Blíží se jméno.me aukce

Blíží se aukce více jak 300 křestních jmen s koncovkou .me, kterou bude pořádat registrátor .me domén ve spolupráci s namejet.com. Samotná aukce začíná 5.4.2010. Čeká se prý velká účast a má se jednat prý o velkou událost. Dražit se mají jména jako Adam, Brian, James, John, Paul, Douglas a mnoho dalších. Kompletní seznam najdete zde. Toliko k samotné akci, teď pojďme trochu spekulovat o budoucnosti této investice ;)

Ok takže nejdříve stručně o .me.

Jedná se o ccTLD Černé Hory, kterou lze registrovat od roku 2008. Za masivní propagací této domény stojí godaddy.com. Ceny registrací se pohybují kolem 9,99 USD a renew jsem zahlédl za 14,99 USD/rok. Dříve bylo nutné si domény registrovat minimálně na dva roky. Teď už to lze i na rok.

A jaké má .me doména úspěchy?

  • 15. května 2009 bylo registrováno celkem 250K .me domén.
  • Za první rok své existence se stala populárnější než většina konkurenčních domén (.asia, .name) a více než 200 ccTLD (zdroj. wikipedia.org, ale nějak se mi to nezdá).
  • Facebook začal oficiálně používat fb.me.
  • WordPress používá pro zkracování URL používat wp.me. více info
  • V současné době je na google indexováno 66,5M stránek na .me kocovce, .biz má 389M, .eu 563M
  • V TOP 1M alexa ranku (prosinec 09) bylo 723 domén s .me koncovkou, .biz má 3767, .eu 3139

A budoucnost?

Tu kdyby někdo znal :). Pravdou je, že premium český keyword už na .me asi nenajdete. Na druhou stranu pokud to není nějaký opravdu hezký domain hack tak pro český trh není moc vhodná (a to by jste si to museli ještě pojistit proti typosquattingu). Takže na nějakou investici, která se vrátí formou stovek tisíc za pár let, to opravdu nevidím. Aby jsem řekl nemám ani echo o nějakých obchodech za desítky tisíc. Vím, že se pár českých keywordů prodalo v řádech tisíce korun, ale to je asi tak všechno.

Na druhou stranu existuje určitá vize o nástupci Facebooku. Ten je příliš svazující. Mnoho lidí by rádo mělo větší kontrolu nad tím co píšou a co mohou prostřednictvím svého účtu propagovat. Výsledek by prý měl být mixem mezi blog.cz a twittrem. S tím, že nebudete muset být na subdoméně, ale půjde použít i vlastní doména. Tady by jsem pak viděl šanci právě v .me doménách. No uvidíme co z toho bude. V každém případě v současné době je investice do .me pro český trh hodně riziková a pro zahraniční už není z čeho vybírat, protože o rozebrání se postaral už godaddy, který naplánoval rozjezd .me domény tak aby se vyprodalo všechno použitelného.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Blíží se jméno.me aukce”

  1. Díky za neúmyslnou propagaci mé domény, do aukce sice nejde, ale nabídkám se nebráním. ;)

  2. hokare ses zase dostal k internetu co :) uz si prodal ty mandarinky.cz :D :D :D

  3. Kermit: mandarinky jsem si koupil pro radost, ne na prodej. :)

Comments are closed.