Vylepšená monetizace WP blogu

Už pár týdnu pracuju na jednom experimentu. V podstatě jde o to, že wordpress svou základní strukturou má pěkně nakročeno k tomu, aby z něj byl leader v budoucí generaci minisites. Které teda už nebudou zas tak mini. Kromě kategorii, které jsou tu pro uživatele má ještě používání štítků (tags) k tomu, aby se skrz ně dalo přistupovat k tématům. Na první pohled to možná vypadá jako maličkost, ale jde o to že štítky jsou v podstatě klíčová slova a to hodně důležitá. Po kliknutí na ně se dostanete do jakéhosi užšího výběru článků daného témata. Vtip je v tom, že díky nim můžete nechat téct nikoliv tématický link juice, ale přímo keywordový.

Začátky mého experimentu odstartoval projekt wowarmory.cz, který se zabývá hrou World of Warcraft. Původní podoba projektu se bouhžel nějako pokazil i přes pravidelné investování. To teď ale není podstatné. Důležité je, že jsem si měl možnost otestovat právě sílu štítku. Už od začátku jsem dbal na jejich přidělování. Jakési kategorizování pro vyhledávače celkem slušně zabralo i přes mizivé množství odkazů. Později jsem založil stránku s taktikama z které vedou odkazy na články o jednotlivých bossech (každý boss = jeden štítek).  Výsledek je tady. Hlavní úkol experimentu byl zjistit jak na to zareaguje seznam. Potřeboval jsem, když někdo zadá slovní spojení taktika jméno bosse, aby se zobrazil odkaz na danou sekci o bossovi.  Výsledky byly spíše sporné. Jednu dobu to fungovalo skvěle, později se do toho začali motat jiné stránky. Prostě absence zpětných odkazů byla znát. Projekt navíc začal stagnovat…

Celý příběh má ale pokračování. Základní verze štítkování byla přebrata do nového minisite projektu. Experiment však byl vylepšen o právě chybějící zpětné odkazy. Potřeboval jsem zjistit jak moc velkou váhu mají intextové odkazy v rámci jednoho webu. V podstatě jsem vzal pár desítek normostránek textu, oštítkoval strukturu podobně jako u wowarmory a přidal plugin Keyword Link Plugin, který dá wordpressu nádech wikipedie. Odkazy ale nevedou na konkrétní stránku ale na seznam článků z daným štítkem. Princip byl vytvořit dokonalé tématické prolinkování v rámci webu.

Ok ale teď už konečně k tématu. Dneska takhle přemýšlím o celém tom projektu jak to vlastně funguje a napadlo mě, že kdyby jsem využil výše zmíněný plugin na 404m.com s tím, že by jsem slova jako hosting, domény, seo atd nesměřoval na štítky (stejně na 404m.com je oštítkovaný jen zlomek článků), ale přímo na nějaký affil program. Anebo ještě lépe co kdyby jsem vydražil na webtrhu jednotlivá slova? Všichni přece víme že intextové odkazy mají největší váhu. Tady na blogu mám 740 článků. Na 200 z nich se vyskytuje slovo SEO, na 234 slovo doména, na 340 zase slovo hosting. Kolik by takovéto odkazy měli asi hodnotu na půl roku? Navíc by přes ně chodili lidé. Denně navštíví desítky, až stovky lidí staré články s řešením nějakého problému. To jsou potenciální zákazníci případného zájemce o tyto slovní spojení. Pokud by se takto dal monetizovat blog mělo by to jednu opravdu super výhodu. Reklama by byla tím dražší, čím známější a rozsáhlejší blog je.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Vylepšená monetizace WP blogu”

  1. Já jsem štítky začal používat na novém webu, který se týká jednoho hudebního producenta (emeres.eu). Dělám to tím stylem, že pokud nabízím ke stažení nějaký song od něj, štítkuji ne bezvýznamné fráze “download”, ale jména, která se na písni podílela, popř. album, kde se daná píseň nachází. Doufám, že mi to přinese kýžené výsledky v dobrém prolinkování webu a uvažuju i o znovu nasazení Keyword Link Pluginu.

  2. Přesně o prodeji intextových odkazů jak tady píšeš jsem také přemýšlel, ale netušil jsem o tom plugin. Pokud to tím jde nějak zautomatizovat, bylo by to parádní :)

  3. Už nějakou dobu přemýšlím o automatickém intextovém systému, který bych naprogramoval právě pro podporu longtailu. Tenhle plugin jsem neznal, takže ho zkusím na pár minisites a uvidím jak to bude fungovat. Pro mě to asi stejně bude znamenat programování, protože to potřebuju nejen pro WP ale i pro Joomlu, takže vytvoření vlasní komponenty + pluginu to jistí, ale je lepší moc si to nejdřív vyzkoušet s menší prací nanečisto.

  4. to fondil:
    existuje i placený plug-in na WP Ninja, kde si můžeš vybrat KW a ty linkovat kam chceš, quite easy ,o)

  5. Vám někomu funguje Keyword Link Plugin s češtinou? Slova s ú nebo ů mi nezvládá :( WP v UTF-8

  6. Díky za tip, rozhodně je to zajímavý nápad. Jen by mě zajímalo jak si přišel na tu statistiku klíčových slov na tvém blogu. Na to je taky nějáký plugin?

    1. frances: aby jsem se přiznal, tak jsem použil google a site:404m.com keyword, ale přesnější data se dají získat i přes rozhraní WP, Příspěvky -> v pravo je políčko pro vyhledávání v příspěvcích. Když tam zadám slovo tak mi to vyjede všechny příspěvky, kde se dané slovo nachází.

  7. Keyword link plugin by byl asi vhodný nástroj, jak vzájmeně prolinkovat wp weby, a to inteligentněji než sitewide (Blogroll) a efektivněji než ručně vkládat odkazy do starých článků.

Comments are closed.