Vypadá to, že nám to EU opět zamotala

euro2Kde začít? Snad oficiální odpovědí daňového poradce na webtrhu. Otázka byla jednoduchá. Bude podle nového zákona od 1.1.2010 za používání google adsense hrozit nutnost stát se platcem DPH? Odpoveď byla jasná ano.

V rámci sladění norem v celé EU, pokud poskytnete službu plátci DPH v jiném státě EU, automaticky se stáváte plátcem DPH. Platí to tedy pro PPC google adsense, novou parkovací společnost sworp a všechny ostatní služby a systémy v EU. Pokud tedy nejste plátce DPH a nechcete se jim stát (vedení účetnictví, papírování, častější návštěvy FÚ, snad i nutnost používat datové schránky?) tak nám nezbude nic jiného než obchodovat jen s neplátci DPH v rámci EU, nebo se všemi v ČR, popřípadě s kýmkoliv mimo EU. Mě osobně se všechno zařizování ohledně plátcovství DPH prostě nechce absolvovat. Navíc by to znamenalo všem stávajícím i budoucím zákazníkům přičíst k ceně DPH. Pro neplátce zdražení, pro plátce nic extra navíc (aby se jim to vrátilo musí to utratit).

Asi těch pár tisíc od google prostě oželím. Zruším všechny smlouvy se společnostmi co jsou plátci DPH v EU a jsou mimo ČR (naštěstí to pro mě znamená jen zmiňovaný adsense a sworp). Pospojuju projekty jak to jen půjde a začnu s přímím prodejem reklamy. Na plátscovství DPH si prostě nevěřím. Jsem z toho celkem znechucený a naštvaný na celou EU, jako by v ČR nebylo už tak dost papírování.

Aktuální debata probíhá na webtrhu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

19 Replies to “Vypadá to, že nám to EU opět zamotala”

  1. Sice nevím kolik vyděláváš, ale neviděl bych to tak černě. Ještě bych si to promyslel, přeci jen Adsense je velice dobrá reklama na weby.

  2. Taky to tak vidím, že těch pár tisíc ročně z Adsense mi nevyrovná papírování a zařizování navíc kvůli DPH. Takže 30 Éček co mám na účtu asi nechám strýčku Google, jinak to nevidím.

  3. Dokud to neuslysim od sveho ucetniho, tak tomu neuverim. Jde o dost partneru – Google, Etarget (ikdyz tam to asi bude sporne), Zanox, drobne afily na Slovensku, Polsku. Taky mam pocit, ze hodne internetovych firem se papirove stehuje z CR kvuli danim viz. zmineny Sworp (dalsi radeji nebudu jmenovat).

    Pro mne je nerealne jak placeni DPH tak vzdani se zahranicnich partneru, takze pokud to je pravda, tak bude nutne vymyslet nejakou 3 cestu. Firma mimo EU?

  4. V článku píšeš vedení účetnictví, ale jestli se nepletu, tak vést účetnictví nemusíš ne? Stačí obyčejná daňová evidence, akorát se tam navíc bude muset evidovat DPH? Nevím jak přesně se to dělá… Taky přemýšlím, jestli do toho mám jít. Ostatní zákazníci jsou z ČR… Asi se na AdSense budu muset vykašlat taky, ještě uvidím, jak se to vyvine:-/

  5. Díváme se na to špatně. To co dostáváme od Googlu je provize a z té se DPH ze zákona neplatí a nebude platit ani po novém roce. Dal jsem dotaz mému daňovému poradci, tak snad mi ještě do Vánoc odpoví.

    1. Vembl: doufám že přineseš dobré zprávy :)
      kubaCZ: zkouším jak je na tom adfox, ale bude to mít těžké. Z adsense sem dokázal tady z banneru 468×60 vytřískat cca 20 EUR za měsíc.

  6. Koukám, že už jsi AdSense raději odstranil? :)
    To je Etarget? Zatím to vypadá, že cílí celkem dobře.

  7. Je prilis moc papirovani kvuli par tisicum. Neoplati se to.

  8. Imho by mělo být vaším cílem stát se co nejdříve povinným plátcem DPH. Páč, jestli nesměřujete k miliónu ročně, tak fakt nevím, co na těch internetech děláte :]. Jinak DPH u AdSense je 0, budoucí ztráta 20% se týká jen většiny cz affilů (např. Aukro, Astratex…).

    1. Já jen nesnáším když mě kdokoliv do čehokoliv nutí. Jestli se mám stát plátcem DPH tak až to uznám za vhodné (budu se blížit tomu 1 milionu)

      dsm: aukro se dřív fakturovalo do polska, nevím jestli to změnili, pokud ne tak každý podnikatel co používá aukro by měl být plátcem DPH

  9. Naopak, ten kdo má z adsense velké příjmy to vůbec neřeší. Buď už plátce DPH je, nebo se mu to prstě vyplatí tak jako tak. Problém je v okamžiku, kdy máš z adsense příjmy jen zlomek z celkových příjmů. Protože platit DPH z těch ostatních kvůli pár korunám z adsense se nevyplatí. V okamžiku kdy nejseš účetní a nemáš žádnej kurz na daně tak se v problematice neorientuješ a nejseš schopnej posoudit, jaká z dvou variant se ti vyplatí (ať už z pohledu zisku, tak z pohledu birokracie okolo)

  10. Vembl jde dobrým směrem: Smlouva s Googlem:”12.1 Budete mít právo obdržet platbu představující podíl na příjmu, který společnost Google generuje od inzerentů.” Podíl na příjmu = podle mě provize. Pokud se z provize neplati DPH (to nevím), tak je to možnost . Otázka je jak se na to dívá Google. Jenže z toho nikdo nic nedostane (myslím teď vyjádření a stejně je to asi jedno). Takže to nakonec skončí jako vždycky. Bude záležet na tom co si kdo sám uhraje.

  11. Podle mě to není až taková hrůza, daně jde stále odvádět paušálně. Kvůli DPH jen musíš 4x do roka odevzdat jeden kus papíru, kam sepíšeš příjmy DPH a zaplatíš je, na druhou stranu se to dá moc pěkně využít na odpočty DPH a nakupování bez DPH, ideální třeba při koupi auta, nákupu HW, navíc velcí zákazníci, reklamky a další kteří jsou plátci DPH naopak vítají pokud mohou objednávat od plátce DPH. Ano zdraží to o 20 procent tvé služby, ale jen neplátcům DPH. Takže je to sice nepříjemnost, ale při rozumném podnikání a přehoupnutí se přes milionový roční obrat by jsi se na placení DPH dostal taky. Prostě stačí dobrý účetní soft, nebo dát malinko víc účetní a dá se na tom v určité kombinaci i vydělat.

    Já osobně se za tuhle nutnost státu hodlám “odvděčit” tím, že hodlám naplno využít odpočty DPH tak, abych státu odvedl míň peněz než doteď. Když oni mě nutí já jim legálním způsobem “poděkuji”.

  12. A ako to bude s SK? Caka to do buducnosti aj nas ked to pochadza z EU…? Nemate nikto ziadne info?

  13. Aukro to ma ted narodne, v kazdem state fakturace do toho statu. Vyuzivam ho v CR, SR, Polsku, Maďarsku, Rusku a Ukrajině a vždycky fakturuju do těch států. Takže pro toho, kdo používá jen české problém není.

  14. “navíc velcí zákazníci, reklamky a další kteří jsou plátci DPH naopak vítají pokud mohou objednávat od plátce DPH”

    může mi někdo objasnit, proč by tomu tak mělo být?
    Jako plátci mi tohle bylo vždy putna a nechápu, v čem by pro mě měl být dodavatel plátce výhodnější než dodavatel neplátce.

    Snad nějaké čachry s daty, kdy si snížím odvod dříve než uhradím fakturu, ale to se mi nezdá. Naopak, DPH pro mne bylo vlastně způsobem financování, odváděl jsem se zpožděním oproti jeho vyfakturování. A rizikem, když dotyčný nezaplatil a já musel DPH odvést.

Comments are closed.