Trendy v monetizaci blogu

404m_blogshot_500x150

Už je to nějaký ten pátek, co dělám do blogování a stále častěji se zabývám otázkou jestli si vůbec blog na sebe může v České Republice vydělat, popřípadě jestli by si dokázal vydělat i na živobytí blogera. Upřimně řečeno nemusel by to být zas tak špatný život denně pár hodin zablogovat, nějakou tu hodinu věnovat marketingu, další pak utužováním virtuální socializace a pak mít hotovo. Pracovní doba podle potřeby, sám sobě šéfem, člověku by pak stačil i průměrný plat, aby si žil spokojený a šťastný život. Otázka ale zůstává lze toho vůbec docílit? Je český trh dostatečně silný, aby dokázal blogery uživit?

Jisté je jedno. Bez pořádné práce to rozhodně nepůjde. Jednak je potřeba mít nějaké ty blogy s návštěvností a opravdu pravidelně je zásobovat přívalem informací, které budou čtené. Na rozdíl od MFA, minisites či eshopů se kolem blogů musí budovat i určita komunita. Propojení se všemi sociálními sítěmi je tedy naprostá nutnost. O blogerovi musí být slyšet na všech tématických fórech a musí mít i dost síly na to, aby dokázal prosazovat své názory všude, kde se jen vyskytne další potenciální čtenář. Lov na čtenáře se tedy musí stát velkou prioritou. Protože jen ti dokáží postupem času dodatečný obsah v podobě komentářů. Mnoho lidí se vrací k už přečtenému článku právě kvůlu komentářům. Ty je pak možné konvertovat prostřednictvím reklam na potenciální zákazníky inzerentů. Jenomže než se tak stane tak je nutné investovat velice drahou veličinu a to je čas.

Blog je drahá zábava. Pokud budete chtít udržet nějaký standart. Je nutné, aby se pravidelně objevovali kvalitní články, které můžete prokládat informačními, popřípadě úvahami, jež budou čtenáři dále rozvádět. Tohle všechno stojí čas. Spoustu času. Kvalitnější článek s dostatkem odkazů na zdroje může zabrat bez problému hodinu. Jestli je nutné navíc dodat i nějaké grafy, tabulky nebo výpočty tak to spolkne i 3 hodiny. Například 404m.com mi zabere v poslední době 30 – 40 hodin měsíčně a to si myslím, že by jsem toho sem mohl dávat daleko více. Možná to zbytečně hrotím. Čtenáři 404m.com jsou na internetu v podstatě každý den. Jiné zaměření by třeba potřebovalo méně článků. V každém případě stačí týden nepsat a už je to znát.

A co ta monetizace? Jaké jsou možnosti?

Pay Per Post

Poptávka po reklamním prostoru na specifickým blozích stále narůstá. Jak už zmínila na svém blogu Petra v článku Placla.cz – dobře našlápnutý Pay-Per-Post, firmy si zatím blogery nedůvěřivě oťukávají, ale zájem zde očividně je a bude ještě více přibývat. PlaCla.cz to má opravdu hezky rozjeté, ale upřimně průměrná cena 180Kč je tak cena za napsání článku nikoliv už za poskytnutí reklamního prostoru. V každém případě je to fajn začátek. Mám už echo, že brzo vyroste placla.cz konkurence s celkem slušným zázemím. Jestli to bude konkurence toť otázka. Na rozdíl od reklamních systémů může být blog v obou systémech a psát podle aktuální poptávky. Rozhodně dobré na přílepšení, ale dokud nebude průměrná cena za článek + prostor alespoň 500Kč tak novodobý blogerští bohémové asi nehrozí.

Přímý prodej reklamního prostoru

Poptávka po reklamě z které nebude jen odkaz, ale také návštěvníci zde bez diskuze je. Ceny PPC jdou nahoru a když přičtete marži zprostředkovatele, tak se musíte zamyslet jestli by nebylo lepší, aby si ten dotyčný prostě u vás koupil banner za počet kliku x průměrná cena za klik + dejme tomu 10%. Dalším tvrzením bude moje už ohraná věta, že jsem od začátku roku na Directo, později DirectoGlobal měl vždy vyprodané reklamní plochy. Maximálně přes prázdniny byla nějaká volná na pár dnů. Přitom cena není zrovna nejnižší 360Kč/měsíc s možností slevy na více měsíců. Prostě lidé zkoušejí jestli se jim to vyplatí. Bouhžel u DirectoGlobal mi chyběla vždy nějaká odezva. Možnost, třeba hvězdičkami ohodnotit jak se inzerentovi kampaň vyplatila. Takže takhle nevím jestli vydělal nebo naopak se mu kampaň nezaplatila. Vím, že se to takhle těžko dá určit, přeci jen přes ty reklamní boxy asi nechodí stovky lidí, ale přeci jen by sem alespoň měl rád přehled kolik lidí na reklamu kliklo, tedy mít možnost srovnat cenu třeba s PPC.

Prodej odkazů

Tohle zrovna u blogů moc nedoporučuji. Jednak se jedná o ne moc efektivní způsob reklamy a spekulovat o nějakém seo efektu je velice sporné. Schválně si spočtěte kolik odkazů má třeba tato stránka. Navíc blogy potřebují vydělávat na reklamě, takže se ranky moc nepochlubíte. Ach kde má můj blogísek svůj GPR 5? Zakopaný pod přívalem penalizace :)

Alternativní možnosti monetizace

Stále jsou zde možnosti jako je agregovat RSS feed nějakého komerčního portálu nebo obchodu se zbožím. Toho se zatím u nás obchodníci celkem úspěšně bojí a proto to raději nechávají na nás s tím, že když tak nabídnou nějakou tu affiliate provizi.

Teď mě zrovna nic dalšího nenapadá :)

A budoucnost? O té jsem původně chtěl psát, ale když jsem zjistil, že tento post má už 5000 znaků, tak jsem se rozhodl, že svoji vizi budoucnosti napíšu do dalšího postu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Trendy v monetizaci blogu”

  1. Myslím, že u nás by byla docela fuška se blogováním uživit. Nevím zda by se to vůbec vyplatilo, za ty peníze, co by z toho mohly kápnout s ohledem na čas, který by u toho musel být stráven.

  2. myslím že by se to i dalo. viz draguv post asi měsíc až dva starý, kde píše o vydělávání pomocí blogů. Mít třeba 5 blogů s tím že denně napíšu celkem 3 články. tzn. někde obden jindy každý den tak třeba 5tisíc pro začatek by šlo, záleželo by na tématu.
    Chystám se to v ne moc vzdálené budoucnosti vyzkoušet, jen hledám témata…

  3. samozřejmě že se tím jde uživit, ale potřebuje to dvě věci, o kterých mluví G.Vaynerchuk, který je zřejmě největší videoblogger v USA, v tomto videu – http://www.youtube.com/watch?v=EhqZ0RU95d4

    Potřebujete “passion” a “patience”, tedy vášeň a trpělivost. Protože musíte psát o něčem, co vás doopravdy zajímá a baví, a musíte být dostatečně trpěliví, protože ten úspěch je dosažen dlouhodobou a tvrdou prací.

    Pokud chcete český vzor, tak mrkněte např. na http://www.cuketka.cz

  4. Nejlepší témata jsou takový, který tě bavěj a u kterých se nemusíš nutit k tomu, aby si něco sepsal – otázkou je, zda-li to jsou zajímavý témata pro dost lidí.

  5. Ono je to asi vyhodne jak pro koho. Pro me napr. predstava typu “kazdy den stvorim 3 clanky pro blogy a dostanu 15 000 Kc mesicne” je naprosto smesna, jelikoz tvorit ty clanky pro nekoho jineho (respektive pro sve klienty), tak jsem na castce cca sestinasobne. Pokud clovek opravdu umi psat, nebude v zadnem pripade zabijet cas nejakym blogovanim s myslenkou, ze se tak hodla zivit (minimalne v CR). Nereknu jednou-dvakrat za tyden napsat nejaky prispevek. Cast lidi co tenhle napad vyzkousi, tak podle me ztroskota na nezajimavem obsahu. A vetsinu to davno predtim proste prestane bavit.

  6. Podle mě se blogováním jde uživit. Slovem uživit tady myslím vydělat si průměrnou mzdu za 8 hodin práce denně. Vůbec na jakékoli podnikání je potřeba podle mě pohlížet touhle optikou a nemít přehnané nároky. Je jasné, že je velmi těžké v Čechách vydělávat blogováním třeba 100 tisíc měsíčně. Pokud ale píšeme zajímavý obsah (jako třeba má ten výše zmíněný pan Cuketka :), tak to lidi přitáhne a začne to opravdu fungovat. Chce to ale opravdu každodenní poctivou práci. Myslím si, že na trhu je ještě spousta děr a že v hodně oblastech chybí odborné eziny a blogy, které by dokázaly “ukradnout” zákazníky tištěným médiím, za která se musí platit a vydělat slušné peníze.

  7. Ten model ktorý dávnejšie tu bol popisovaný by nebolo na škodu vyskúšať. Lenže najväčší problém je skĺbiť 3 témy, ktoré ma bavia z 3 témami, ktoré bavia ostatných ….

  8. Vembl: máš pravdu. Je tu dost témat nad kterým se dá psát a inzerenti o to mají velký zájem. Třeba jako inspirace se dají použít témata pro blog:oblečení, stavební materiály, domáctnost, životní styly, nábytek, hračky, vytápění nemovistostí. 80% blogů na netu je “fanda IT”, který popisuje svůj počítač, ale o to inzerenti nemají zájem. Inzerenti chtějí oborové blogy a kdo se na tuhle vlnu chytne v tuto chvíli bude mít dobrý základ bez konkurence.

  9. Vembl: tak ty odborne e-ziny, to by me ted docela zajimalo na co konkretneji myslis. Respektive co je podle tebe v tisku, hodne dobre se to prodava a soucasne to neni i na Internetu?
    Ono to cele neni az tak jednoduche, jak si mozna s Jersym predstavujete. Obleceni? Magazinu o mode (on-line) je… a blogy? Staci podivat se napr. na elegantne.cz. Jakozto inzerent se stejne budu poohlizet spis po tech portalech typu salon.cz, nebo fashionstation.cz etc.

    Nic ve zlem, ale zazil jsem uz za ty dlouhe roky profesionalni praxe spoustu utopistickych napadu. A drtiva vetsina z nich drive ci pozdeji zkrachovala, dokonce i kdyz v pozadi stala hodne velka a bohata spolecnost typu CPress, ktera navic mohla rozjezd dotovat. Nicmene pokud presto chce nekdo psat tri clanky za den aby vydelal patnactku, tak je to nakonec jeho vec. Ja si jen myslim, ze clovek co vazne umi bude radeji tri clanky za den psat prave pro ty jiz zabehnute a dlouhodobe funkcni magaziny (online i offline), pricemz si vydela nesrovnatelne vic, nez kdyz zacne experimentovat s nejakym blogem.

    Jasne, vyjimky se najdou. Ale clovek by nemel mit zbytecne velke oci. Ono take kolik bloggeru z celkoveho poctu se na tech 3000+ navstev za den (viz Cuketka) skutecne nakonec dostane, ze.

    Mam dnes peknou migrenu, tak snad je to srozumitelne. :)

  10. můžu se zeptat, o jaký projekt – ta konkurence Placla – jde? Už se rozjel? Kdo to dělá?
    díky
    veronika

    1. veronika: pokud vím chystají se dva kousky. Jeden by měl být zhruba unor/březen a bude doplňkovou službou pro agenturu co dělá kompletní online marketing. Budou vykupovat místo pro články na blogu (dodají článek) a také jako placla s možností napsat článek. Ale není ještě jisté jestli to bude úplně otevřené pro veřejnost, nebo jen vyberou nejlepší blogy v oblíbených oborech a ty kontaktují. Ten druhý ten se pořád odkládá. Mělo by to být něco jako placla ale s tím, že se bude efektivita detailně sledována (zřejmě se nevyhneme nutnosti dát si na blog měřící kódy). Prostě kupec bude moc dobře vědět co kupuje a jak efektivní to bude (kolik přinese návštěvníků). Věřím že se alespoň jeden z nich nějak rozjede, zatím to vypadá, že ten první bude jen pro pár vyvolených a ten druhý se stále odkládá na neurčito, tak nevím. NO chce si to zachovat optimistický přístup :/

Comments are closed.