Hledamé drahé keywordy pro PPC

money_growing.jpgMFA na babicové dobroty možná byly hitem a staly se symbolem výdělečných MFA, ale všeho bylo jen na chvilku. Kde ale leží pernamentně drahé keywordy, které ať už budou na blogu nebo minisites budou nést velké peníze dnes, zítra i v budoucnosti?

Občas se prokecne na webtrhu, že peníze jsou ve finančních keywordech nebo cestování, ale je tomu opravdu tak?

Dobrá tedy, aby jste mohli najít opravdu výhodné zaměření blogu, či sady minisites budete k tomu potřebovat pár věcí. Nejdříve je to mozek, který si dokáže dát 2 a 2 dohromady. Prostě nějaké to uvažování a možnost povolit mu trochu uzdu. Další věc je google. Takový ten vyhledávač co je na něm možné cokoliv najít. A samozřejmě návod jak tyto dvě věci využít. Ten vám teď dám, není to nic složitého. Na většinu jsem přišel sám, zbytek mi dodal pořad Ano šéfe a Den D které doporučuju všem tvůrcům MFA jako zdroj nezpracovaného know how. Možná se teď smějete, ale podnikatelem se nikdo jen tak nenarodí, musí se učit a nejlépe od těch nejlepších ;)

Ok dost chození kolem horké kaše jdeme na to. Nejvíce peněz na reklamu můžou vynaložit firmy, které mají největší zisky, popřípadě jejich distributoři mají super marže. Oni se totiž o tu marži musí formou reklamy podělit. Čím více mají marže, tím více mohou dát do reklamy. Tohle je absolutní základ uvažování. Trochu vám ulehčím obecné hledání. Nejvíce peněz je ve službách, kde se toho prostě vyrabí absolutně co nejméně, ale přitom cena je vysoká. Nemůže to dělat každý, většinou je nutné znát know how a konkurence je tak akorát, aby se nemuselo jít s cenou dolů. Tak koho znáte kdo si bere dostatek peněz? Advokát? Notář? Nápad dobrý, ale stále nízká konkurence. Navíc tito lidé se specializují většinou na reklamu v lokálním měřítku. I když teď koukám do tabulky a advokáti v Praze a Brně 0,2 – 0,3 USD/klik. Takže advokáti a notáři vydělávají dostatek peněz, ale mají o zakázky postaráno. Chce to někoho specializovanějšího, někoho kdo nic nevytváří, ale potřebují jej hlavně lidé co mají peníze. Napadl vás účetní? No to už jsou hezké zásahy – účetní firma 0,4 – 0,6 USD/klik, účetní služby 0,42 – 0,7 USD/klik nebo jen účetní 0,38 – 0,65/klik. Takže služby na které je potřeba vzdělání a zkušenosti, ale nemají žádné velké náklady na provoz jsou vždy sázkou na jistotu, ale je nutné si dát pozor, aby byla alespoň nějaká konkurence a nebyl problém, aby stačilo za nimi zajít jednou za čas.

Jenomže to nejsou jen služby v čem jsou velké peníze. Pokud použijeme google a zjistíme si něco o technologiich budoucnosti a maržích v jednotlivých průmyslových odvětvích zjistíme, že jsou na tom hodně dobře ještě chemický a farmaceutický průmysl. Jestli tedy budeme hledat nejdražší slova v produktech co se vyrábí třeba z plastu, zjistíme že kliky za plastové regály začínají na 0,6 USD a podle mého programu na zpracování dat dokonce hlásí i 15% šanci na výskyt kliků za více jak 1 USD. Plastové podlahy hlásí 0,4+USD, plastové palety 0,4+USD, plastové fólie 0,3+USD. No našlo by se toho z chemického odvětví opravdu hodně. A co náš farmaceutický průmysl? No koukám že ať vsadíte na leky proti čemukoliv tak neproděláte. Očkování to jistá s kliky minimálně za 0,2. Tady ale třeba v porovnaní se zahraničím je čeká republika dost pozadu. Třeba za drug rehab (15K hledání) se platí 5USD/klik a 15% šance na výskyt 10 USD kliků zní pro nás jako sen. Ale u těchto velkých čísel jsem dost skeptický. Podmínkou je, že klik musí být třeba z určité části USA. Ale o dolarové kliky by rozhodně nouze nebyla.

(Teď nekecám zauvažoval jsem, že tento odstavec smažu a jdu dělat MFA)

Dalším zdrojem dobré marže jsou státní dotace. Jakmile stát vyhlásí dotace na cokoliv většinou se toho chytne televize a BFU to jdou okamžitě hledat na internetu (seznamu). Marže jsou zde vysoké, hledanost taky, prostě zlatý důl na dosah každého. Takže klíčová slova jako dotace, eko, ekologické jsou sázkou na kliky dotované státem. Tady to chce ale dělat weby s předstihem. Být na to vše připravený a obsadit přední pozice dřív než přijde nějaký skandál, který zpropaguje hledání na internetu (seznamu).

Doufám, že jsem vše pěkně nastínil a někdo si z toho vezme poučení. Schválně jsem se vyhnul nejdražším keywordům a službám, aby jsem neubral na zisku lidem, kteří na své know how museli dlouho hledat a prsotě si jej zaslouží. Stejně se asi na DD2 dočkám promlouvání do duše, aby jsem toho příště tolik nevykecal :)

Btw: celkem jsem zvědavý na co hodí adsense reklamu. Doufám že to nebude něco jako: Najměte si ochranku dokud je čas anebo Připojistěte se v případě nepředvídatelných událostí :D


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Hledamé drahé keywordy pro PPC”

  1. “Neuvažovať a smazať”
    Inak existujú aj odbory, kde je síce početná a na prvý pohľad silná konkurencia. Dá sa však medzi ňu nasáčkovať s niečim “podrobnejším”, “detailnejším”. Nájsť si svojich pár euro mesačne, za ktorými sa väčšia firma ani neobzrie.

  2. Najmi si ochranku dokud je čas! Případně se alespoň připojisti proti neočekávané nehodě, znemožnující ti dále psát.

    Nemyslím, že ti budou takovéto články dlouho tolerovány.

    :p

  3. To co uvadis jsou ceny za proklik nebo hodnoty CPC z google keywords? Realne ceny za proklik jsou vetsinou tak 4x mensi nez CPC z GKW.

    1. j.u.: jsou to průměrné ceny za klik v adsense (ceny v Adwords jsou zhruba o 2x větší). Samozřejmě záleží na sezóně, denní době, ale celkem se to trefuje. Jak to přesně funguje ale neprozradím :)

  4. Sper článek… na DD2 bych však po publikaci nechodil, je to o hubu po tomhle článku :-D

  5. ano sefe som tiez zacal pozerat v poslednom case, sice je to offline marketing ale celkom dobre myslenie tam je co sa da pouzit aj pri rozmiestnovani reklam, vyberu designu proste vsade v podnikani.

  6. Podla mna sa da dobre uplatnit aj v obore, ktory nema najvyssie kliky, ale ma dobre CTR..treba najst ten najlepsi pomer

    1. Gordon: aneb zlatá střední cesta, vede překvapivě ke zlatu :)

Comments are closed.