Proč vyhrají minisites nad eshopy

interesting_catSeznam rozjel nový fulltext a hned je několik lidí šťastných, několik naštvaných a ostatním to je jedno. Prostě klasika. Jenomže tentokrát se objevil zajímavý minisites paradox.

“MFA zaplavují český internet, dělejte s tím něco!” Mnoho takových hlášek bylo slyšet za poslední rok. Trend dělání MFA a minisites prostě dorazil i do zapadlých končin České Republiky, kde se mu začalo překvapivě dobře dařit i díký seznamu. Dokonce i velcí hráči na trhu webů tvořených za účelem reklam jako Fandor, pociťují úbytek BFU na svých projektech

Viz. následující citace z Fandorova blogu:

Dalším faktorem je dost velká konkurence webtržníků/mfačkárů, kterým se nevyplatí konkurovat. Když jsem začínal, sypaly eurovikendy.cz i 50k+ měsíčně, postupně to šlo dost dolů. Takže jsem se pěkně a hlavně včas vykešoval a jedeme dál.

Reakce seznamu na sebe nenechala dlouho čekat. Jak sami vývojáři seznam fulltextu přiznali, místo úprav algoritmu je potřeba přijít s něčím co se bude dát snadno přizpůsobovat trendům. Nový fulltext ale překvapivě eshopům k prvním pozicím nedopomohl spíše naopak a důvod?

Kolik průměrný eshop věnuje prostoru na popis jednoho produktu a přitom použije unikátní texty? Hmm když si to spočteme. Technické parametry jsou všude stejné, popis produktu je většinou pár vět odněkud opsaných, co nám teda vlastně zbude? V podstatě jen diskuze uživatelů pod produktem. Bouhžel na to potřebuje eshop i komunitu, ale většina lidí chce pouze nakupova.

Naopak co má minisite? Unikátní popis produktů, kde jsou vyšperkovaná klíčová slova. Často je vše o rozsahu několika normostran, včetně podstránek, kde se vysvětluje různá terminologie. Ostatně bez toho by snad ani neměla šanci, to všichni víme.

Unikátní texty a relevantní odkazy jsou základem. Alespoň to se všude tvrdí. Obojí mají minisites a podstránky eshopů mají maximálně tak relevantní odkazy z indexu. Když se nad tím zamyslíte tak je logické, že budou vyhledávače preferovat minisites. Klasické MFA utrpěla ránu, což se dalo předpokládat. Okopírované nebo žádné texty? To už se dneska prostě nenosí.

A co se proti tomu dá dělat?

  • Můžete klasicky nadávat na seznam, že to zase pokazil.
  • Můžete nabídnout slevu na další nákup zákazníkům, když na koupený produkt napíšou krátkou recenzi. Získáte tak unikátní text a navíc z webu bude cítit zpětná vazba.
  • Sežeňte si levné písalky, co zvládají pravopis a chtějí si přivydělat pár korun. Cena 50/Kč normostrana je dnes pro hodně lidí spásou. Ať už se jedná o náctileté, kteří potřebují peníze na kredit, anebo o ženy na mateřské. Potřebujete prostě unikátní texty.
  • Kupte si konkurenci! Oni si určitě nevydělají za kliky na adsense tolik, kolik jim můžete nabídnout za affiliate. Sice tak trochu přiznáte, že vyhráli, na druhou stranu BFU ze seznamu jsou v podstatě návštěvnost zdarma, kterou také nemusíte mít.

Ok a teď zamyšlení pro nezaujaté? Co udělal seznam špatně? Podle mě nic. Všechno je přesně tak jak má být. Kluci ze seznamu už dříve tvrdili, že nechtějí nijak penalizovat stránky za špatnou doménu, za počet reklam na stránce a že si mají být všechny stránky před crawlerem rovné. Současný stav je tak v podstatě přijatelný pro všechny. Pokud by se mělo něco měnit, muselo by se sáhnout po nějakém “nefér znevýhodnění” nebo “nefér zvýhodnění”.

  • Pozitivní diskriminace – staré zaběhnuté weby bude mít výhodu
  • Ekonomická selekce – weby na dobrých doménách budou preferovány na dané klíčová slova (kdo má na kvalitní doménu, bude mít určitě i na kvalitní ).
  • Negativní diskriminace – weby kde je více reklamy, nebo se kvůli ní pomalu nahrávají budou penalizovány, protože je jim zisk přednější než návštěvníci.

Když si to ale přeberete tak pozitivní diskriminace neřeší neaktálnost, ekonomická selekce zase zvýhodňuje velké hráče a negativní diskriminace kvalitní obsah – ten kdo hodně vydělává na reklamě si může dovolit zaplatit kvalitní redaktory nebo poskytnout občas zdarma nějaký jinak placený software či služby.

Prostě seznam se rozhodl ke všem přistupovat stejně. Což je pro neutrálního hráče na trhu asi nejlepší volbou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

16 Replies to “Proč vyhrají minisites nad eshopy”

    1. Tak to gratuluju. Poslední dobou se spíše setkávám s opačným názorem. Ovšem jak je známo nejvíce si stěžují lidé co jsou nespokojeni.

  1. No nevim, jestli po aktualizaci “vyhravaji” minisites.

    Mam treba jednu sadu minisites (asi 50 webu) a pocitil jsem drasticky pokles navstevnosti z seznam fulltextu (asi 3x mene nyni). Tyhle uzce cilene minisites maji kvalitni unikatni text, je ho tam hodne (treba i do 10 NS/web), obrazky, podle me slusny linkprofil, ale vsude bylo hodne reklamy, takze mozna se i priklanim k tomu, ze nejakym zpusobem je nyni zahrnuto i mnozstvi reklam do hodnoceni.

    1. Za reklamy penalizace není. Někdo z vývojářů to přímo napsal, že nehodlají penalizovat weby za to, že si hodlají vydělat na provoz.

  2. Tento přístup mi přišel divný, ale když jsem si přečetl článek tak musím říct, že máš pravdu. Proč by měly být zvýhodňovány eshopy oproti minisite, když nemají oroginální texty, je jich málo atd. Je to asi správný krok jít na férově, pro všechny stejně. ;)

  3. Teď přeci není co hodnotit, seznam nasadil novou hračku jen proto, že se dá snadnějí upravovat a vylepšovat a novinky poznáme teprve až v následujících měsících, které tam díky novému systému půjdou nasadit.

  4. Minisites možná vyhrávají nad eshopy, (mají prostě víc obsahu), celkově, si ale myslím, že jsou hodně upřednostňované větší weby (kvuli počtu stránek, tisicům odkazů..nevím) a tam je zajímavé, že už na obsahu nezáleží, třeba tam nějaký je ale vůbec ne relevantní. Kolikrát jsou na prvním místě Novinky.cz nebo jiná příšernost (x-tá podstránka idnes…) jen proto, že mají silnou homepage, přitom na nich k danému dotazu je jen odkaz, nebo jsou ty slova jen v menu. (Takový pokus tu už byl cca v únoru, pak to vrátili zpátky). Díky tomu jsou v předu taky i stránky na subdoménách, často na freehostingu.
    Já u sebe pozoruju to, že na kw která mám v názvu domeny pokles ,ale na slova která v doméně nejsou jsem šel nahoru…

  5. To co je tam teď je spíš vylepšený rand. Jiné MFA mi stouply, další klesly. Takže vše při starém.

  6. no me vsechny minisites vyrazne klesly a vydelek se scvrkl na desetinu coz je pomerne neprijemny…

    1. Tak nevím mě si hlavně stěžovali lidi co se jim nedaří. Asi by to chtělo nějakou anketu.

  7. Za sebe mohu říct že jsem změny nezaznamenal, některé minisites šli o par pozic nahoru jiné drobet dolů ale posuny o několik stránek se u mě nekonaly. Každopádně můj vzorek je cca 30 webů takže nemám dost podkladů pro nějaké závěry.
    Každopádně ale souhlasím s článkem, líbí se mi stejný metr na všechny. Proč by měli provozovatelé pořád brečet že je MFA vytlačuje a přitom stále k výrobku dodají dvě věty od výrobce…ať se snaží majitelé samotných eshopů.

  8. Podle mě je Tvůj článek v mnohém unáhlený. Skupina testů, kterou jsem spouštěl nad novým seznamem nedokázala nic potvrdit ani vyvrátit hlavně kvůli toho, že není zaindexováno v seznamu dost webů. Takže spousta faktorů se neprojevuje tak jak by měla. Je třeba si dávat pozor na výroky typu: Pouze katalogy jsou teď vepředu a pod. Pouze katalogy a velké sajty mají teď nejvíce zaindexovaných stránek a tak jsou všuude vidět, uměle to pak vypadá, že super.cz je relevantní na polovinu long tail českého slovníku slov. A to je špatný úsudek! Procentuálně však má zastoupení v indexovaných stránkách velký podíl a tak se dostává na zajímavé pozice. Až se doindexuje většina malých webů a dostatek jednotlivých stránek z nich. Situace může být úplně jiná!

Comments are closed.