Investovali jste do IDN .eu? Možná to byla dobrá volba

Poslední dobou mi přišlo pár emailů jestli by jsem se více nevěnoval trhu IDN .eu domén. Neudělal nějaký souhrn. Ačkoliv jsem do IDN .eu neinvestoval (můj jediný pokus bylo ČR.eu, ale ten se nezdařil), je zajímavé sledovat jak si .eu zvláště u IDN vede. Podle některých lidí je zájem o IDN .eu domény ukázka postoje české veřejnosti k IDN .cz doménám. Velký zájem ze strany českých domainerů se totiž zřejmě stane jedním z argumentů pro zavedení IDN .cz. Ale dost už o otázce IDN pojďme se podít jak si IDN domény vedou na světovém trhu.

Registrace IDN .eu domén začala 10.prosince 2009 a Čechům se podařilo hned umístit na druhém místě v počtu registrovaných IDN .eu domén. Před námi skončilo Německo, což je domainerská velmoc a právě u nich se počítalo s proražením .eu IDN domén. Hned po vyhodnocení registrace se začali na trhu objevovat .eu IDN domény na prodej. Většina velkých domainerů, ale byla dost opatrná a spíše vyčkávala.

První reporty o úspěšných prodejích se objevují až v reportu mezi 21 až 27 prosince 2009. Celkem bylo prodány 4 kousky.

  • Интернет.eu – 1431 USD
  • Nieruchomości.eu – 3918 USD
  • goldmünzen.eu – 1,077 USD
  • słownik.eu – 1517 USD

Na trhu se něco děje. O IDN domény je zájem, ale chybí chuť prodávat. Navíc jsou Vánoce, takže další prodeje se objevují v reportu 4 – 10 ledna. Je to hned 14 kousků.

  • Südtirol.eu – €9,900 prodáno přes Sedo
  • Möbel.eu – €9,100 prodáno přes Sedo
  • Müller.eu – €6,600 prodáno přes Sedo
  • öl.eu $3,118
  • antiquitäten.eu $1,391
  • wörterbuch.eu $1,378
  • homöopathie.eu $2,465
  • póker.eu $1,376
  • universität.eu $1,308
  • kindermöbel.eu $1,305
  • motorräder.eu $2,406
  • währung.eu $1,199
  • schönheitschirurgie.eu $1,037
  • polstermöbel.eu $1,030

Hlavně první trojice krásně přesahuje 100K CZK. Vypadá to že na trhu je o .eu IDN domény opravdu zájem. Němci potvrzují své prvenství v evropském domainingu. Možná se vám prodané kousky zdají být malé, ale je třeba si uvědomit, že pořizovací cena byla určitě menší a v mnoha případech jen reg fee.

Poslední zpráva je z 11 až 17 ledna 2010. Celkem 9 prodaných kousků z toho většina opět německá slovíčka.

  • Diät.eu €3,050 prodáno přes Sedo
  • verträge.eu $1,622
  • anwälte.eu $1,445
  • börse.eu $3,032
  • währungsrechner.eu $1,413
  • ägypten.eu $1,410
  • ernährung.eu $1,833
  • köln.eu $1,833
  • hôtels.eu $1,772

Vypadá to, že po junk IDN .eu doménách prostě nějaká poptávka je. Upřimně řečeno kdo se u nás dokázal přenést přes všeobecný odpor k IDN doménám a investoval do německý, francouzských a španělských keywordů zřejmě neudělal chybu. U nás je bouhžel zažité že .eu a IDN jsou velké fuj. Je pravda že domény .eu nejsou zrovna ideálním artiklem na spekulace, protože mají trochu nestandardní pravidla pro převod, jež trochu zavání byrokracii z Bruselu, ale na druhou stranu, kdo se bojí papírování prostě nesmí na úřady.

Určitě se najde i spousta odpůrců IDN .eu domén, kteří budou tvrdit, že to je jen bublina. Že spousta hezkých čárkoháčkových slov je na .com doménách a nikdo je nechce, ale co když prostě u IDN domén nebude králem com. Určitě to budou národní domény. U každého národa je to na zvyklostech, co použít místo zabrané ccTLD. U nás tvrdit, že po .cz je na 100% nejlepší .com je dost těžké. Podle mě osobně je to úplně jedno. Dokonce by jsem si odvážil použít klasické americké domainerské pravidlo, že doména je o to lepší čím jednodušší je jí vyspelovat do telefonu. Když pomineme jmenofirmy.cz, tak co je lepší jmenofirmy.eu nebo jmenofirmy.com. Jak se vyslovuje koncovka .eu (eu) a jak .com (kom). Nejsem žádný velký nacionalista a EU mě hlavně posledních pár týdnů hodně naštvala, ale prostě na té .eu něco je. A to něco může být šance pro začínající domainery.

Na závěr pokud máte nějakou hezkou IDN .eu doménu klidně jí napište do diskuze, pokud to nebude adult či warez klindě i nalinkujte. Pokud jí chcete prodat přihoďte i cenu a email s kontaktem, třeba se někdo ozve ;)

[poll id=”8″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Investovali jste do IDN .eu? Možná to byla dobrá volba”

  1. Áchjo, po tomhle blogpostu jsem si řekl, že nebude od věci ke stávajícímu rasy.eu dokoupit i IDN verzi a ono prd, není volná. Škoda.

  2. Tak tie ceny ma skutocne prekvapili… Vyuzitie ale je dost obmedzene si myslim, navstevnici budu asi prevazne z danej krajiny alebo cez vyhladavac. neviem si predstavit ako by som napisal niektore slova s diakritikou, a ked uz napisem bez nej do googlu, vyhodi mi to asi najskor ne-idn domenu… ale nejaky potencial tam urcite je

  3. Uplne spatne interpretujes ty vysledky.

    Nemci maji najvic penez na domeny (v Evrope).
    Nemcu je 80 milionu. Registrovane domeny .de byly dlouhou dobu na 1. miste (poctem), ted jsou asi za .cn, ale to je jedno. Komu nezbyly obycejne, vezme si pripadne IDN, ale ne proto ze chce, ale protoze jine nejsou. V praxi moc IDN neuvidis, ze by nekdo pouzival. Nejdriv se IDN musi zavest u domaci ccTLD a pak u .eu a ne obracene. Müller je pravdepodobne nejcastejsi nemecke prijmeni. (To jenom ve skratce, nebudu o tom tady psat knizku.)

    Srovnejte si cenu za non-IDN a IDN a pak mozna pochopite. Jinak o domeny jako anwälte nebo köln byl urcite tvrdy boj. Anwälte.eu se stejne bude pouzivat jenom jako redirect, lidem budou dal diktovat non-IDN verzi, ktera navic neni .eu!!!

    Posilat zacinajici domainery do .eu nebo dokonce IDN .eu je docela vtipne.

  4. Ja pomalu netusim kde na klavesnici hledat prehlaskovany U, nehlede na mobilni zarizeni, kterym roste podil – vytukani adresy trva o neco dyl a treba seznam nebo alexa jede na punycode, coz je pro SEO zatim nepouzitelny (zduraznuju zatim). Lidi akorat budou mit ve vsem zmatek… jestli bazeny.eu nebo bazény.eu?

  5. zajímavé čísla, ale myslím, že zájem brzy opadne

  6. Ten článek, by měl větší smysl, kdyby se tam objevily nějaké potvrzené prodeje eu IDN domén s českými slovy. Takhle by mohl čtenář nabýt dojmu, jaké to není terno ty IDN domény..
    Dobré je si uvědomit velikost a sílu trhu, nedá se srovnávat möbel.eu a nábytek.eu, nebo dokonce nábytok.eu…
    Taky je nutné uvědomit sí že za ty částky (navíc to nejsou nijak exkluzivní částky) se prodají jen TOP slova, o absolutní většinu nebude žádný zájem a domaineři budou obnovovat a obnovovat a čekat a čekat až možná jednou… No prostě skvělý biz pro Eurid, nic víc.

    1. Říkejte si co chcete, ale ten kdo nakoupil IDN .eu domény třeba nejen německých měst, památek, slov evropského charakteru prostě neudělal chybu. A jestli investování do předregistrace takovýchto slov je podle vás špatná rada pro začínajícího domainera, tak je to váš názor (cením si jej, jinak by jsem to smazal). Podle mě prostě tady chyba udělat nešla. To že ČR je se svou IDN politikou v pravěku neznamená že IDN domény jednoho dne nepřeválcují klasické domény.

  7. Já jsem tedy pár kousků jako třeba elektřina.eu regnul a nějak rychle se jich zbavovat nehodlám.

    Naopak domény jako nábytek.eu bych klidně přikoupil.

  8. Nakupovat domeny nemeckych mest, krome toho, ze je to znacne slozite (je tam obrovska konkurence, takze zacinajici cesky domainer se tam vubec nechyta), je riskantni (uz od 90. let). V Nemecku neexistuje neco jako praha.cz. Ale o predregistraci to prece nebylo, vzdyt ta rada na konci clanku je minena do budoucnosti (“A to něco může být šance pro začínající domainery.”), predregistrace uz nemuze byt sance, protoze uz byla (“A to něco mohla být šance pro nezačínající domainery.”), ale to uz neni rada, ale jenom povzdech…

    Ve francouzstine kdyz nekdo pise TITULEK velkymi pismeny, vetsinou tam nepise zadnou diakritiku, i kdyz pocitac to umoznuje, zadny technicky duvod to nema, proste jim tam nechybi. V dalsich jazycich je situace podobna. Vlastnici anwälte.eu (jak uz jsem uvedl) budou radeji pouzivat anwaelte.de. Vzali si tu domenu, jenom aby ji nedostala konkurence.

    Nemam nic proti pouzivani .eu, pokud je to nejake zajimave klicove slovo, ale kupovat ji za nejake vysoke castky se mi nezda rozumne. Pouzivat IDN v .eu, pokud ji lidi neznaji ze sve narodni domeny, je uz doslova hloupost. Ve skole taky nejdriv uci scitani a az pak nasobeni, a pak mocniny a odmocniny…

  9. Souhlas s domenistou.
    radek.novy: bez urážky, ale tahle je fakt z těch lepších?

  10. Celé to hezky ukazuje “užitečnost” IDN. Na domény skočili spekulanti a teď se to bude přeprodávat, většinou těm co vlastní ASCII variantu.
    Hlavně že ve statistikách to pak vypadá jak je o registraci takových domén ohromný zájem a proto by se měly zavést i u nás… :-(

  11. Petr: Pokud mluvis o ceskych, tak ani moc nebude. Neni zase tolik uspesnych .eu webu. Jedine vyjimecne.

    Pokud mluvis o jinych nez nemeckych, tak tam je podobna situace. U nemeckych nejake obchody budou, ale taky ne moc toho typu, jak popisujes.

    O .eu obecne moc velky zajem neni, o IDN .eu bude logicky jeste nizsi…

  12. Mám asi 30 .eu domén, normálně hezké handregy, většina z kterých byla registrována v době akce domena.cz, když stáli 10Kč. Některé bych i prodal. Stejně si myslím, že čas .eu domén ještě přijde, ale politická situace je taková, že člověk ani neví, jestli EU bude vůbec za těch 10 let existovat :D

Comments are closed.