O kolik je lepší zvýrazněná aukce na webtrhu?

Zhruba před týdnem jsem zkusil na webtrhu prodat dvě své geo domény nemecko.org a norsko.org. Plánoval jsem k nim napsat u nějaký ten reklamní článek zde na blogu, ale než jsem se k tomu odhodlal, zjistil jsem, že Retal (generální ředitel webtrhu) mi zvýraznil aukci nemecko.org žlutým podbarvením. Velice mi to zalichotilo a rozhodl jsem se udělat jednoduchý test.

Neupozorňovat na aukce zde na blogu, ani na v podpisu. Prostě nechat to být a srovnat pak statistiky. Výhodou bylo, že se jedná o domény, které mají naprosto identické atributy (.org, cestování) a držím se osvědčených standardů (samotná doména je zmíněná už v nadpisu aukce, takže je jasné co se prodává, v nadpisu je /aukce/ což dobře pomáhá při “bumpování” aukce u lidí, kteří si prohlíží pouze nové příspěvky). A jak to dopadlo?

Zvýrazněná aukce zaujala 185 lidí (přečtení) zatímco nezvýrazněná pouze 87 lidí. Teoreticky by se tak dalo říct, že zvýrazněná aukce přitáhla 2x více lidí.

Podle mích předchozích zkušeností s aukcemi na webtrhu se však daleko více než výše zmíněné zvýraznění vyplatí aukci propagovat přes všechny dostupné kanály. Například tento můj blog původně sloužil na propagaci některých mích produktů (prodávané domény, scany, statistiky). Velice dobré zkušenosti mám také s prezentováním aukce v podpisu přímo na webtrhu. Rozhodně doporučuju nepodceňovat vlastní propagaci. Webtrh je jen platforma pro zprostředkování obchodu, ale čím víc si dáte záležet prezentací tím větší šanci máte, že nakonec dobře prodáte. Jak už jsem psal mnohokrát nepodceňujte ani vypsání všech informací do samotné aukce. Ušetřete co možná nejvíce času kupujícímu, dejte mu najevo, že chcete prodat. Vytvořit aukci do které zmíníte pouze doménu sice jde, ale už není tak poutavá. Zvláště u nízkých prodejních cen domén se hodně vyplatí uvádět i dobu expirace domény.

Mimochodem důležité upozornění. O tom, která aukce bude zvýrazněná rozhoduje pouze Retal. Nežádejte proto prosím moderátory o zvýraznění přes PM.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “O kolik je lepší zvýrazněná aukce na webtrhu?”

  1. Já bych rozdíl v počtu zhlédnutí připsal spíše samotným názvům, než zvýraznění. U Německa bych předpokládal větší zájem od začátku

    Jinak zvýraznění mě ‘donutí’ vlákno navštívit asi v jednom z deseti případů i ve chvíli, kdy mě nezaujme samotný titulek (tedy bych do vlákna nenahlédl) ..

  2. Pokud jsou ty lidi z Webtrhu, tak je to nakonec asi jedno, jenom asi 10 lidi z obou cisel to muze koupit, zbytek se jenom kouka, prodavat musis mimo Webtrh.

  3. Dobrý test. :)
    Zajímavější by bylo zjistit vliv zvýraznění na prodejnost/efektivitu. Na to je ale málo zvýrazněných obchodů.

  4. Zrovna odkaz na nemecko.org jsem viděl na twitteru…takže to bude hodně zkreslené…

  5. Je zaujimave ze ked som mal v aukci Firefox.sk tak nebola zvyraznena… Skoda ze sa to tam robi subjektivne, mohlo to byt za priplatok.

  6. Nemecko je krasna domena, ale myslim, ze se stejne neprodala.

    “Firefox” je cizi znacka, nemela by se tam prodavat vubec.

  7. Počet lidí co se podívali je sice výhodnější u zvýrazněné, ale lepší by bylo měřit počet příhozů, nebo jejich výši. Na webtrhu je spousta lidí “velkopodnikatelů” co si hrají se stokorunami a považují to za velký bussiness. Otázka je jak se k tomu staví lidi, kteří umí nakupovat, mohou nakupovat a mají dostatečný objem financí. Za sebe můžu říct, že procházím všechno, na zvýrazněnou aukci se v přehledu podívám jako první, ale stejně projdu všechny nové a kliknu jen na ty co jsou pro mě zajímavé. A nakoupím jen tam, kde v tom vidím přínos. Předpokládám, že takhle to řeší většina těch co umí na webtrhu nakupovat a mají za co nakupovat.

Comments are closed.