Další nepodložená úvaha o SEO

Před pár dny, jsem na tomto blogu zaznamenal ztrátu návštěvnosti. Nejednalo se o žádný dosud typický vzorec, který by odpovídal nějaké významné události. Spíše všechno nasvědčovalo sledu událostí, které na první pohled nejsou vidět. Začalo to vyřazením článků z webtrhu. To by jsem ještě chápal. Poslední dobou jsem nenapsal moc užitečných zpráv a spíše překládám informace od jiných autorů z anglických blogů + přidám vlastní komentář. Následovalo pár stížností od lidí, že se nemohou dostat na můj blog. Google webmaster tools však nehlásil žádnou nedostupnost. Zkusil jsem proto upravit jednoho robota, jehož primární účel byl připojovat se přes listy proxy serveru a vykonávat určité úkony (prostě robot, který třeba kliká na hlasování v anketách) aby otestoval dostupnost mého webu. Ten mi ale v pohodě vracel výsledky přesně tak jak měli být. Říkám si, že už asi nebezpečí pominulo, protože sem se opět vrátil na webtrhu do článků, takže jsem se tomu moc dál nevěnoval (za poslední dva dny jsem navíc nic nového nenapsal a flákání je u blogu po zásluze odměněno klesající návštěvností).

Jaké ale bylo moje překvapení když při dalším přepočtu sranku padnul rank tohoto blogu na 50. Říkám si, že je to trochu divné, protože zpětných odkazů moc neubylo, spíše se tvoří další a tak jsem začal uvažovat jestli opravdu nedošlo k nějakému rozsáhlejšímu výpadku, který také zaznamenal crawler seznamu. Přeci jen na hlavní stránku vede velké množství odkazů napříč celým blogem. Nové odkazy navíc vznikají hlavně na podstránky a nikoliv hlavní stránku. Takže link juice se vlastně skrz podstránky převádí na hlavní stránku. Navíc srank 80 měla 404m.com už více jak rok, proto tento pád pro mě byl celkem překvapením. Pokud by tato úvaha byla pravdivá, tak by rozdíl 50 až 80 dělali zpětné odkazy, které vedou ze samotného blogu, respektive jeho podstránek na stránku hlavní. A z 50tky na 80tku je to sakra daleko. Může být taková propast sranku být způsobena 848 indexovanými stránkami? Když si to vezmete tak 50tku lze dosáhnout poměrně snadno. Před pár týdny jsem toho dosáhl s pár odkazy, které mají prakticky nulovou hodnotu u jednoho testovacího MFA. Ale dostat se přes 50 už je celkem těžké a každých dalších 10 bodů je několikrát namáhavějších než celá předchozí štreka.

Anebo je vysvětlení ještě jednodušší. Dostal sem prostě za něco penalizaci. Trafik ze seznamu je v jednotkách % takže by jsem případný pokles ani nepoznal. Hmm pravda je asi někde venku. Uvidíme příští weekend po dalším přepočtu sranku, jestli se vše vrátí zpět.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Další nepodložená úvaha o SEO”

  1. Mozno seznam zacal vylepsovat algoritmus a po vzore google, znevyhodnuje weby, ktore sa nacitavaju dlho – co je bohuzial tu realita,
    obcas v pohode cakam 3-4 sekundy kym mam 100 percent loaded: )

  2. Co kdyby Seznambot při stahování dostal 302 tedy, že je HP přesměrovávaná třeba na http://404m.com/?4ab61640 někdy od 9.2.? A vrácena 302 by mohla mít vliv na propad…

  3. Máš tu nějaký bug, já si teď proklikl na tvůj článek z webtrhu a web nenajel. Dal jsem refresh, nic. Tak jsem tu URL ve Firefoxu potvrdil ENTEREM a dostal jsem se na super URL http://www.404m.com/?e3a07720 bez obsahu. Tak jsem ještě zkusil odmazat www a hle, byl jsem u tebe na webu :) Serverovým věcem nerozumím, jen jsem popsal, jakou cestou je k tvým článkům občas zapotřebí putovat. Pokud podobně putuje i indexovací bot, tak se nedivím, že to vzdá na http://www.404m.com/?e3a07720 a jde o web dále.

    1. Radek: mě to funguje jak má, ale prověřím to. Godaddy už nejednou překvapil divným redirektem u .htaccess.

  4. Hledání systému ve věcech fungování Seznamu a s ním spojených věcí (fulltext, srank..) je od jisté doby ztráta času. Když se něco neustále mění, je prostě zbytečné hledat v tom systém..není..

    1. Berlin: na jednu stranu s tebou souhlasím. Já z dlouhodobého hlediska preferuju dělat vše pro lidi a čím víc se budou snažit vyhledávače být blíže lidem, tím můj přístup nabere na síle. Na druhou stranu prostě lidi fascinuje cokoliv co by mohlo alespoň trochu poodhalit roušku tajemna kolem vyhledávačů.

  5. Drago: Taktéž bych uvítal článek něco o tvých robotech. Co takový robot žere, náklady na údržbu, veterinář. Ne teď vážně: bylo by zajímavé se o nich něco dozvědět.

  6. to d1: kde jsi vyčetl, že google dává trestné body za načítání stránky 3 – 4 vteřiny,, je to hloupost,, pokud vím a něco zásadního se za poslední rok nezměnilo, tak google řeší stránky s dobou načítání více jak 20 vteřin,, také nezapomínej, že mají jiné zázemí,, HW a konektivitu, takže co může být pro ně 10 vteřin může být pro tebe reálných 30 vteřin

Comments are closed.