Jak se vydělává půl miliarda USD

Dneska jsem četl článek Firmy ztrácí na překlepech půl miliardy dolarů ročně, který je shrnutím studie od Benjamina Edelmana, jež se zabývá typosquattingem. Upřimně řečeno mě ani čísla nějak extra nepřekvapila. Ono upřimně ani nejde nějak dobře odhadnout co v dnešní době vůbec typo doména je a co už ne. Ale pěkně popořadě. Následující článek se bude věnovat typosquattingu a bude určen spíše pro lidi, kteří s ním nemají žádné zkušenosti.

Co je to typosquatting?

Asi nejjednodušší by bylo napsat, že se jedná o parazitování na překlepech, které může udělat BFU při zadávání adresy. Píšu adresy, protože ne vždy se parazituje pouze na překlepech. Nejrozšířenější jsou tři druhy překlepů.

Překlep ve slově

Mezi základní a nejrozšířenější formu překlepových domén jsou právě ty klasické překlepové. Typosquatter zneužívá přeházené písmena ve slově (sezanm), písmena sousedící se správným písmenem (seznan), podobně znějící písmena (zeznam), chybějící písmena (sezna), rozdílné klávesnice (seynam) a přidaná písmena (seznamn). Některé varianty jsou pravděpodobnější než jiné. 99% jich je ale nepoužitelná. Čím větší má doména návštěvnost tím roste i počet použitelných variant. Hledat typo doménu je celkem nákladná záležitost. Dříve se používal domain tasting, kdy se doména na pár dnů koupila. Když měla trafik tak si jí majitel nechal a když ne tak jí zrušil. Někteří extrémní tasteři dokonce registrovali i výdělečné domény jen na pár dnů. Dneska když už domain tasting není tak jednoduchý do souboje vstupují zkušenosti + výpočetní technika. Kdo má přístup k určitému druhu statistik tak vydělává slušné peníze. Na konci si jeden velmi dobrý způsob jak získat typo domény s trafikem ukážeme ;)

Překlep v URL

Dejme tomu že na doméně eu.domena.com je eshop určený pro evropský trh. Typo doména k ní pak bude eudomena.com. Je to prosté a velice efektivní. BFU také rádi používají www. před doménou, což vede k velkému množství registrací domén wwwdomena.com. Opravdu je jich zabrané velké množství.

Oblíbená koncovka

Některé starší verze prohlížečů měli v sobě automatické dokončování URL. Dnes se spíše setkáme s redirektem na stránku nějakého vyhledávače. I tak ale ručně vyťukávané adresy známých stránek s koncovkou .cz jsou u nás prakticky jistotou.

IDN se blíží

IDN domény budou zlatý důl pro typosquattery. Postupem času si budou BFU na IDN domény stále více zvykat. Už teď se dá na některých IDN doménách celkem slušně z trafiku vydělat. Ovšem IDN typosquatting patří budoucnosti.

Pár příkladů

Já se dobrovolně bez mučení přiznám, že pár typo domén vlastním. Bouhžel většina je zaměřená na český trh a tak to ze ziskem není žádná sláva. Podle mých zkušeností nemají typo domény známých stránek moc dobrý click rate. Podle pouček k typodomainingu se doporučuje aby stránka vypadala co možná nejpodobněji originálu a tomu já se vyhýbám (prostě mi to je proti srsti). Ale zpět k příkladům:

Z klasických překlepovek mám například mpy.cz. Nemám na ní počítadlo, ale podle adfoxu udělal za leden 5328 zobrzaení reklam, což by podle mého odhadu mohlo být tak 500 impresí. Alexa je 26M. Další je apy.cz, která má zhruba stejně ale alexa rank 16M.

URL překlepovky bohužel nemám, ale co mám je díky jednomu webtržníkovi doménu wowarmory.cz na které mám teď trochu upadající blog o World of Warcraft. Lidé co hrají wow na evropských serverech musí zadat eu.wowarmory.com, aby získali data o své postavě. Za leden mi takto přišlo 34 lidí. Teď už je návštěvnost pocuchaná odběrateli RSS, ale když jsem doménu dostal tak byl typo trafik zhruba 400/měsíc na celou doménu (přímí provoz těsně po spuštění). V současné době má návštěvnost přes 2K měsíc, takže můžu tvrdit že 20% celé návštěvnosti je z typo. Mimochodem wowarmory.cz je jediný projekt jedoucí na typo doméně na který jsem si dovolil dád adsense reklamu. Sice hodně lidí na typo doménách provozuje MFA s adsense, ale já osobně to nepovažuju za dobrý nápad.

Typo domény všeobecně nejsou zrovna moc legální a i když jsem přišel na super způsob jak je hledat tak vlastním jen pár adult a warez typo, které směřují převážně na parking. Typo firem nebo seriozních stránek zrovna moc nemusím a snažím se jim vyhýbat. I to co mám hodlám tento rok prodat a další už nebudu ani zkoušet hledat.

Jak najít typo doménu

Ok takže už delší dobu tady nebyl žádný tip, za který by jsem mohl dostat výhružný email, takže tady jeden je. Následující metoda funguje a pomocí ní jsem našel typo domény co dělají třeba 2 USD měsíc. Vím že to není moc, ale z warez a adult domén toho moc nedostanete. Našel jsem pomocí této metody například doménu co měla na namedrive minulý měsíc 1305 návštěv z toho 17 kliků. Být to nějaké firmy tak jsem v balíku ;)

Ok takže co budete potřebovat. Nejdříve generátor překlepových domén. Na internetu je jich nespočet. Jeden se dneska objevil i na webtrhu v nástrojích. Zatím jsem ho nezkoušel. Já jsem použil tento. Dále budete potřebovat nástroj na testování volných domén. Pokud se nejedná o .cz domény tak použijte godaddy bulk check. Zvládá naráz 500 domén, což bude stačit. Pak potřebujete robota, který umí testovat alexa rank. Ten totiž má přístup i k návštěvnosti domén, které neexistují ;). A naposled seznam top 1 milionu stránek na alexa. Měli by to tam někde mít ke stažení. Kdyžtak google to najde. Ok teď. Postup.

  1. Ze seznamu alexa si vytáhněte třeba 500 – 1000 místo pro gTLD (.com, .net, .org, .info a .biz)
  2. K těmto doménám udělejte typo, přes výše zmíněný nástroj a vše uložte do databáze, bude toho velké množství. Na 6ti písmennou doménu vychází 113 kombinací, na 8 písmennou 155. Takže nebuďte překvapený že budete testovat 40 – 50K domén.
  3. Otestujte všechny domény na alexa rank (všechny jej budou mít pravý, jinak by nebyl v top 1M)
  4. U .info domén berte všechno pod 20M (jsou za dolar), u ostatních to chce ještě test odkud jdou na originál návštěvníci, ale pokud chcete mít jistotu berte vše pod 10M. Všechny si vyexportujte do txt souboru.
  5. Otestuje na bulk checkeru u godaddy.com. 99% bude zabraných
  6. Berte to 1% :)
  7. Opakujte pro 1000 – 1500 atd.

Tahle metoda funguje. Mám jí odzkoušenou. Když domény zaparkujete snažte se aby co nejlépe připomínali originál. Já jsem bral jen warez a adult typo, takže stránky firem určitě nebudou mít kliky za 0,04 USD. Ne všechny domény budou vydělávat a budete je muset pustit. Ty výdělečné vám ale zůstanou. Takže touto metodou by vám mělo zůstat za pár let portfolio výdělečných typo domén.

Další zdroje:


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

31 Replies to “Jak se vydělává půl miliarda USD”

  1. prosim te , boli me oci, oprav to : v”i”dělava :D:D
    predpona “vy” :D diky

  2. Téma zřetelně dává najevo, že se jedná o chybu schválně. Zde se hezky projeví chitráci :D Drago nalákal díky nadpisu mnohem víc lidí než jindy :) Pěkný článek..

  3. Lidi co hledí více na cestinu a ne na vyznam, by se radsi ani nemeli venovat podnikani, ale spise vyucovat na zakladni skole.

  4. Nadpis je skvělej! Nejen, že je tématický k obsahu článků, ale zaujme (nebo spíše pobouří?) lidi natolik, že kliknou už jen z důvodu, aby ukázali, že ví, jak se to píše správně.

  5. čau, fungovalo by to skvěle….kdybych měl toho robota.Najít ho nemůžu nikde. Jinak skvělé čtení tady…všechny články na 404M mě zaujali, takže díky.

Comments are closed.