měsíc tak jsem tak na 50 milionech dolarech, je mi zavázaný syn nějakého krále, můj vzdálený příbuzný je někde prezidentem, popřípadě jsem zdědil ropnou plošinu, plantáž, důl na diamanty atd. Všechny tyhle emaily jsou samozřejmě podvodné a jen tak na ně někdo nenaletí. Ba dokonce si je už ani nečtu (i když občas když je nuda…), teda dnes jsem si jeden přečetl. Měl nadpis Regarding your domain…

Takže o co jde. U dynadot mám jednu doménu, která mi má do nějakých 60 dnů expirovat. Samozřejmě jí budu obnovovat společně s X dalšími. Nějak na to nespěchám, takže jsem považoval vlastně ten email za upozornění od konkurence, aby jsem jí k nim přesunul. No přečetl jsem si prvních pár vět a dál to neřešil, protože o doménách něco málo za ty roky už vím. Jenomže pak mě překvapila zpráva od jednoho webtržníka, kterému došlo něco podobného a chtěl ode mě vědět jestli se něco neděje. Přišlo mu v podstatě to samé až na hlavičku. Donutilo mě to si ten email tedy přečíst pořádně a pak trochu zapátrat na internetu.

Email scam vypadá následovně:

Customer

This is to remind you that, your domain POCITAC.biz will expire 60 days .

Renew your domain automatically with a Domain Renewal.

To instantly start the renewal process, please use the link.

–>>> http://WWW.POCITAC.biz.domainrenewalonline(.)org/ <- Nikdo tam nechoďte, stránka prý může být zavirovaná

Once the payment has been completed the above mentioned domain name will Automatically be renewed and a conformation will be sent.

__________________________________

Sincerely ISP Renewal

__________________________________

Additional information.

Domain Renewal maintains domain addresses, and registers and consults companies n elation to Internet domain ownership. We inform businesses about which domains re registered, and remind them if a domain is due to expire, or when it is time to renew a domain. If you want Domain Renewal to extend the domain for you, we ask you to click on the link in this e-mail. If you do not wish to use your domain after the due date for renewal, you may disregard this e-mail. When Domain Renewal extends your domain no information will be changed in the “Whois” information section. The domain will be extended for 1 year. You will therefore continue with your current supplier. You may also request your Internet Service Provider to renew the domain for you.

If you have any further questions please do not hesitate to contact our customer service centre at

Tel: +44 20 3318 1883

Fax: +44 20 3318 1884

Ok a co je na tomto vlastně podvodného? V podstatě vás má ten email vyděsit a donutit jít na zmíněnou stránku. Tam pak vyplníte údaje kreditky a doména se neprodlouží (prý tam má být ještě virus, tak pozor). Na domainera tento druh zastrašování asi nebude mít žádný efekt, protože si většinou vedeme nějakou evidenci a navíc máme už své oblíbené registrátory, kde si doménu pravidelně prodlužujeme a určitě za cenu 10x menší, než nabízí zmíněná firma.

Prostě pokud vám něco podobného přijde tak nic neplaťte, pochlubte se známým (ať třeba také nenaletí) a zprávu klidně smažte. Co se týká expirace domén sledujte pravidelné zprávy od vašich registrátorů. Vyzkoušel jsem si jich několik a zatím všichni s opravdu dobrým předstihem informují pravidelně o zkracující se době a nutnosti uhradit renew za doménu.

Pokud vás kauza zajímá tak další info najdete:


Regarding your domain

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Regarding your domain, aneb jak se scamuje…”

  1. plati zakladni pravidlo neklikat na nevyzadane odkazy v emailu, ale jit na domaci stranku firmy a proklikat se rucne webem.

    (pokud doslo k presmerovani DNS, tak to nepomuze, ale to uz je obtiznejsi utok)

  2. Bohužel se stále najde mnoho nezkušených internetových podnikatelů, kteří zpanikaří a udělají nějakou hloupost… souhlasím s xdreamem, hlavně neklikat na žádné linky z nevyžádáných emailu.

Comments are closed.