Jak zvednou hodnotu domény

Po delší době se mě opět někdo zeptal jak zvednout hodnotu domény. Za poslední rok jsem trochu změnil přístup k domainingu. Už neregistruju každou doménu, která má potenciál, ale pouze domény u kterých si jsem jistý, že klidně budu platit renew poplatek následujících pět let, aniž by jsem z domény vyděl jedinou korunu. Takže pokud už jsem o podobném tématu někdy někde psal (blogy, webtrh), tak alespoň můžete porovnat jak se moje názory změnili.

Dobrá doména je vždy zabraná

Tohle tvrzení můžu jen potvrdit. Pokud je nějaká doména prostě volná ve všech variantách, asi bude někde chyba (doporučuju zkontrolovat pravopis, zvláště pokud s ním máte problém jako já). Pro český trh platí, že je vždy zabraná .cz doména, teprve pak .com, .info, .net, .org a v poslední řadě .biz. Prakticky u všech domén je tohle pořadí. Nově tam hapruje .eu doména, ale ta není vhodná pro spekulativní účely (komplikovaný převod), na druhou stanu pro mnoho BFU je .eu celkem slušnou zárukou spolehlivosti (alespoň tak dopadl můj lokální průzkum, chtělo by to něco většího od renomované agentury). Jestliže jsou registrované všechny TLD asi na té doméně bude něco zajímavého. Často se přitom uvolňují varianty .net, .info, .org a .biz – většinou není nutné ani nechávat je chytat, prostě stačí sledovat a jakmile se uvolní tak regnout. Naproti tomu .cz a .com většinou drží lidé, kteří se nebojí renew poplatek zaplatit.

Z výše uvedeného odstavce jsou důležité dvě věci. První je, že se u dobrých domén uvolňují méně populární gTLD. Tento rok jsem získal pár opravdu hezkých kousků v podstatě za reg fee (např. estonsko.biz, norsko.org, zivotnipojisteni.biz a pár dalších). Nejsou to sice žádné top kousky, ale top kousky už dneska neseženete za reg fee. Druhou důležitou věcí je, že nemá cenu prodávat nějakou doménu jako TOP pokud jsou ještě volné jiné varianty. Nemám teď na mysli jen nadnárodní TLD, ale i pomlčkové či různé použitelné kombinace (v tomto mají výhodu jednoslovné domény). Opravdu silná doména bude vyprodaná ve všech myslitelných variantách. Pokud nabízíte doménu musíte přesvědčit kupce, že právě ta vaše doména má hodnotu. Pokud máte nějakou hezkou TOP .com doménu, kterou víte že prodáte za pár desítek tisíc (tento rok se pár hezkých českých slov s koncovkou .com prodalo za částky v desítkách tisíc korun, bouhžel ani od jednoho zdroje jsem nedostal povolení publikovat názvy) a je volná třeba .biz varianta. Stálo by za to sí jí zaregistrovat. Něco co už je “vyprodáno” má prakticky vždy větší hodnotu. Možná vám to přijde ujeté, ale opravdu jsem se setkal s případy, kdy to tak úspěšný domaineři dělají.

Minisite zvedne hodnotu domény

Obecně platí, že projekt na doméně zvedá hodnotu jí samotné. Tento rok jsem experimentoval s úpravou obsahu domén, které mám už delší dobu. Upřimně řečeno mám pocit, že google měl ze začátku trochu problém přivyknout si na nové přidávání obsahu (původní text na minisite tam ležel více jak rok beze změny) – trvalo cca týden, než se rozjel v klasickém indexování obsahu (každých 24 hodin, aktualizace zaindexovaných informací, přidání nových článků). U seznamu jsem naprosto pohořel, ale experiment byl bouhžel narušen nějakým zásekem v indexování. Teprve teď seznam postupně rozmrzá a zařazuje upravené stránky do indexu. Takže nevím. Nový majitel u domény s minisite musí být připravený na to, že reindexování nějakou tu dobu potrvá. Na druhou stranu, třeba konkrétně seznam prý (neověřeno, aneb jedna bába povídala) zařazuje do indexu stránky, které jsou na internetu alespoň 3 týdny. Co je na tom pravdy nevím, ale rozhodně by pak minisite bylo spíše plus.

Osobně mám rád různé skripty na ohodnocování domény/webu, často hodnotí podle různých kriterií, které by mě normálně ani nenapadly. Často se dají získat body na stáří webu, počet let od první indexace webu googlem, nebo jestli je web v archive.org. V každém případě je nutné si uvědomit, že stáří domény je jedna věc a staří nějakého obsahu na ní zase druhá. Proto by kvalitnější kousky měli mít alespoň nějaký ten obsah. Sice doménu nemůžete pak parkovat, ale na druhou stranu lze na ní při každé příležitosti odkazovat. Čímž nabere linky a nějaké ty ranky. Setkal jsem se i s projekty, kdy domainer nechal na doméně blogovat teenagery (nasměřoval jí na jejích free blogísek, fungovala jako rozcestník). Doména nabrala zpětné odkazy a vyskočil jí rank, protože se linkovalo přes ní místo na samotný blog. Už si nepamatuju jak to přesně bylo, něco jako král kecálků nebo tak něco.

Další důležitá věc je, že když prodáváte samotnou doménu bez obsahu, většina fór (včetně webtrhu) zakazuje na prázdnou/parkovanou doménu linkovat. Takhle i když doménu neprodáte můžete nahrabat zpětné odkazy ;)

Prezentovat doménu jako něco unikátního

Tohle hodně lidí podceňuje. Když chcete prodat nějakou doménu za pořádný balík peněz, musíte lidem ukázat, že Vám za to stojí jí prodávat, že věnujete dostatek času její prezentaci. Na webtrhu se často střetávám s opravdu odfláknutou prezentací, kdy je uvedena jen doména a to je vše. Jenomže případní kupující si zaslouží alespoň nějaký ten luxus. Vypsání data registrace a expirace by měl být prostě standart. Sice můžete namítnout, že u drahých domén je datum expirace zbytečný, protože renew u domény za deset tisíc snad zaplatí každý, ale pokud je doména předplacená na pět let dopředu bude to určitě působit řekněme zajímavě. Další věc, co by se měla uvádět je registrátor. U .cz domén to problém není, ale změna registrátora u gTLD je doprovázena uhrazení renew poplatku. Jestliže má doména nějakou návštěvnost (spíše už se bavíme o minisite na ní) měla by aukce obsahovat například screenshot z Google Analytics. Prodej domény můžete okořenit i ilustračním obrázkem. Nebojte se si vyhrát s barveným písmem, nebo jeho úpravou (bold, italic, underline). Jednoduše řečeno, pokud chcete prodávat za luxusní cenu, musíte zboží i luxusně prezentovat.

  • Ukázky BBcode v vBulletinu.
  • webtrh zvládá i tabulky

[TABLE=head]Doména GPR SRANK cena

seznam.cz 8 100 100 CZK

google.com 10 100 7 EUR

[/TABLE]

U tabulek jsou jednotlivé sloupce oddělené tabulátorem. Pokud použijete hlavičku (=head), lze podle ní i přerovnávat data v tabulce.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Jak zvednou hodnotu domény”

Comments are closed.