Berňák si posvítí i na webtrh

Státní kasa je prázdná, dokonce v mínusu a krize jí určitě nenaplní, takže je nutné tomu pomoci jak se jen dá. Stále častěji slyšíme o narůstajícím počtu exekucí a daňové úřady se už pomalu přesouvají z offline světa i to toho online.

Dnes vyšel článek na idnes.cz Berňák zkoumá internetový prodej. Posvítí si nejen na Aukro. Upřimně řečeno pokud se někde protočí zboží za 4,9 miliardy CZK, tak je jen otázkou času, kdy si stát pohlídá jestli mu všichni odvedli daně tak jak měli.

Srovnávat aurko a webtrh co do ceny prodaného zboží nemá cenu. Kdysi jsem dělal statistiku prodaných domén přes webtrh, bouhžel s novým aukčním systémem už by to bylo poměrně obtížné. I tak ale odhaduju, že součet všech konečných částek v aukcí bude v současné době někde mezi 250K až 750K měsíčně. Může to být ale i daleko více, protože spousta drahých služeb se uskuteční na základě poptávky.

Hlavním důvodem proč ale bude webtrh jako druhý na ráně je koncentrace podnikatelů. Tady to bude mít berňák jednodušší. Stačí si najít lidi, kteří obchodují na webtrhu a nemají vyplněné IČ. Ti, kteří jej vyplněné mají o ty se pravidelně stará jejich místní FÚ. Ten zbytek co nabízí různé registrace do katalogu, méně kvalitní designy, nebo prodej reklamy už jsou zajímavější. Jedná se jednak o podnikání, na které potřebujete ŽL a také pokud přesáhnete jednu poměrně nízkou částku není problém po nich vymáhat peníze i zpětně. Přeci jen teď spousta lidí oficiální kvůli adsense (stejně všichni víme, že to bylo kvůli tomu super affilu, co má sídlo u našeho souseda ;)) se musela stát plátcem DPH, takže budou doslova vymáhat daňové doklady kde to půjde a mnozí i zakládat všechny svoje náklady, včetně těch, které si stejně nemůžou uplatnit pro odpočet DPH. Takže nebojte účetní o všem vědí.

Pokud tedy pravidelně prodáváte své služby nebo virtuální produkty na webtrhu, vězte že k tomu potřebujete ŽL a že už možná brzo po vás půjdou, protože stát potřebuje peníze. Tak jestli jsem vás tímto trochu bulvárněji pojatým článkem vystrašil tak to máte za to, že nevyplňujete na webtrhu pořádně aukce, musím to po vás upravovat, stále vás upozorňovat na chybějící odkazy v aukcích a řešit věčné stížnosti typu on mi nadává. Have a nice day ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “Berňák si posvítí i na webtrh”

  1. bernak nezajima jestli mate ZL nebo ne, ten resi jen placeni dani. Nejaka probehla aukce na webtrhu je nejaky dukaz? Kde je nejaka faktura nejaky vypis z uctu? Proc by mel webtrh poskytovat seznam uzivatelu a jejich aktivit bernaku, zivnostaku? Jedine policii k probihajicimu setreni.

    Neopravnene podnikani hlida Zivnostensky urad.

    1. xdream: Pokud někomu něco platím, tak to jde z mého účtu na jeho účet. To samé paypal. Myslím že důkazů si najdou dostatek. Většinou se přelévají peníze od podnikatele k podnikatelům, nebo od podnikatele k nepodnikatelů. Ten zbytek jsou ty nahodilé příjmy.

      Jinak k tvé druhé poznámce ano FÚ je ŽL ukradený. Dokonce ani nevím jestli je nějaká zpětná vazba mezi FÚ a ŽÚ.

  2. ja doufam, ze bernak nemuzu prijit ze webtrh a rici dej mne seznam vsech lidi a aukci co probehli. To je proti ochrane osobnich udaju. A proti pravidlu webtrh, ktery tvrdi ze data zadne treti osobe nepredava.

    Bernak muze jit za “Jelsoft Enterprises Ltd.” at mu preda seznam vsech dodavatelu a zakazniku. Tak jako to udelal na aukro. Kde se z poplatku da dopocitat obrat.

  3. to xdream: Upřímně řečeno si myslím že berňák je trochu něco jiného než jen nějaká “třetí osoba”

  4. Podle mě meleš totální kraviny a zbytečně plašíš lidi ;-)

  5. xdream: tak od toho tady je náká finanční policie, která si může vyžádat data z webtrhu a nebude to proti oou ani proti pravidlům webtrhu…

  6. Sam o sobe nikdo nic vysetrovat nebude, ovsem jina situace nastava pokud nekdo (muze to byt kdokoliv zhrzeli na WT)da podnet na urad. Ten pak ma povinost podnet proverit a to uz muze odstartovat nasledne vysetrovani..

  7. Já doufám, že máš pravdu a že se to tam díky státním institucím pořádně vyčistí od mladistvých.

  8. Myslím si, že je už potřeba udělat na webtrhu pořádek, stále více se množí prodeje, kde je přímo napsáno “bez faktury”. Tito paraziti kazí ceny a celé podnikatelské prostředí, protože parazit si může dovolit nižší ceny než podnikatel, který musí odvádět státu desátky. Jsem pro to aby berňák a živn. úřad udělali čistku mezi parazity na webtrhu.

  9. Také v to doufám. Alespoň to bude jako dobrý starý Webtrh:) Kde se dalo dobře obchodovat, teďkon je každý zmlsaný nízkou cenou a pak většina brečí že odevzdaná práce je na nic :)

    Myslím že i podvodů by mohlo být méně. Přeci jenom podnikatelé si to už tak nedovolí, kvůli jménu.

  10. Prověření uživatelů Webtrhu finančákem bych přivítal. Vrátila by se “čistota” prostředí na Webtrhu a vymýtila by se část “vymrdávačů” a chytrejch rádií.

  11. Dobrý článek. Taky mi neustále štve jak ty “paraziti” ničí tenhle trh.. chci být podnikatel, který se vyzná v oboru a ne že budu tvořit “jakoby MFA” weby a prodávát za nesmyslný částky..navíc teď musím všechno střelit protože je tu plátce dph.. jojo pro mě jen dobře :)

  12. Ano a ja ked napisem ze kde su Obchodne podmienky na WT tak ma vsetci vysmeju ze to je forum a Retal sa neunuva ani odpisat… Toto je realita WT.

  13. Já bych to tak černě neviděl :) A taky by mě zajímal ten super affil se sídlem u sousedů ;)

  14. Berte to tak, ze bez faktury mate (skoro) celou Annonci. Prodavate nejake pouzite zbozi, a tedy se da ocekavat, ze levneji nez jste koupili.

    Ty hloupe otazky, jak pondikat bez ZL a podobne by se mely vymazat, to kazi jmeno WTrhu, ale jinak pokud nejaka soukroma osoba prilezitostne neco proda, to neni uz starosti Wtrhu. Hlavne nepodporovat to mysleni (prezentovane v tech blbych otazkach), ale neresit jestli nejaky student vydelal 300 Kc…

  15. Ja by som to bra všetkými 10. Konečne by tam ostali naozaj podnikatelia, ktorí sa tým živia, platia odvody a dane.

    Potom sa nečudujem cennám a kvalite na webtrhu. Pokiaľ študent nemusí platiť odvody, dane, kancelariu… tak moze ist s cenou rapidnejsie dole a vacsina si radsej vybere podla ceny.

    Webtrh mam rad, ale v tomto mi to lezie poriadne na nervy.

  16. František: Proč? Vždyť Webtrh je stále jenom forum a dokud to Retal nezmění, tak to taky tak bude.

    Nic ti nebrání nekupovat od lidí kteří nemají ŽL.

    Do vztahů mezi prodávajícím a kupujícím Webtrh nemůže zasahovat. Je to jenom prostředek pro komunikaci mezi lidmi – to je jako bys chtěl aby Vodafone vyžadoval ŽL od všech kdo telefonují.

Comments are closed.