Nepřehlednost to je to co zabíjí zájem

chaosMnoho lidí říká, že starý trh byl na webtrhu lepší než jeho současná verze. Upřimně řečeno nikdo nemůže popřít, že nové aukce jsou jednoduše promakanější a lepší. Respektive není to už forum, které se muselo promazávat od OT, ale realný aukční systém, který umožňuje automatizovat, vše co se muselo dodržovat dříve virtuálně. Jakákoliv změna je uložena do logu, příhozy obsahují velké množství identifikačních dat, které snadno pomohou odhalit případného podvodníka. Navíc díky vyhledávání a různých forem filtrování už není potřeba dávat omezení na jednu aukci za den jak tomu bylo dříve. Tak proč se od toho lidé odvrací?

Dlouho jsem si myslel, že to je jen nějaká forma sociální nekompatibilnosti a soucitem se starými dobrými časy. Prostě všichni vzpomínají na to staré jen v dobrém. Ale něco se mi na tom nezdálo.

Nedávno padl dotaz na autory daukce.cz, jestli nehodlají zveřejněvat nějaké seznamy za kolik se která doména prodala. Napadlo mě, že by to bylo super. Opět by jsem se mohl prohrabovat výsledky a dělat ukvapené závěry jako dřív na webtrhu. Autoři to samozřejmě zamítli kvůli ochraně budoucích majitelů, což je samozřejmé. Na prvním místě je vždy zákazník až pak zvědavý dav. S odstupem času, přemýšlím jestli třeba právě tohle není ten důvod odsuzování nového trhu. Přiznějme si to, nejvíc náš bavilo koukat se na zajímavé aukce. Být součástí obchodování. Já sem každý měsíc strávil nad děláním statistik v Open Office několik hodin a fascinovaly mě čísla, která v součtu vycházela. Teď už tohle dělat nejde. Aukce na webtrhu už nejsou vidět. Sice se k nim dá dostávat, ale jen obtížně. Možná právě ten chaos a rychlý spád aukcí je to co nám chybí. Nemáme možnost pogratulovat výherci. Aukce se stali profesionálním nástrojem, který spojuje pouze prodejce a kupujícího. Ostatní vlastně ani nejsou potřební. Na jednu stranu je to správně. Co je komu po obchodech ostatních. Na druhou stranu ale domain biz prostě potřebuje publicitu a skupinu fanoušků, kteří do všeho strkají nos. Podle mého osobního názoru prostě komunita není plně kompatibilní s novými aukcemi protože přináší prvek soukromí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Nepřehlednost to je to co zabíjí zájem”

  1. Něco na tom bude. Osobně také vidím, že webtrh je lepší, vymakanější, ale přesto mi z nějakého důvodu už není tak sympatický, přesto, že je vymakanější. A nebo funguje cyklus toho, že noví hladoví lidé přicházejí, “starší” po vysátí informací a upevnění know how odcházejí…

  2. No vazne nevim kde je problem, ale na starem trhu se mi darilo lepe prodavat ;(

  3. Můj názor je, že na webtrhu je teď mnohonásobně víc aukcí, než před půl rokem. A většina z toho jsou sračky. Proto je teď obtížnější v tom množství najít nějakou aukci, která zaujme.

    Ale bez nového systému by to bylo ještě obtížnější. Už jen možnost vyfiltrovat jen určité tld nebo minimální cenu je k nezaplacení…

    Jiná věc, která může odrazovat od příhozů, je neviditelné reserve. To už si ale každý prodávající musí uvědomit sám…

    To, že někdo zmiňuje sociální aspekty, dost dobře nechápu. Nikdy dřív jsem se neúčastnil aukcí, abych „pokecal“ s ostatními účastníky. A nikdy mně aukce nevtáhla „kvůli zábavě“.

  4. já si na starý už pořádně ani nepamatuju…nový mi vyhovuje, to soukromí v aukcích…nevím no, občas mě dá zabrat vůbec zjistit, kdo tu mou aukci vyhrál :D

  5. Docela mi vadí něco jako ukončené akce. Vyhlídl jsem si aukci, s tím že vyčkám do druhého dne, zda někdo nepřihodí a nemohl jsem ji nalézt. Složitě jsem ji dohledával, protože jsem si nepamatoval přesnou adresu threadu a složitě zjišťoval, že někdo dal BIN. To se mi už stalo po několikáté a příjde mi, že mne to zdržuje. Jinak si myslím, že když prodávající určí pevný konec aukce, je to lepší, než ukončení aukce 48 hodin po posledním příhozu. To se pak může dražit po desetikoruně půl roku.

  6. Myslím, že to je se vším, pro lidi, co to používali bude vždycky starší lepší. Ono se stačí podívat na FB na všechny ty skupiny “Chceme zpátky starý FB”..nebo MS, když změnil radikálně interface horních lišt, Webgame, když zavedl překomplikování rozvědek a dalších věcí.
    Lidi, co s tím pracují chtějí svůj standard, chtějí to, s čím umí zacházet a v čem se orientují. Já myslím, že na WT je pes zakopán tady. Noví členové jsou fascinování a staří rozmrzele kroutí očima.
    Myslím si, že to je tím, že čím víc se automatizuje, tím víc se odbourává takový ten osobní faktor.

  7. stary system byl na zpusob dnforum nebo namepros, novy system je na zposob sedo

    existuji paralelne a primo si nekonkuruji

    pro cesky trh byl vyhodnejsi “stary” webtrh

    navic “novy” ma kokurenci jako cenik nebo daukce

  8. určite máš pravdu, takto nejak to aj ja chápem – sledoval som aukcie webových stránok, pozeral som aké ceny idu a čo ľudia píšu a sem tam som aj pogratuloval či na pm, alebo pozrel tému a tam napísal niečo.

    spočiatku som to moc neuznával, nový typ aukcií, ale teraz sa mi to oveľa viac páči.

Comments are closed.