Na webtrhu proběhla aktualizace pravidel

Možná jste si toho nevšimli, ale na webtrhu proběhla aktualizace pravidel pro aukce. Píšu to sem, protože si toho hodně lidí doteď nevšimlo a velká část lidí, kteří čtou tento blog jsou zároveň i webtržníci. Zároveň toho využiji i pro menší anketu.

Nejdříve ale k pravidlům

Ty nové:

Aukce musí v danou chvíli probíhat výlučně na Webtrhu. Předmět nesmí být nabízen zároveň i jinde.

Trochu se nám rozmohli aukce, které vlastně nebyly ani aukcemi jako spíše reklamou na jinou aukci (většinou aukro.cz).

Příhozy v aukcích musí probíhat přes aukční systém, ne přes poštu, e-mail ani jinými kanály.

Další nešvár posledních měsíců. Spousta lidí, kteří tušili, že dostanou za chvilku ban nebo jim bude aukce smazána či zablokována tak se pojistili tím, že si nechají zadní vrátka. Dříve jsme vyzvali dražitele o nápravu, teď už to rovnou mažu. Lidé takto prodávají warez, emaily a doufají, že se jim ozve někdo dříve než moderátor zakročí. Druhý důvod pro toto pravidlo, je že Retal chce mít nad aukcí naprostou kontrolu, aby v případě sporu mohl dát jasné stanovisko webtrhu. U prodeje mimo webtrh toto možné není. Prodeje přes PM také nedoporučuji. Sice se přes databázi na PM dokáže Retal určitě dostat, ale pokud vím tak to zatím neudělal. PM je private message (soukromá zpráva) a soukromý se respektuje. Proto pokud chcete mít jistotu tak vždy preferujte aukční systém. Lze využít i anonymního příhozu.

PS: Pokud se chce někdo vymlouvat, že nemá čas celý den koukat na webtrh. Může si nechat každý příhoz poslat jako PM a informaci o PM pak na email. Může tak reagovat okamžitě.

Příhozy jsou závazné pro obě strany. Moderátor může příhoz zrušit po dohodě obou stran, nebo výjimečně z vážných důvodů i podle své vůle.

K tomu není co dodat. Jedná se o úpravu už starého pravidla. Jen chci dodat, že já osobně jsem snad nikdy žádný příhoz nemusel rušit.

[poll id=”20″]

A ještě pár dodatkům k těm starším

Příspěvky nesouvisející s danou nabídkou/poptávkou jsou zakázány. Pokud vás nabídka neoslovila, nekomentujte ji. Výjimkou může být případ, kdy chcete upozornit na podvodnou nebo nevýhodnou nabídku. Dodatečné otázky k předmětu vlákna jsou samozřejmě v pořádku.

Poslední 3 měsíce sleduju daleko více detailněji diskuzi u aukcí zajímavých projektů. Na webtrhu se totiž prodává stále dost zajímavých a dobře výnosných věcí doslova za pakatel (cokoliv s návratnosti pod 6 měsíců já osobě považuji za dobrou cenu, pod 3 měsíce pakatel). Všiml jsem si na první pohled většího množství pseudoOT u těchto aukcí. Na první pohled vypadají často rovnou k nahlášení. Jenomže když si je pročtete po pár dnech nakonec zjistíte, že ten kdo psal že to má maximálně poloviční cenu si nakonec přihodil. Ze začátku jsem měl pocit, že to je snaha jak snížit cenu. Třeba když se to neprodá tak že za polovinu koupí. Později mi to spíše přišlo jako odrazování možné konkurence. Celkem mě to fascinovalo, takže jsem trochu to promazávání OT u lidí co vím, že takto nakupují i toleroval. Pokud to tedy nenahlásil přímo majitel vlákna. To mi bylo jasné, že na tento druh obchodování prostě prodejce není. Ne každý prostě na tohle má, nebo to správně pochopí. Pro moderátora je to ale pořádný výzva pochopit, kdy jde o smlouvání na snížení ceny a kdy už o pouhý OT. Proto prosím všechny, kteří mají rádi tento druh smlouvání, aby nějak dali najevo, že se nejedná o OT, ale o smlouvání. Stačí klidně napsat: “O projekt by jsem zájem měl, třeba za polovic.” nebo něco podobného. Nerad by jsem mazal v podstatě nabídku ke koupi, která zahrnuje podmínku když se to neprodá, jen proto že to vyznělo jako OT.

Pár nepsaných pravidel

Umístění příspěvku do volné diskuze, protože jsem lenivej hledat správnou kategorii = infraction

V poslední době probíhá taková menší tajná akce za čistější volnou diskuzi. Spousta lidí si totiž zvykla dávat do volné diskuze příspěvky, aniž by hledali správnou kategorii. Je nutné si uvědomit, že volnou diskuzi čte jen velmi malé % odborně zaměřených webtržníků. Aby ušetřili čas tak naopak odebírají RSS kategorií, které je zajímají nebo na které se specializují. Tohle platí hlavně o WordPressu, SEO, Marketingu, PPC a mnoha dalších. Jestli chcete odbornou pomoc v těchto oblastech co nejdříve, tak vždy svůj dotaz dejte do správné sekce.

Boj proti puberťákům, kteří snědli všechnu chytrost světa

Sice je to tak trochu “tajné”, ale dnešním dnem došla Retalovi trpělivost s puberťáky, kteří poučují zkušené webtržníky, kteří už mají lecos za sebou a jsou pro komunitu velkým přínosem. Byl zaveden nový infraction, který mohou moderátoři použít. Má celkem sílu 3 bodů a zajistí zákaz zápisu na 30 dnů.

Teď sem hodím, seznam hříchů z moderátorské diskuze, které se budou trestat právě třemi body.

– argumenty ad hominem
– neuctivé, kdy tykající puberťáček s nepodloženou suverénností poučuje někoho jednoznačně zkušenějšího
– trollingem, kdy dotyčný chce jen rozdmýchat hádku
– údivem školáka nad cenami ve světě dospělých, platících daně

[poll id=”19″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

24 Replies to “Na webtrhu proběhla aktualizace pravidel”

  1. Tak jsem hlasoval. Mě spíš vadí přístup některých lidí. Na fóru jsou sekce určené ke kladení dotazů. Já se přijdu zeptat a první, co se dozvím je, jaký jsem blbeček a nebo bude mít odpověď “arogantní” podtón. Proto jsem hlasoval i pro ty “všeználky”.

    PS: A je to tady zase. Bude flame na téma “Lepší WT”… :)

  2. ” údivem školáka nad cenami ve světě dospělých, platících daně” – tak tohle mě pobavilo, velice výstižné

  3. Zajímavé změny se na WebTrhu dějí. Sice už nějak WT nesleduji, ale určitě to prospěje.
    PS: Soukromí – bije to do očí

  4. Cituji: Na webtrhu se totiž prodává stále dost zajímavých a dobře výnosných věcí doslova za pakatel (cokoliv s návratnosti pod 6 měsíců já osobě považuji za dobrou cenu, pod 3 měsíce pakatel).
    Na WT se prodava 80% naprostych kravin. Tak bych to videl ja. :)))

  5. Ticha uprava pravidiel je znackou nesrioznosti alebo zakryvania urcitych veci…
    Nemal prebehnut nejaky update resp. dotaz ci suhlasime a ak nie tak nam zamietnu pristup.
    Zajtra sa Retal zobudi a updatne pravidla ze za kazdy prispevok bude chciet 100kc a na konci mesiaca rozosle tisic faktur a pol roka trstne oznamenia za neplatenie fatkur…

  6. Ahoj, na webtrh se navalilo hodne lidi. V kategoriich kde je potreba porad je treba pritvrdit, ve volnych diskuzich ponechat volnost.

    Aukce: jelikoz webtrh nema pod kontrolou udaje webtrzniku (Aukro autorizuje adresu a ma ucty z kterych jsou placeny poplatky), tak musi byt hodne prisne.
    Jak je zajisteno, aby anonymni prihozy jen nezvysovali cenu? Ne, ze by se to na aukru nedelalo take.

    RSS: Odebiram prispevky pres RSS a casto se mne zobrazi ze prispevek neexistuje. Cim to je (smazan?)?

    zmena zdar,
    xdream

  7. To: Mr. Atsor
    Když pominu ten flame tak naprosto souhlasím. Problémem poslední doby je spousta všeználků jak problematiky tak cen.

  8. “údivem školáka nad cenami ve světě dospělých, platících daně” .. to je fakt hodně dobrý, ale mě také vadí ti samí školáci, kteří grafiku kterou splácali v ukradenám Photoshopu za 5 minut prodávají za dospělou cenu x 2. Kolikrát mám pocit, že když na Webtrh hodím mraky z Windows a napíšu přes ně Lorem ipsum přijdu si nejmín na 15 litrů :), nemluvě o některých opravdu vyvedených MFA, které autorivy musely zabrat 3 minuty při hledání free šablony. Úžasně cenné domény typu mam-super-domenu-s-jednim-trosku-hledanym-vyrazem.cx taky nejsou k zahození. Tři semestry studia určitě finančně zabezpečí, což za 20 sekund přemýšlení v marihuanovém limbu jistě stojí :).

  9. Někdy je výhodné dělat aukci prostřednictvím emailu, kdy veškeří zájemci posílají své nabídky bez vědomí nabídek ostatních. Toto tedy na Webtrhu již nebude možné.

    Nechápu, proč by někdo musel mít naprostý přehled nad všemi aukcemi. U emailových aukcí by případné spory byly pouze na účastnících a hotovo. Nevidím v tom problém.

    Pokud mi někdo hodlá nutit PM místo emailu, chce mít zkrátka jen přehled nad všemi transakcemi kvůli svému prospěchu, kvůli přehledu o trhu.

  10. Co se týče dětí a jejich aukcí, tak by stačilo hodně málo. Například v případě aukcí webů, zavést poplatek pár stovek za zveřejnění.

    Ty co business dělat umí to nepoloží, děti si to rozmyslí a budou se dražit jen kvalitní věci.

    Jinak rádobypodnikatele a všeználky stačí ignorovat, a ono je to přestane snad časem bavit.

    Osobně jakmile vidim příspěvek od individuí typu: switch, vydrus apod, vlákno vůbec nečtu :-)…

  11. Se vším souhlasím až na tu výtku k tykání puberťáků. Na fórech si uživatelé odjakživa tykají, ať už jim je 14 nebo 70 let. A házet puberťáky na jednu hromadu mi taky nepřijde zrovna jako solidní jednání hodné platformě pro online podnikání, i když sám vím, že je to z většiny případů tvrzení pravdivé.

    Myslím, že to “tykajících puberťáků” bylo napsáno v zápalu nekontrolovatelné zlosti. :D

  12. >>Mimochodom hovorí ti niečo slovko hierarchia?

    tím narážíš právě na tykání?

  13. Chcel by som vyjadriť svoj nesúhlas s vyjadreniami o študentoch. Sú síce nejakí, čo sa správajú tak, ako to popisuješ, ale nemyslím si, že je vhodné kvôli tomu posudzovať všetkých …

  14. Ten Drago mě vypekl. Zveřejnil něco, co bylo prozatím určené jen pro moderátory. Nu co, už jsme si to vyříkali.

    Vidím na Webtrhu dvě věci, na kterých chci zapracovat a které chci zlepšit.
    1) Atmosféru a úroveň diskusí.
    Na Webtrhu je spousta lidí, kteří za sebou už mají velké úspěchy a rozumí své oblasti. Naopak jsou tam lidé, kteří se mylně považují za experty. První chci podpořit, druhé znevýhodnit.

    2) Úroveň poptávek a aukcí
    Vezmu to bodově: Vyčlenění top obchodů, odstranění nejnižších obchodů, víc důvěry na trhu = ověřování identity, editorská pomoc s vyplňováním správných a přesných údajů, zlepšení UI.

    K vašim poznámkám:
    Tomasi, interní pravidla pro posuzování okrajových případů atd. se upravují poměrně často. Pořád v moderátorské diskusi probíráme různé případy. Na změnu viditelných pravidel vždy upozorním a necháváme přechodnou dobu, kdy na pravidlo upozorňujeme.

    Xdreame, pošli mi kdyžtak odkaz na vlákno, kde se to stalo. Nejspíš šlo o porušení pravidel, které moderátor promptně smazal.
    Může se taky stát, že to smazal sám autor.

    Ad tykání: Já už novým uživatelům, které neznám, vykám, a poprosil jsem moderátory o totéž. Všeobecné tykání mělo smysl na začátku Webtrhu, kdy nás bylo pár set. Teď to cítím jako něco, co chci postupně zkorigovat (viz též bod 1 výše).
    Mně samotnému je proti srsti automaticky tykat někomu, o kom vím, že je starší a má za sebou podstatně víc než já.

    Ad příhozy jen v aukci: Entiku, to pravidlo funguje už hrozně dlouho, možná si vzpomeneš, že jsme příhozy v PM a e-mailu zakázali ještě před novým aukčním systémem. Je to důležité kvůli transparentnosti.
    Akorát až teď jsem to explicitně stanovil v pravidlech.
    Soukromou poštu nečtu a odmítám ji používat ve sporech jako důkazy, i když k tomu někdo vyzývá.

    Michale, obchodování na Webtrhu bude zpoplatněné. Ještě nevím přesnou formu (kolik za co).
    Příjem z obchodů budu moci reinvestovat do všech plánovaných zlepšení. Reklama je na to příliš nestálý zdroj příjmů.

    WebExSys, myslím, že situace v grafice je díky lidem, kteří se starají o skupinu Grafičtí profesionálové, na poměrně dobré úrovni. Teď považuji za důležitější spíš poučit stranu poptávky, aby už konečně zmizely poptávky webdesignu za 1 000 a kompletní identity za 10 000.

    Ad generalizace o “puberťácích” a “školácích”. Je to generalizace, ale jde jednoznačně o nejproblémovější skupinu. Ještě si pamatuju, že všechno to dospívání a hledání vlastního místa na světě člověka pořádně zmate, ale erupcím adolescentní, arogantní a nepodložené sebejistoty jsem na Webtrhu vyhlásil nulovou toleranci.

    Vždycky jsem měl raději lidi, kteří umí položit dobrou otázku, než lidi, kteří věří, že mají odpověď na všechno.

    A použít jediné pravidlo “Používejte zdravý rozum”? To by se mi opravdu líbilo. :)

  15. OK. Tú generalizáciu teda chápem, nie všetci sme dokonalí :)

    Retal: “Vždycky jsem měl raději lidi, kteří umí položit dobrou otázku, než lidi, kteří věří, že mají odpověď na všechno.”

    Pozri, napríklad ja niekedy niekomu odpoviem v téme, do ktorej sa moc nevyznám (ako včera napríklad v téme, kde niekto chcel spraviť taký tien pod obrázkom), ale nie je to z arogancie, ani preto, že si myslím, že všetko viem. Je to skôr preto, že chcem pomôcť a určite si tým nechcem zvyšovať ego a povyšovať sa nad niekym iným.

  16. Ajajaj..uz by se mozna hodil WT pro kovane s moznosti nahlizet a druhy kde by znali davali rady…..
    A ted to nemyslim, nejak zle pro novacky, ba naopak – pac pri volne diskusi znalych by se dozvedeli daleko vice nez ted – kdy se mi nechce a nemam cas, silu, naladu preargumentovavat plebs….a tak to ma dost z nas a tim se rady nebo finty vytraceji….

  17. majko_007: někdy když nevíš správnou odpověď a snažíš se poradit je to ok v určitých případech, jako je třeba dotaz na nějaké řešení PHP kódu apod. Kde navrhneš svoje řešení, nebo jako bys něco udělal.

    Na druhou stranu rady ohledně účetnictví, práva apod. kterým spousta lidí nerozumí ale hrozně ráda napíše jak si myslí, že to asi je (což je obvykle naprosto špatně nebo zavádějící) navíc ještě způsobem “to je jasný je to přece takhle” … tak to je hodně špatné.

    Nebylo by od věci v některých tématech buď zakázat rádoby rady, nebo jasně označit ty členy kteří k tomu opravdu mají co říct. Tzn. aby bylo jasné, kdo se v dané oblasti opravdu orientuje … hodnocení ne na základě reputace, ale na základě rozhodnutí moderátorů. Tím by se poměrně jasně určila váha kvality některých rad.

    Taky by se tím třeba eliminovalo to, že někdo kdo tématu rozumí poradí a pak je poučován nějakým “expertem” co si myslí že snědl moudrost světa. Na spoustu témat pak podle mého skuteční odborníci ani nereagují, protože nemají náladu na handrkování se s dětma.

  18. duben: Neviem prečo hádžete stále tzv. “všeználkov” do jednej skupiny s detmi. Stále tu všetci píšete, ako keby jediní všeználkovia na WT boli len tie deti. A to myslím ani z daleka nie je pravda …

  19. Som zvedavý, či nejako pomôže ovplyvniť WT táto anketa…

    Tykanie: Ja osobne vykám každému, koho nepoznám, kto je očividne starý ako ja (príp. starší). Ak vidím, že je to nejaké “decko”, ktoré poriadne nevie ani písať tak mu automaticky tykám príp. ani neodpíšem…
    Je to podľa mňa niečo, čo by sa mohlo aspoň trošku dodržiavať…

  20. Webtrh je Retalovo fórum a nikdo mu do toho nemá co kecat a jsem rád, že to ukazuje…

    Stejně jako Facebook. Mark a spol. si tam taky dělají změny, které uznají za vhodné a nikoho se neptají. Nelíbí se ti? Nikdo tě nenutí tam být…

    Co se týče OT v aukcích, myslím si, že názor typu za půlku to koupím tam nepatří. Pokud je to tak nutné sdělit, ať to pošle zakladateli aukce do PM, ale mě fakt nezajímá, co si o tom kdokoliv myslí…

  21. Jen se divím, že odpověd “Lidé mladší 15 let by měli mít status read only” je na druhém místě. Hanba! Sám mám sice tento věk dáávno za sebou, ale nevidím důvod takovéto opatření dělat. Pokud by i sedmileté dítě prošlo tím IQ testem, tak hurá at diskutuje. Takové věkové omezení může zavést snad jedině naprostý tupec a namyšlený ignorant..

  22. Gorau: IQ se určuje na základě věku. Čili pokud má sedmileté dítě IQ 150, tak to neznamená, že je chytejší než 15 letý kluk s IQ třeba 120. S IQ to vlastně vůbec nesouvisí…

Comments are closed.