Za adsense pro neplátce DPH už brzo padnou první tresty

Finanční úřady z jihomoravského kraje  si na rozdíl od svých kolegů z ostatních krajů rozhodly posvítit na neplátce DPH, kteří si obchodují s plátci DPH z EU. Od ledna 2010 platí jak všichni víme povinnost pro neplátce registrovat se k DPH, pokud poskytujete nebo přijímáte službu od plátce DPH z jiného státu EU.

Úředníci byly prý doslova v šoku, když zjistili kolik lidí ještě tak neučinilo. Mluvčí Brněnského FÚ dokonce ve zprávě pro média zmínila reklamu pro google, kde prý si mnoho lidí přivydělávalo a dokonce k tomu ani nemělo ŽL. S těmito lidmi bude zahájeno správní řízení pro neoprávněné podnikání. Co se týká neplátců DPH tak v případě google díky reverznímu zdanění, by stejně nic neplatili. Mluvčí řekla, že těmto lidem byla poslána výzva ať se dostaví ke svému správci daně. Ačkoliv v tomto případě mohou finanční úřady postupovat velice tvrdě (jedná se o sankci Náhrada za neuplatnění daně, která obsahuje také velice vysoké pokuty). Budou prý požadovat jen zaplacení DPH, která bude navíc navýšena o 10% z celkového příjmu. Toto opatření by mělo být spíše motivační. Dále uvedla, že nikdo neujde, protože firmy, které poskytují služby jiným firmám o tom musí podávat souhrnná hlášení.

Jestli tak ale budou postupovat i ostatní kraje těžko říct, ale je dost možné, že sáhnou po exemplárních trestech. Mě ale nejde spíše do hlavy jak můžou po někom chtít 20% + 10%, když těch 20% se mělo zrušit kvůli reverse charge. Pokud někdo najdete diskuzi k tomuto tématu tak napište odkaz díky.

Zdroj:

  • Novinky.cz (http://www.novinky.cz/domaci/243113-podnikatele-si-neprecetli-novelu-zakona-o-dph-a-budou-platit)
  • Aktualne.cz (Morava si posvítí na neplatiče DPH)
  • Webtrh.cz (Tak na mě přisli co teď)
  • Webtrh.cz (Táta mě asi zabije :()

Další témata na články se objeví na českém internetu v průběhu březen/duben 2011.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

28 Replies to “Za adsense pro neplátce DPH už brzo padnou první tresty”

  1. Oni chtějí doplatit 10 procent z tvého příjmu, je to jako 20 procent DPH z které si odečteš jako plátce DPH určité daně na nákladech, takže odhadem je plus mínus polovina k doplacení, takže doplatíš 10 procent a je to.

  2. Když poskytuješ služby jenom zahraničním zákazníkům (Gůgl), tak tam je DPH nula. Ale pokud zároveň poskytuješ služby někomu v ČR, tak od ledna musíš účtovat svoji cenu + 20% DPH a to DPH musíš odvést. Takže pokud se někdo nezaregistroval přestože kvůli Gůglu měl, a českým zákazníkům pořád účtuje jenom svoji cenu a žádné DPH, tak teď finančáku bude muset odvést těch 20% ze svého (je to jeho chyba že to nenaúčtoval zákazníkovi), a plus k tomu dalších 10% jako pokutu.

  3. Možná by to chtělo zdroje klikací, takhle nevím jestli nejde o předčasný apríl

  4. No vzhledem k tomu tomu “linku” na Webtrh s názvem “Táta mě asi zabije :(“, to asi bude lehký žertík, nevím : ).

  5. Pekne drago :)
    Imho ŽL na adsense nie je potrebný, zdanenie je však nutné.

  6. Chápu tu snahu zbavit se neférové konkurence, ale takováhle poplašná zpráva, trochu moc ne?

  7. Správní řízení pro neoprávněné podnikání dle §61–64 ŽZ by když už tak zahájil ŽÚ, nikoli FÚ.

    A když si přečtete §2 ŽZ, §2 ObchZ, související nálezy NS, tak zjistíte, že za splnění určitých okolností není příjem z AdSense *podnikáním* a do daňového přiznání se uvede na řádek 40 a specifikuje v příloze č. 2.

    Tímto svým výkladem zákonů a analogických nálezů NS pochopitelně netvrdím, že mám pravdu já a že můj výklad je správný. Zatím příslušný nález NS nevydal, bylo by nutné, aby ŽÚ nějakému nepodnikateli udělil sankci za “neoprávněné podnikání” kvůli pár korunám z AdSense, dotyčný se odvolal k soudu a případně se prosoudil až k NS.

    Pokud jste se radili s daňovým poradcem a ten vám tvrdil, že AdSense je *vždy* podnikání, pak vězte, že ani daňový poradce s kulatým razítkem není Děd Vševěd. Navíc oprávnění vykládat právní normy svědčí zásadně pouze soudům – jen jejich výklad je jediný autentický.

  8. Poskytování reklamního prostoru na webu, třeba v systému AdSense, je soustavná činnost provozovaná za účelem dosažení zisku, tudíž podnikání a k tomu je ŽL potřeba. To je celkem bez debat a moc rád bych viděl, jak někdo obhájí opak.

  9. Teď ještě správně odvést to DPH a souhrnné hlášení, aby byl klid v duši :-).

  10. Zobrazovaní reklám adsense nie je podnikaním, dodám k tomu už len toto –
    Služba AdSense umožňuje vlastníkom webových lokalít poskytovať svojim návštevníkom vyhľadávanie na webe a na lokalite poskytované spoločnosťou Google a zarábať peniaze zobrazovaním reklám Google na stránkach s výsledkami vyhľadávania. Služba AdSense pre obsah automaticky prehľadáva obsah Vašich stránok a vkladá do nich reklamy, ktoré sú relevantné pre návštevníkov vašej lokality.

    Reklamy vložené na Vašu lokalitu sú priradené tak dobre, že budú užitočné pre čitateľov Vašich stránok. Program Google AdSense porovnáva reklamy s obsahom Vašej lokality a keď návštevníci Vašej lokality na ne kliknú, zarobíte peniaze.

    Uvedená činnosť z Vášho hľadiska nenapĺňa všetky kritériá uvedené vo vyššie citovaných zákonoch na to, aby mohla byť táto činnosť charakterizovaná ako podnikanie, alebo živnosť. Takýmito nesplnenými kritériami sú v tomto prípade najmä samostatné vykonávanie činnosti a osobná zodpovednosť za výsledky činnosti.

  11. wtf hoax? drago zase nieco testuje. kde je ten clanok na novinky.cz akosi ho neviem najst.

  12. Whiter: A to jsi vzal kde? To že to napíše Google (hádám, že ano) ještě neznamená, že se podle toho budou řídit i kontroly FÚ.

    Ale jako nenapadám tě, jen se ptám a zajímá mě to. Nejsem přes toto odborník…

  13. A další věc, nejedná se o podnikání, ale musím být plátce DPH (to si asi trochu protiřečí, ne?). :-)

    1. placla.cz: protože jsou to nadčasové odkazy :)

  14. Si ma vystrašil. Normálne som chcel ten adsense daniť. Ufff, ale mi odľahlo ;-)

  15. Rixo: “To je celkem bez debat a moc rád bych viděl, jak někdo obhájí opak.”

    Co je bez debat? Díval ses na příslušné §§ ŽZ a ObchZ? Četl jsi nálezy NS vykládající tyto §§? Pohybujeme se v právním rámci ČR/SR (který je obdobný), kde je *podnikání* patřičně vymezeno. V jiných zemích je podnikání vymezeno odlišně, typicky např. anglosaské země.

    Ale držme se vymezení pojmu podnikání v ČR. Aby vydělečná činnost spadla pod chlíveček *podnikání*, musí splnit určité podmínky, které jasně upravuje ŽZ a ObchZ. Pokud tyto podmínky nesplňuje, nejedná se o podnikání. Je to naprosto jednoduché…

    A poslední slovo bys neměl mít ty ani já, dokonce ani úředník ŽÚ, ale soud. Ty máš svůj právní názor, úředník ŽÚ má svůj právní názor, já mám jiný právní názor. Rozhodne soud.

  16. to že to nie je podnikanie zle som sa vyjadril, je to podnikanie, ale za istých okolností nie je, ale proste pokiaľ máte weby a zobrazujete len adsense, tak v princípe to imho stačí zdaniť. Dá sa to pred finančným úradom určite obhájiť. To čo som napísal bola reakcia finančného poradcu.

  17. Whiter: Možná kdybys obecných plků, které nebudou při kontrole FÚ nikoho zajímat, raději citoval konkrétní zákony a paragrafy a jasně vypíchnul, která kritéria to nesplňuje. Tak by to bylo přesvědčivější.

    V Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, nikde nevidím v § 3 zmínku by říkala, že souvislé provozování reklamní činnosti za účelem zisku, nebo dokonce poskytování reklamních ploch společnosti Google je nějaká vyjímka na kterou se živnostenský zákon nevztahuje a že by o živnost nešlo.

    Dále bych zmínil například http://www.podnikatel.cz/clanky/za-podnikani-nacerno-az-milionova-pokuta/ ať víte co Vás čeká po návštěvě kontroly, které budete vysvětlovat, že když dostáváte peníze za reklamy na www stránkách tak se nejedná o podnikání.

    Dále Zákon č. 455/1991 Sb. definuje živnostenské podnikání jako soustavnou činnost, provozovanou samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem .

    Polopaticky vysvětleno:
    – Poskytování reklamních prostor po celý rok, 24 hodin denně jak to probíhá na www stránkách = soustavná činnost
    – vlastním jménem = smlouva s Googlem musí být na vaše jméno a doménu obvykle vlastní také konkrétní osoba (fyzická nebo právnická)
    – vlastní odpovědnot = ze zákona je vlastník stránek a poskytovatel obsahu odpovědný za to co má na stránkách
    – za účelem zisku = pronájem reklamních prostor Google, který za to platí peníze je jasně dané za účelem zisku

    Nemluvě o nutnosti stát se plátcem DPH, což nepodnikatel nemůže.

    Prosím DĚTI přestaňte diskutovat o tom jestli je to podnikání nebo ne. To není na diskuzi to je jasná věc, viz. citace zákona a paragrafů. Neznalost zákona neomlouvá a odpovědnost za neoprávněné podnikání je zde jasně daná i s následky jaké tato činnost přináší.

  18. Drago: dík za hoax, aspoň to pár lidí trochu probudilo.

    Herna: Pozor, u DPH jde o provozování ekonomické činnosti, a to nemusí být vždycky podnikání. Takže i “nepodnikatel” je povinen stát se plátcem DPH, pokud splňuje kritéria daná zákonem o DPH. Příkladem je daňový poradce, notář, advokát, …

    Na pronájem majetku nemusím mít ŽL, není to živnost (pokud nejde o pronájem movitých věcí). Přesto se taky přitom mohu stát plátcem DPH, protože to je “ekonomická činnost – neživnost” a má charakter služby. Pronájem reklamní plochy, která je součást mého majetku (ať už jde o stěnu baráku, nebo o webovou stránku) je to samé.

    Reklamní činnost ale už má charakter živnosti a je na ni potřeba ŽL.

    Nejbezpečnější cesta je opatřit si ŽL a při nasazení AdSense z Irska se registrovat na DPH. Tím se člověk pojistí proti zbytečným problémům. Někdo to ale rád adrenalin …

  19. Já vám řeknu jednu věc, kdyby ti aspoň fungovaly ty odkazy krucipísek, takhle jsou tam úplně k ničemu!!!

  20. Martin

    A nebude to náhodou tím, že ty články neexistují, proto se na ně nedá odkazovat ? :-D

Comments are closed.