Nejčastější otázky ohledně Google Page Rank

google_logo_small.gifPoslední přepočet rozvířil opět debatu o Google Page Ranku. Opět se vynořilo mnoho ověřených nepravd a polopravd podložených podivnými argumenty, které se zdají být pravdivé, ale ve skutečnosti za vše může shoda různých náhod. Jelikož už lidi, kteří pochopili jak to s Google Page Rank je (není to žádné tajemství), nebaví pořád odpovídat na stále stejné otázky, začíná se množství spekulací blížit kritické hladině, kdy by se nějaká spekulace mohla začít brát vážně a zmást nejednoho člověka který se v tom zas tak nevyzná (nezná wikipedi a je lenivý hledat na google).

Navíc mi začalo chodit i víc dorazů na email, ICQ a přes PM, takže nastal čas si vážně promluvit.

Co je to google page rank?

  • Dragova definice: Google Paga Rank je číselné vyjádření oblíbenosti nějaké stránky na základě počtu, různě silných, odkazů vedoucích na danou stránku.
  • Definice z české wikipedie: PageRank je algoritmus pro ohodnocení důležitosti webových stránek, navržený Larry Pagem a Sergeyem Brinem, tvořící základ vyhledávače Google *. (Jméno algoritmu je přeložitelné jako “hodnocení stránky” nebo též “Pageovo ohodnocení”. Podle vyjádření společnosti Google byl algoritmus pojmenován právě po Pageovi.)
  • Definice z jakpsatweb.cz: PageRank je číslo, které si Google přiřazuje ke každé stránce (přesněji řečeno ke každému URL). Vyjadřuje něco jako věrohodnost nebo důležitost stránky. Někdy se píše zvlášť jako “Page Rank” a zkracuje se do zkratky PR.

* Tohle byla pravda, už ale není. Dříve byl google page rank důležitou součástí algoritmu pro určování SERP. S postupem času narůstala potřeba rozeznat, které odkazy mají větší váhu (patička vs odkaz v článku). Google proto vyvynul nový algoritmus, který tohle už řeší. Od té doby už nemá Google Page Rank na SERP vůbec žádný účinnek.

Jak se google page rank vypočítá?

Výpočet GPR má dvě fáze. Funguje na to jednoduchý vzorec, který se probírá dodetailů třeba na jakpsatweb.cz na anglické wikipedii, pokud se vám nedaří jej pochopit, tak sem kdysy dávno udělal jeho zjednodušenou verzi. V krátkosti: Jde o to že každá stránka má nějakou sílů, kterou nabrala z ostatních stránek. Tuto sílu pak může přerozdělovat dál.

Druhá fáze je penalizační. Například za prodje odkazů je -2 (DirectoGlobal, mLink). Googel si většinou je jistý, že odkazy prodáváte. Pokud se tedy s kódem hýbe, nebo je zamaskován může být stránka využívající DirectoGlobal nebo mLink dlouhou dobuz bez povšimnutí. Penalizace za prodej odkazů může přijít i po nahlášení, nějakým svědomitým uživatelem internetu.

Jak je to s přepočty?

Jednou za čas je velký přepočet. Pokud si dobře pamatuju, tak v poslední době se vždy vázal k nějakému důležitému americkému svátku. Další by jsem tedy čekal na Štědrý den. Mimo velké přepočty jsou i malé přepočty, které jsou zhruba jendou za měsíc. U nich jsou některé weby penalizovány, jiné penalizaci ztratí, čerstvě registrované expirované domény, které měli page rank jej mohou získat nazpět.

Má google page rank vliv na pozici ve vyhledávání?

Jak už bylo zmíněno. Google Page Rank už je v podstatě samostatný projekt, který žije ze své slávy. Na moderní verzi google algoritmu, která prošla od té doby mnoha stádii evoluce už prostě vliv nemá. Google dnes například u odkazu určuje, kde se nachází nebo jestli je tématický. Google Page Rank je zastaralý a přežívá jen z důvodu jeho velké popularity jako samostatný projekt. Neznamená to ale, že pokud máte google page rank 5 a víc, tak nemáte být na co hrdí. V podstatě to znamená, že na vaší stránku vede velká síla (hodně slabších odkazů, nebo pár silných) a google nenašel u vás žádný důvod k penalizaci. Prostě máte zdravé a ekologické stránky :)

A teď odpovědi na otázky co mi přišli

  • Má google page rank vliv na cenu za klik v adsense?
  • Ne! Otestováno na několika projektech, včetně GPR 5.
  • Jak poznám fake page rank?
  • Zadejte do google info:404m.com (místo 404m.com url stránky, pozor na www, může mít rozlišné GP). Pokud se zobrazí url hledané stránky všechno je jak má být. Pokud něco jiného tak se jedná o fake page rank.
  • Mám fake page rank, ale nepodváděl jsem. Jak se to mohlo stát?
  • Nejčastěji se jedná o chybu na hostingu, kdy je jsou všechny odkazy přesměrovány na chybovou stránku. Často tam končí různé mrtvé linky, takže je běžné, že má GPR 5+. Google si ten redirekt pooznamená por výpočet page ranku. Nepracuje s ním ale už samotný google algoritmus. Ten chybové stránky pozná a pošle robota, ať stránku za pár hodin zkontroluje znovu.
  • Dostal jsem penalizaci jak můžu svůj page rank dostat zpět?
  • Mě se osvědčila metoda odstranit všechny problémy, neprovokovat a nechat stránku dál jet. Po zhruba 6ti měsících (2 přepočty) se page rank vrátil zpět.
  • Pokud nikam ze stránky nebudu linkovat, budu mít větší page rank?
  • Tohle je otázka pramenící z nevědomosti jak to funguje. Page rank musí plout. Pokud budete mít na stránce 5 nebo 1000 odkazů je to jedno. Vždy ven odejde stejné ** číslo jako dovnitř.
  • Jak může mít stránka, která má minimum výsledku, po zadání link:domena.tld do google, nějaký google page rank?
  • Odpověď na tuhle otázk uje jednoduchá. Google page rank je o odkazech nikoliv o indexovaných odkazech. Google má v indexu velké množství link farem, dočasných odkazů, stránek které nesmí indexovat(mají ale follow). Do Google Page ranku se tyto odkazy započítávají v indexu ale nemají co dělat. Spousta těchto odkazů se napříkald do SERP promítnou jen minimálně, ale na google page rank mají stejný vliv jako každý jiný odkaz.
  • Záleží u Google Page Ranku kde je na stránce odkaz umístění?
  • Nezáleží. Ať je odkaz v H1 neboo v textu, vždy má stejnou váhů. Pozice ale má vliv na umístení v indexu samotného google.
  • Pokud budu mít stranku page1.php a na ní celkem naberu GPR 5, pak z ní bude vést jeden odkaz na page2.php z té pak jeden odkaz na page3.php atd. Bude mít stránka page100.php GPR 5?
  • Předpokládám že ano.

** Tohle tak celkem není pravda. Z důvodu, že některé stránky prostě nelinkovali ven, tak docházelo k mizení google page ranku. S rozšířením používání nofollow tento problém neuvěřitelně narůstal a google page rank by v dnešní době už v podstatě nic ani správně ukazovat neměl (napříkald ve WP je většina linků v diskuzi označena nofollow). Google proto, aby vyvážil rovnováhu internetu začal stránkám přidělovat nějaký GPR do začátku. Četl jsem i úvahy o tom, že to je i důvod hopsajícího page ranku.

Takže snad jsem odpověděl všem a na nic důležitého nezapomněl.

byl algoritmus pojmenován právě po Pageovi.)

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Nejčastější otázky ohledně Google Page Rank”

  1. nofollow sa zacal pouzivat hlavne na boj proti spamerom a nie kvoli PR. Aj doteraz je dost casta praktika komentovat dofollow blogy kvoli odkazom.

  2. tomu vubec nerozumim,vysvetli mi to nekdo PLS,jsem uplne zacinajici

  3. Odkaz link GoogleBot nebeze jako odkaz, tedy vůbec na danou stránku nejde a neidexuje jí…
    Takže spamer nemá důvod do takového fora psát linky, protože z nich stejně nevytěží PR…

  4. Odkaz … rel=”nofollow”… GoogleBot nebere jako odkaz, tedy vůbec na danou stránku nejde, neidexuje jí a tudíž ani daná stránky není posílena pagerankem.
    Takže spamer nemá důvod do takového fora psát linky, protože z nich stejně nevytěží PR…

  5. * Má google page rank vliv na cenu za klik v adsense?
    tak tohle je dotaz jak z jiné planety

  6. Tak jsem se zase dozvěděl řadu užitečných informací. Jedna věc mi ale není jasná, a to proč to Google prostě nestopne. Možná právě proto, že přepočty ranků vždy vzbuzují v Čechách a na Slovensku takové vášně.

  7. Pokud budu mít stranku page1.php a na ní celkem naberu GPR 5, pak z ní bude vést jeden odkaz na page2.php z té pak jeden odkaz na page3.php atd. Bude mít stránka page100.php GPR 5?
    Předpokládám že ano.

    Ta odpoved je vtip alebo ?

  8. lebo mam taký pocit že sa neprenáša úplne celá sila toho ranku, vždy sa to o niečo zníži, ale otestované to nemám :)

  9. Drago, ale já mam jiný možná stupidní dotaz. Je to ot, tak promin. Mám domenu u kvapem. Chci zmenit udaje, jenze kvapem chce uredne overeny podpis,, můžu to obejit takhle? provedu zmenu registratora a to na subreg.cz.. A tam uz si muzu s klidem zmenit cokoliv bez problémů.. Bude tento postup fungovat bez jakychkoliv stupidních problemů?

    1. Pokud je doména registrovaná na tebe, respektive tvůj email, kam ti dorazí kód pro přesun tak ano technicky to tak udělat jde a nebude to v rozporu s pravidly .cz domén.

      Ještě je ale nutné dodat, že to může (ale nemusí) být v rozporu s obchodními podmínkami kvapem s kterými jsi souhlasil při registraci domény. Takže to chce prostudovat.

  10. PR se nemůže přenášet celý, v algoritmu je útlum a musí tam být, protože jinak by nakonec všechny stránky po určitém počtu iterací měly 10.

    “Na moderní verzi google algoritmu … už prostě vliv nemá” – to je docela silné slovo. Neříkám že vliv má, nevím to, ví to jenom hrstka lidí a ti to nikomu neřeknou, budou jen mlžit.

  11. Mám dojem, že okolo pagerank je stále opředen mýty a pověrami a nikdo nemůže s určitostí říci, že to funguje zrovna “takto”. Snad s výjimkou pánů, co ten algoritmus napsali. Taky si někdy připadáte jako v matrixu? Jen velký Architekt ví, jak to přesně funguje a Neo může jen věřit… ;-)

    1. Larry Pager: přirovnání trefné, ale podle mě osobně už u Pagova hodnocení není co řešit. Jen lidé v tom hledají stále něco víc.

Comments are closed.