Naučte se za 15 minut seo

Dneska jsem na namepros.com našel super odkaz na článek naučte se SEO za 15 minut. Ačkoliv si moc dobře uvědomuju, že český pojem SEO není jen o vyhledávačích, ale spíše o celkovém managmentu propagace projektu na internetu, stále je jeho nedílnou součástí právě podstata samotné zkratky, tedy optimalizace pro vyhledávače. Přeci jen nikdo jiný než vyhledávače vám neposkytne často i několik desítek % návštěvnosti zdarma. Dostat lidi z vyhledávače na stránky je jedna věc, ale vytěžit z nich maximum je už složitější.

Stále se mnoho lidí u nás zaměřuje pouze na vyhledávače. Přitom mám pocit, že efektivita trafiku z vyhledávačů trochu klesá. Z osobní zkušenosti vím, že to není špatný trafik, ale v porovnání s PPC nebo type in je to prostě slabota. Ale dost už debaty o kvalitě návštěvnosti, to by bylo na úplně jiný blogpost. Zmíněný článek, který je spíše jakýmsi kompendiem optimalizace pro vyhledávače najdete zde. Pokud už máte nastudované všechny dostupné znalosti asi tam moc nových věcí nenajdete.

Co mě v článku zaujalo

  • Bod 33 cross-linking, je považován za něco špatného, ačkoliv jsem jej osobně na webtrhu párkrát doporučil (už to neudělám). Celý bod poukazuje, že výměna odkazů je spíše na škodu než k užitku. Nevím nakolik je tento bod sporný (spousta lidí odkazuje na spřátelené projekty), v každém případě určitě je přirozenější odkazovat na konkrétní stránku v textu než z postranního panelu na index. No na seznam zatím cross-linking funguje velice dobře.
  • Bod 37 language metatag. Dneska většina webů jede na UTF-8. Často jsou šablony na k wordpressu v angličtině a text v češtině. Při málo textu by si crawler nemusel být jistý, jestli je na české nebo anglické stránce. Je to zajímavá připomínka. Nevím jestli metatag language zná i seznam. Pro google je stejně největší jistotou použít google webmaster tools.
  • Bod 43 stáří dokumentu. Že google preferuje nové aktuální články je známá věc. Poptávka po této službě je dokonce tak vysoká, že na to má speciální vyhledávání blogsearch.google.cz. Já jsem takto například monitoroval články kolem domain day 2. U seznamu je to spíše naopak i když u článků se už polepšil a alespoň je rychle indexuje (pokud je web zaběhnutý a má RSS)
  • bod 67 ne všechny URL jsou si rovny. Google sice přiznal, že dříve penalizoval .info domény a teď už to nedělá, ale na druhou stranu google přece nebude vytahovat své největší trumfy. S tímto bodem by se dalo hodně polemizovat zvláště u .org domén. Na druhou stranu u seznamu se ví, že některé TLD to nemají v porovnání s běžně používanými tak lehké. Navíc se dlouhou dobu šeptalo o plošné penalizaci .info domén. Na(ne)štěstí to zachránil stát s megaprojektem datoveschranky.info.
  • bod 70 pozor na problémové IP adresy. Nejvíce balastu a seo podrazů (ne však nejúspěšnějších) jde z různých freehostingů. Od chvíle co freehostingy podporují PHP mají vyhledávače co dělat (kopírovaný nebo generovaný obsah, translatory, přebírání obsahu, vytváření tisíců subdomén jen za účelem masivního linkbuildingu a spoustu dalších). Není se čemu divit, že google přistupuje k frehostingu zdrženlivě. Některé freehostingy umožňuji i hostování vlastní domény ale IP adresa se nemění, tak pozor na to. Už aby tu byly IPv6, to každá subdoména či snad stránka bude moct mít vlastní IP adresu.
  • bod 73 hosting downtime. Není co dodat. Kolikrát už jsem musel na webtrhu vysvětlovat, že PR stránky je fake protože v době přepočtu zrovna ukazovala na 404ku. Vyhledávače se snaží předávat lidem kvalitu a ta je také spojená s tím, jestli stránka funguje nebo ne. Inu co dodat i banány potřebují slunce aby se jim dařilo.

Osobně zastávám názor, že se vyplatí číst i ty nejšílenější SEO příručky protože v nich může být zajímavý tip, který se prostě bude hodit. Ale není třeba věřit všemu. Vždy spoléhejte na svoji vlastní hlavu. Nebojte se pochybovat o tom co čtete. Pokud najdete něco, co vám nedá spát klidně o tom diskutujte ať máte i názory ostatních lidí. SEO se mění a to co je pravdou dneska už zítra nemusí platit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Naučte se za 15 minut seo”

  1. no este som ani nezacal citat a uz som aj skoncil Keywords in URLs help a lot :)

    1. Tom@S: na keywords v URL už se v google nehraje? Koukám že už jsem hodně zaspal :)

  2. Solidní post a dobrý článek, bude se hodit. Díky!

  3. bod 67 – rád experimentuju s méně běžnýma doménama a řekl bych, že google s tím nemá absolutně problém, seznam s těma koncovkama co přidává automaticky taky ne ( a řekl bych že i s ostatníma). Dělám teď třeba sem tam weby na .in a nemám s tím žádný problém a s info už vůbec ne.

  4. Toto hovori za vsetko : )

    Copyright 2005-2006 webconfs.com

  5. takto, kw v domene zase nabera na vahe, kedze je pravdepodobne co na domene reality.sk bude, naopak kw v url je skor pre CTR ako pre google.

  6. Treba tvorit web pre OBSAH a nepotrebujete ani SEO, ludia a ich “sharovanie” skusenosti je najlepsie SEO.

  7. “Inu co dodat i banány potřebují slunce aby se jim dařilo.” – Vystihl jsi to :-D

  8. K těm špatným IP adresám, neví někdo, zda není penalizován např. Hostmonster, Dreamhost a podobné více doménové webhostingy?

  9. No některé koncovky to mají opravdu těžší, víte jakou práci dá propagovat afrodita.name … překvapivě lidi jsou schopní psát raději afroditaname.cz než abz uznali .name jako platnou koncovku.

  10. Podle mého názoru Google přímo nezajímá ani kw v názvu domény ani kw v URL adrese. Zvyšuje to ale míru prokliku ze SERP a tím se i zlepšuje pozice ve výsledcích vyhledávání.

  11. 58 “A Flash home page” Tak to by malo byt zakazane uplne. Vdaka za clanok.

  12. Zajímavý článek o SEO, zejména by mě zajímal bod 28 o linkování ze stejné IP adresy. Pravda nebo mýtus?

Comments are closed.