Nedělní zamyšlení nad .idn eu

premysleni.jpgO možnosti registrovat idn .eu domény od 10.12.2009 a jejich předregistraci jsem psal v článku .eu IDN klepou na dveře, co na to registrátoři? Kromě v článku zmíněných firem, jež nabízí v ČR předregistraci, přibyly ještě společnosti regZone.cz + czechia.com za 149Kč + DPH (děkují tímto čtenáři PetrK za upozornění v diskuzi, pod článkem). Dále mi ještě přišel email z mého oblíbeného českého webhostingu aerohosting.cz, také o možnosti předregistrace. Jestliže tedy opravdu toužíte po nějaké hezké IDN doméně s koncovkou .eu doporučuju zaplatit předregistraci u všech zmíněných. To by k předregistraci .eu IDN domén mohlo stačit a teď se vrhneme na slibované zamyšlení.

Ať už jste zastánci IDN anebo ne, čárkoháčkové domény jednoho dne prostě budou součástí místní kultury. Zatímco Češi jsou spíše přeborníci v hledání negativ a poukazují na oblíbenou frázi “Šlo to bez problému doteď, nebudeme to radši zavádět, ještě by nás někdo mohl okrást nebo podvést.”, tak IDN domény v zahraničí jsou nutností. Průměrné IQ na internetu se snižuje. Je to důsledkem snahy, aby byl internet co možná nejvíce přístupný každému. Aby jej dokázalo používat i malé dítě, či senior, který zde může objevit nový smysl života. A právě IDN má za úkol přizpůsobit internet ještě více běžným lidem či lokálním podmínkám. Pokud musí například Rus přepisovat URL do latinky, tak se podle mě nedá moc mluvit o přívětivosti. Já osobně zastávám názor, že by měl být člověk schopný používat počítač (OS, prohlížeč, internetová aplykace) bez toho aniž by mu kdokoliv řekl jak na to. Prostě k tomu musí sednout a vše chápat. Jestliže bude mít problém, tak musí být vždy po ruce jemná nápověda, kterou bude radost se řídit. Vsadím se, že běžný člověk, ze země kde se nepoužívá latinka jinde než na billboardu Coca Cola si prostě nebude jistý při pohledu na klasickou klávesnici. Co kdyby, ale měl klávesnici kde jsou znaky, které zná už ze školy. Jednoduše řečeno IDN domény tu nejsou pro domainery ani majitele firem, ale pro ty kdo budou zadávat do URL zlatéstránky.cz. My, kteří se staráme o obsah, programování, reklamu atd. jsme tu jednoduše od toho, aby jsme poskytovali uživatelům co možná nejkomfortnější přístup k informacím a samozřejmě reklamě. Mluvit o IDN negativně jen kvůli tomu, že s nimi budeme mít my problémy je jako kdyby si programátor stěžoval šéfovi, že přece nebude ošetřovat každé políčko na špatně zadanou hodnotu. Lidi přeci musí vědět že do políčka cena se píšou čísla a nic jiného.

.eu doména je často odmítána, nebo považována za něco zbytečného. Osobně si myslím, že státy EU jsou dostatečně vyspělé na to, aby si mohli dovolit provozovat společnou doménu. Firma, která působí v EU na úrovni větší než národní by měla svou .eu doménu mít. Možná tady tak trochu naráží na .com doménu, která je přeci celosvětová. Těžko říct. V domainingu rozhodně nemůže EU porazit Ameriku (.eu vs .com), ale na lokální úrovni by rozhodně šanci mít mohla. IDN na tom podle mě nic nezmění, tedy kromě statistik počtu registrovaných domén.

Kdysi jsem četl někde procentuální preferenci IDN a neIDN domén u běžných lidí. Bylo to hodně malé číslo, ale agentura, která ten průzkum dělala, tvrdila, že dokáže odhadnout, kdy se preference mezi IDN a neIDN vyrovnají. Škoda, že jsem si nezapamatoval ten rok. V té době jsem tomu nevěřil. Na druhou stranu každou chvíli se ujímá nějaká novinka o které si myslíme, že by se nikdy neměla šanci ujmout. Pak se objeví nějaké její chytré využití a nakonec si řekneme, že je to vlastně fajn a začneme jí považovat za standard. Podle mě tohle bude platit i o IDN doménách. Prostě jednoho dne budou běžné, pak si budeme říkat, proč nám to u zavedení .cz domény tak dlouho trvalo.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Nedělní zamyšlení nad .idn eu”

  1. Napadá mě, že IDN je sice fine pro lokální projekty, ale pokud má být projekt převážně lokální, ale případně částečně pro zahraniční, tak už to může být problém.

    A pak si vem takovýho Johna Vanharu – Díky tomu, kde žije a díky lokálnímu nastavení klávesnice nemusí být schopen napsat háčky a čárky. A měnit si někde nastavení kvůli webovce? To by musela jo stát za to.

  2. Souhlasim s tezi ze casem budeme IDN bezne vyuzivat u cz domen. Nicmene stale plati, ze by jsem nejradeji Cyrila a Metodeje nakopal do zadku. Ohledne eu domen to je otazka, zatim bych ji prirovnal k .us a chuti amiku ji vyuzivat jako svou narodni domenu. Spis bych to videl, ze Americani nikdy neprijmou .us a budou nadale pouzivat .com a Evropane se nikdy nevzdeji svych narodnich tld ve prospech eu domen.

  3. Mě by zajímalo, jak se k IDN doménám staví vyhledávače, jestli je nějaká rovnost mezi “neco.eu” a “něco.eu” a jestli bude web s IDN doménou při dotazu s diakritikou ve vyhledávači zvýhodněn.

  4. když mám slovo, kde je víc háčků a čárek, tak to bych měl asi registrovat cca 4 domény, jednu bez čárek, druhou s jednou čárkou, třetí s druhou čárkou a čtvrtou se 2 čárkami…

    další věc, ne každý ví jak se na pc píšou háčky a čárky

    je to prostě zátěž pro webmastery, kteří budou muset nakupovat více domén

    .eu je uměle vytvořená, jako celá EU…problém je v odlišné kultuře prakticky na každém kroku – skutečně evropské stránky by musely být ve všech 27 jazycích nebo kolik jich je, a to nepočítám nějakou vlámštinu a podobné živly…

    je to složitá problematika a já k tomu zaujímám neutrální postoj, já je používat nebudu…

  5. Ja proti IDN nejsem ale povazte toto:

    přílišžluťoučkýkůňúpělďábelskéódy.cz

    Kolik moznych kombinaci, lze z jedne vety udelat? To je jen znamy test na diakritiku, ale co kdyz nekdo bude mit slovni spojeni a kazde druhe pismenko bude mit diakritiku? Vyplati se to domainerovy?

    Nahrava to spis spekulantovi/parkerovi, coz neni fajn pro developery.

    Vem te si napr. dotace z prodeje emisnich limitu. Podari se mi koupit doména zelenádotacím.cz, ale uz ne zelenadotacim.cz. krom toho co pomlckove verze? zelená-dotacím.cz vs zelena-dotacim.cz.

    Stoji za to, si pro jistotu kupovat co nejvice kombinaci? Kdo na tom vydela? Developer ne, jedine NIC.cz. Vydevelopovany projekt bezici na x podobnych jmen v IDN se neda utahnout, skonci to jen bitkou v SERPu, nebo blokovanim domen…:(

    1. Jak už jsem psal. Jediné co bude potřebovat developer (majitel projektu) je mít bez diakritky a se správnou diakritikou. Ostatní jsou prostě jen typo domény, kterých už dneska můžeš vymyslet na každou doménu desítky, ať už se jedná o překlepy, přehozená písmena, pomlčky, špatnou koncovku atd.

  6. Pár domén jsem zkoušel, velká většina TOP domén je obsazená :(
    Ale moje šálek.eu byla volná, tak uvidíme

Comments are closed.