Google page rank je nástroj jak ovládat webmástry

conspiracy_theory_alertGoogle Page Rank známý též jako GPR je oblíbenou součástí snad všech SEO příruček, ačkoliv všechny svorně píšou, že nemá přímý vliv na SERP. Píšu přímý, protože stránka, která má GPR tak musela chtě nechtě podstoupit nějaký ten linkbuilding, což naopak SEO příručky často dokola opakují jako důležitý faktor. Faktem, ale zůstává, že i samotný google tvrdí, že GPR nemá na pozice vliv. Ostatně náramě se mu to hodí. Vybral jsem 4 nejzajímavější konspirační teorie, proč vlastně google stále GPR provozuje.

Konspirační teorie 1: GPR je bič na zlobivé webmástry

Když někomu srazí za prodej odkazů rank, který v podstatě nic neznamená, nemůže si ten dotyčný na cokoliv stěžovat. Kdyby oslabil jeho pozici v SERP tak by si ten dotyčný mohl stěžovat, že omezuje jeho svobodu podnikání. Když oslabil jeho, proč to neudělal i konkurenci, která také prodává reklamu. Navíc na prodej reklamy má přece nárok. Tak nebo onak i když je google trafik v podstatě návštěvnost zdarma, google už dosáhl status internetu a ten nesmí nikoho jakkoliv diskriminovat v podnikání. Prostě globalizace najednou zdravému selskému rozumu nasazuje úplně jiný formát chápání. Pokud si to teda shrneme: Google nemůže penalizovat stránky, tak využije hodnotu, která dnes už nic neznamená a používá jí jako bič na zlobivé webmástry. Proto Google GPR potřebuje. Vzpomeňme třeba jak google penalizace otřásla pozicí DirectoGlobal.

Konspirační teorie 2: Marketing a Rankohoniči

Vždy když proběhne přepočet google page ranku rozproudí se diskuze rankohoničů. Okamžitě se probírají otázky ohledně optimalizace, linkbuildingu a penalizace. Díky tomu vzroste zájem o SEO a výměnu odkazů. Tohle by se dalo pochopit v začátcích, kdy google neměl jako dnes technické vymoženosti na posuzování obsahu. Potřeboval, aby lidi, kteří chtějí být na předních místech prostě budovali internetové dálnice, tedy tvořili linkbuilding. Proč tedy v dnešních dobách přežívá GPR? Na to už navazuje třetí konspirační teorie.

Konspirační teorie 3: I can see you!

Jak už bylo zmíněno v předchozí teorii, GPR zvedá zájem o SEO. Každý chce vědět v čem je problém a dostat se google alespoň trochu pod kůži. A hle máme tu najednou google webmaster tools a google analytics. Obojí dává google další možnosti jak kontrolovat indexovaný obsah. Dostává se k informacím jako je doba návštěvníka na stránce, příchozí stránky, další navštívené stránky atd. Díky tomuto všemu může nad případnou konkurencí získat analytickou převahu. Bude vědět, že lidé na stránce A při čtení stráví více času než na konkurenční stránce B, kterou jen odkliknou. Která asi bude ze statistického hlediska pro uživatele přínosnější? Google bude vědět že stránka A, ale jeho konkurence tuto důležitou informaci nemá.

Konspirační toerie 4: Převaha nad konkurencí

Spočtěte si kolik stránek se zajímá o google page rank. Když si to tak vezmete tak každý z těchto stránek je v podstatě reklamou na samotný google. Pokud se navíc podle něj určuje cena odkazu tak to je o důvod víc se o něj zajímat. Na stránkách backlinks.com je napsáno, že v historii nezažili, že by přímo za ně někdo byl penalizován.

Our service has been around for at least 3 years and we have had no reports of Google banning our customers for buying or selling text links.

Když se nad tím zamyslíte tak proč také? Pokud google má technologii jak kupované odkazy odhalit, tak je prostě bude pro výpočet pozice v SERP ignorovat. V podstatě na tom všem všichni až na kupujícího vydělají. Google Page Rank je nejsledovanějším rankem na internetu právě kvůli tomu, že určuje cenu odkazu. Dokud bude GPR určovat cenu nemá cenu sledovat nějaký BING rank či něco jiného.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Google page rank je nástroj jak ovládat webmástry”

  1. Spíš než to, proč to dělá Google, by mě zajímalo, proč to dělají webmasteři. Ta snaha o co největší rank je směšná, pochopitelná jen při prodeji odkazů stejně naivním.

  2. No v tom bode 1. by o tej penalizacii pozicie mohol isty John vela rozpravat.

    @Jirka: Ja si myslim, ze chcu mat co najvyssi rank preto, lebo ho povazuju za nejaky ukazovatel dobrej pozicie vo vyhladavaci. Teda cim vyssi rank, tym lepsia pozicia. I ked, ako sa aj v tomto clanku pise, to uz nie je pravda.

  3. Rado: To ale není pravda a každý kdo dělá SEO optimalizaci aktivně /tedy že experimentuje místo teoretizování/, to musí vědět.

    Kroky vedoucí k lepšímu ranku většinou /ne ale vždy/ vedou k lepšímu ranku. Ale rank sám o sobě je bezcennej. I výměna odkazů je daleko lepší s tématickým webem /za určitých podmínek, které tu nejdou zminovat/, než webem o page rank vyšším.

  4. Eh, překlep.

    Kroky vedoucí k lepšímu ranku většinou /ne ale vždy/ vedou k lepšímu ranku.

    Měl jsem na mysli k lepším pozicím :).

  5. Velmi mě zaujal názor autora:
    “by si ten dotyčný mohl STĚŽOVAT, že omezuje jeho svobodu podnikání (…) google už dosáhl status internetu a ten NESMÍ nikoho jakkoliv diskriminovat v podnikání.”

    Nás totiž Google diskriminuje – nezobrazuje naší prezentaci v katalogu, zatímco konkurenci ano. Já se snažím zjistit proč, nechávám si různě prověřovat stránky, ale Googlu je to fuk, ani žádné vyjádření mi nedá, prostě nás nezobrazuje a basta.
    V tomto kontextu mi přijde výše uvedené vyjádření zajímavé. Není si totiž stěžovat kde. To, že nás nejde najít v Googlu jsme dokonce už slyšeli i od našich zákazníků (kteří naše stránky přes něj hledali), já to pak i psal na Google a žádal o vysvětlení, co mám napravit a byl velmi zvědavý na odpověď. Ale přišlo jen, že stránka je v pořádku, ale dál se nezobrazuje… A není to tím, že by byla na 100. pozici a já kontroloval jen prvních 10. Není ani na 100., což v případě stránky která má klíčovou frázi PŘESNĚ v názvu domény je, uznejte, poněkud zvláštní.

    Děláme poctivou práci a a klienti oceňují naše služby, když ale zadají do Googlu klíčovou frázi (která je v našem případě i názvem domény) tak nás vůbec nenajdou (ačkoliv se jim vypíšou tuny zcela nerelevantních odkazů). Nemůžu si to vykládat jinak než jako záměrnou diskriminaci, ačkoliv žádný ban nebo něco nemáme. Stěžovat si – kde?

    Není žádný důvod nás nezobrazovat v katalogu, ale oni to prostě dělají a nic nevysvětlují. Pokud má autor názor, který zde prezentoval, rád bych se ho zeptal, jak by v takové situaci tedy postupoval on.

    1. JSO: na stránkách musí být něco závadného/chybeného. Už jsem se setkal se stránkami, které vypadali v pohodě a nakonec za všechno mohl špatně udělaný soubot robors.txt. Bez url se to ale dá jen těžko určit.

  6. Nevím, jestli to pochopíte, ale nechci stránku spojovat s touto formou publicity. Vše, co jsem popsal platí, a chtěl jsem názor Tvůj nebo čtenářů, jak by postupovali, mají-li stejný názor. Tj. řešit princip té záležitosti. Tak jako bych chtěl spočítat součet úhlů v trojůhelníku – je jedno, jak konkrétně trojúhelník vypadá, ale součet úhlů bude mít vždy 180 stupňů.

    V principu je záležitost takto:
    – premiová doména (TLD.cz) s přesným názvem poskytované služby. (=nejpravděpodobnější místo, kde byste ji na internetu hledali)
    – na doméně je poskytována služba, kterou pod těmito slovy lidé hledají; zákazníci spokojení, vděční
    – web má velmi pěkný design
    – na Googlu web nenajdete

    K té hypotéze závadnosti/chybnosti můžu opět uvést objektivní fakta, která to podle mne vylučují:
    a) mi přišlo vyjádření Googlu, že stránka je ok a je zaindexována.
    b) v Googlu se normálně zobrazovala (asi na druhé nebo třetí pozici po zadání klíčové fráze). Od té doby se na ní nic neměnilo, takže změna nemohla být příčinou eliminace.

    1. Pokud něco nefunguje většinou se snažím přijít na to kde je chyba. Má s ní třeba problém seznam? Podle mě se tam nachází něco co tam nepatří nebo je špatně. Google moc chyb nedělá, respektive vždy když mi něco provedl tak sem tušil za co to bylo.

      Ale zpět k otázce. Žaloby na google jsou běžné. Většinou se to google snaží urovnat mimosoudně, aby nemusel prozrazovat nic ze svého algoritmu. Na druhou stranu v ČR bude důkazní břemeno na straně žalobce. Takže ten musí vše projít a zjistit jestli opravdu někde není problém (posudky znalců) + přidá se vyjádření google, že web je naprosto v souladu s pravidly a je v indexu. Pokud v indexu není a nic neporušuje (potvrzení znalců + samotného google) tak zkusit žalobu. Cenovou ujmu a detaily už ale musí dořešit právník.

      Můj osobní názor, ale je že chyba nebude na straně google. Za takovouto chybou se často skrývá problém s odezvou, robots.txt, blacklist atd. Zkusil by jsem hlavně Google Webmaster Tools a nasadit Google Analytics.

  7. Ok, díky za odpověď.

    V Seznamu web pochopitelně je a má přední pozici (stejně jako dříve na Google, dokud fungoval, jak má). Pokud jde o ty robots.txt, myslím, že by takový problém oznámili v tom posudku (v Google Webmaster Tools je funkce nechat si web znovu posoudit – nechal jsem udělat a prošlo bez jakékoli připomínky). Blacklistování si myslím, že by nám taky oznámili v tom vyjádření. Ale díky za odpověď.

Comments are closed.