Testování krizového scénáře

directogeddon.jpgHned po oznámení, že používání adsense bude spojeno, od nového roku, s poviností stát se plátcem DPH, abychom si pak do účetnictví mohli zapsat, že už vlastně DPH bylo zaplaceno v Irsku, jsem se pustil do testování alternativ. Pořádně využít adsense jsem měl v plánu až příští rok, takže nějak bytostne mi na něm nezáleží. Sepsal jsem si tedy možnosti, aby jsem měl představu co kde nahradit a jaký to bude mít dopad.

Asi největší újmu utrpí specializované projekty, které jsou zaměřené na určitá slovní spojení. Jako příklad si uveďme next gen minisite, kde na jedné doméně je rozcestník na zájezdy třeba ve Francii. Každá podstránka obsahuje nějaký region, město nebo památku v této zemi (cca 100 podstránek). Asi nejblíže k tomu má wikipedia. Zatímco google adsense nemá problém vygenerovat pro každé město, lokaci či památku speciální sadu reklam, takže zbloudilí návštěvník z vyhledávače prostě jen postoupí o krok dál, tak ostatní reklamní systémy tuhle konkrétní specializaci už nezvládají. Inzerátů na zájezdy do Francie je dostatek, ale u konkrétních regionů už je to těžší. Objevují se nerelevantní reklamy, takže reklam musí být méně nebo kombinovat s jinou formu (affil). Obávám se, že zde to bude bez adsense těžké.

Co se týká obecnějších projektů tak tady zas takové utrpení nevidím. Adfox v pohodě pokryje tématičnost, ale absence grafické reklamy zase nepříjemně ovlivní množství kliků u projektů, kde se právě grafická reklama očekává (online hry, MMORPG, počítačové hry). Cena za proklik není nejhorší. Horší je málo prokliků. Pokud to půjde tak nasazení přímého prodeje reklamy bude naprostou nutností. U měnších projektů to však přinese spíše problémy. Jediným řešením jsou balíčky, kdy se na úspěšnější projekty nabalí ty méně úspěšné a dojde k navýšení ceny.

Žádný systém v ČR bouhžel nenabízí takovou možnost výběru reklam, aby se dal využít. Na druhou stranu, třeba adfox má daleko volnější pravidla s užíváním jejich reklamy. Má volnou formu reklamy, kde je možné si jí nastylovat až do extrémů. U etargetu jsem zase viděl cosi jako oblak štítků. Tohle vše je sice super a dá se to dobře použít na zmatení BFU, ale bez relevantních reklam to bude hodně těžké.

Adsense jsem používal na projekty jako náhradu za reklamu, pokud není žádná lepší (přímí prodej, affil banner už leze na nervy atd.) občas dosahoval celkem slušných výsledků a například minulý měsíc jsem uvažoval jestli vůbec prodat reklamní prostor 468×60 na 404m.com, který je nad článekem (rozdíl oproti přímému prodeji vycházel pouze na 100CZK ve prospěch kupujícího). Prostě adsense je nejjednodušší a nejefektivnější forma PPC reklamy široko daleko a s tím se nedá nic dělat.

Opět se tak nabízí otázka jestli se nesklonit před státním aparátem a prostě nepříjít s prosíkem na finanční úřad o jedno to DIČ číslo. Co jsem zjišťoval tak pro mě by to znamenalo přidat do Calculatoru (Open Office varianta na Excel) jen 3 další sloupce a opravdu si důkladně uchovávat všechny faktury. Co se týká mích ostatních aktivit tak 4 z 5 klientů jsou plátci DPH, takže by to možná i uvítali. Jen se mi nelíbí, že na to DPH budu muset přejít ne kvůli tomu, že chci, ale kvůli tomu že to chce EU.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Testování krizového scénáře”

    1. Marek Stejskal: ten měl fungovat už tento rok, takže vsázet na něj se mi moc nechce
      Jonáš Kopp: já to moc nechci obcházet, aby zase nebyl problém s googlem, navíc nemám moc rád když mi někdo kouká na příjmy.

  1. vsadím se, že to nakonec nebude tak horké, a s nejvetsi pravdepodobnosti google zasáhne a bude nás opět vyplacet z USA.

    Ostatně jako se vším tady u nás, například registracni poklady, které byly povinné, slušní obchodníci je nakoupily a po pár měsících už zase nebyly povinne. Ti co si počkali vydělali. Dalším pánem na holení jsou datové schránky.

  2. Na webtrhu se objevila nabídka člověka, co už plátcem DPH je, že by to nějak obchcal (že by to napsal na sebe nebo tak nějak), ale jakým přesně způsobem, to netuším. Nezjišťovali jste to někdo?

  3. jj, já teď jenom pátrám co, kde a jak se pro mě změní. Jak bude vypadat celá administrativa, jestli to bude nějakým způsobem výhodné/nevýhodné atd… rozhodně velká starost na víc, aniž bych chtěl.
    P.S. poslední větu jsi napsal moc dobře :)

  4. resis kraviny. Kazdy zivnostnik, ktery pracuje full time musi mit prijem pres 1mil nebo dela neco spatne.

  5. Jelikož to je nařízení platné v celé socialistické EU, tak nepotrvá dlouho a Google jednoduše začne vyplácet buď z USA nebo z daných zemí (USA jsou logické). Jinak mně ale přijde rozumné stát se plátcem DPH, protože jakmile se stanete plátcem, tak automaticky zvyšujete ceny o 20% (resp. teď ještě 19%), kdežto nákupní ceny pro vás zůstávají stejné. Pro plátce je to prašť jak uhoď, neplátce hlt platí víc. V konečném důsledku tedy od státu dostanete zpět 20% ceny nakoupených věcí (pokud kupujete od plátce, což platí v 99% případů) a zisk se vám o nic nesníží…

  6. „Jen se mi nelíbí, že na to DPH budu muset přejít ne kvůli tomu, že chci, ale kvůli tomu že to chce EU.“
    EU tě ale nenutí. Je jen na tobě jestli zůstaneš u Adsense (případně dalších evropských systémů) a staneš se tedy plátcem DPH, nebo si najdeš jiný způsob monetizace a zůstaneš neplátcem. EU pouze stanovila podmínky. Na druhou stranu – taky mě to štve a obecně jsem pro vystoupení z EU. To je ale na jinou debatu. Každopádně plánuji zůstat neplátcem, a tedy –prodat všechny weby zaměřené na Adsense, kde by se mi jiný systém nevyplatil (už i tak bylo Adsense celkem mizerné) a investovat peníze do nákupu nebo výroby nových affil webů, které se mi osvědčily 100x více než Adsense… a mají třeba i daleko lepší potenciál pro přímý prodej reklamy.
    P.S. Nevíš, jestli jde zpětně přejít z plátcovství DPH na neplátcovstvi? Protože představa, že bych se rozhodl zůstat u Adsense a stal se plátcem DPH a za týden bych dostal od Google ban, by mě docela děsila :-D

    1. Lukas: doteď jsem to jel na klasický ŽL jako neplátce a dost mi to vyhovovalo. Stačilo sečíst příjmy, hodit tam paušální zdanění a pak ještě posnižovat daň jako to jen šlo (sleva na poplatníka, spoření atd.). Podnikat bez ŽL samozřejmě nejde a platit daně se musí.

  7. Bohužel jsem zjistil, že aby se člověk stal plátcem DPH tak stačí přijmout službu od zahraniční osoby – tzn. mít např. hosting v zahraničí.. Řešíte to nějak?

    http://webtrh.cz/47987-neplatce-plat…anici?p=335633
    http://jakpodnikat.cz/platce-dph-registrace-povinna.php

    Dejme tomu, že se taková služba dá s jistým rizikem označit za osobní spotřebu. Ale co takový Paypal – to je finanční služba (účtují si provize) a výpisy z Paypalu pak figurují v daňové evidenci.

    zas*any byrokrati…

  8. Doplhi: je to tak, DIC má dneska každý podnikatel a slouží pro komunikaci s finančákem…

  9. No ja len dufam za vsetkych SK aby to tak skoro nepostihlo aj nas. Aj ked ja nemam vela webov s AdSense ale mal som v plane toho rozbehnut viac. Uvidime co z toho bude casom na SK scéne.

    P.S Nikto nema ziadne nove info ohladom SK ako to bude?

  10. DIČ máš už od začátku podnikání. Nejsem plátce, ale DIČ (oznámení o přidělení) jsem dostal cca. 14 dní od založení ŽL. Jinak já jsem se ptal svého právníka (není to odborník na účto, takže to může být jinak) a ten mi řekl že na adsense se povinnost platit dph nevztahuje, tak já už fakt nevím. Jsem zvědavý kdo nakonec zaujme nějaké jednoznačné stanovisko. Nebylo by od věci napsat třeba nějakému většímu serveru (Podnikatel.cz, apod.) aby se na to blíž podíval.

  11. By Jimmy Hayek, By Marek Stejskal zrusit platcovstvi DPH muzes. Po roce – v podstate ho musis mit 2 roky, nez muzes bejt zase neplatce, aspon co jsem pochopil od poradce.

Comments are closed.