Co vlastně MFA ohrožují?

failgraphO tom, že MFA je zlo spousta lidí ani nepochybuje, natož aby se zamyslela v čem vlastně jsou špatné a proč vlastně vůbec existují. Stejně tak nemá cenu rozebírat co je a co není MFA. Pro mnohé lidi stačí, aby bylo na stránce trochu víc reklamy než by si stránka zasloužila. Jiní zase hodnotí jako MFA cokoliv, kde je nepoužitelný obsah. Každý prostě máme hodnocení jestli je stránka MFA postavené úplně někde jinde a tak ani není na místě to dále to rozebírat.

Zajímavější už by byla otázka proč nám vlastně vadí? Většina lidí by zřejmě na tuhle otázku odpověděla, že zaplavují internet. Jenomže internet je svobodné místo a každý si může na doménu dát takový obsah jaký chce. Když se rozhodnu udělat si stránku, kam budu psát automaticky generované povídky a proložím to jakoukoliv reklamou je to jen můj projekt a nikoho tím neomezuju. Horší to ale bude, když se na moji stránku dostane nějaký robot a začne to indexovat. Najednou moje naprosto nesmyslná povídka, která nemá hlavu ani patu je to jen slátanina textu postavená na několika funkcích, které si prohazují vykousnuté části textů a optimalizují je podle algoritmu, který má docílit toho, že smysl bude čitelnější než prázdná slova levicových politiků.

Tímto se dostáváme k další části a tím je zaplavování výsledků vyhledávačů. Sice by ode mě asi bylo nejvíce fér jednoduše zakázat robotům vstup na stránky, ale také mi může být nějaký vyhledávač být naprosto ukradený, protože to není moje starost. Jenomže stupidní povídka o válce vysavačů s kuchyňskými mixéry o pozici nejlepšího domácího spotřebiče roku, za použití grilovací omáčky může s dostatkem textu a linkování napříč subdoménami vést k tomu, že se na určité výrazy probojuje tento automaticky generovaný text o rozsahu dvaceti tisíc normo stran na přední místa všech druhořadých klíčových spojení. Samozřejmě zde už by nejspíše zasáhla ruka administrátora a ručně doménu zakázala, ale co když ne? Prostě by tisíce automaticky generovaných subdomén pomocí .htaccess v podstatě mohli vytvořit pořádnou SEO šťávu na to, aby nejeden eshop prodávající mixéry přišel o několik pozic dolů, protože před ním by byla kapitola MMMCCXIV. Hledání titanového nože, který může obrátit vývoj boje na okurkovém sekání. Pak kapitola MMMDCVII. Titanové nože, broušené jsou nejlepší proti rajčatovým sabotérům. A X dalších kapitol. Na stránky by se dostávali tisíce lidí, hledající kvalitní mixér s titanovou čepelí a místo toho by nevěřícně četli jak za použití Čínských brusných továren byla vyrobena divize speciálních mixerů, které s použití kosmického broušení jsou schopný porazit nejden vysavač. Asi by radši klikli na tu reklamu, která by je nakonec dovedla už na stránky nějakého eshopu.

Ačkoliv autor celého projektu si jen jednoduše hrál, podařilo se mu narušit běžný postup internetového surfaře. Lidé kteří hledají informace o mixérech se dostali na stránku, kde nebyl vůbec žádný použitelný text a raději kliknuli na reklamu nebo stránku zavřeli. Přes reklamu se už dostali na přesně to co hledali, protože text nezblbnul jen vyhledávače ale i automaticky generovanou reklamu PPC systému. Pokud si představíme, že 90% všech druhotných frázý by ovládal takovýto projekt komu by to ublížilo a naopak prospělo? Velké firmy, které lejou do PPC peníze, by jednoznačně profitovali. Stejně už ovládají nejhledanější fráze a ty druhotné se štěstím obsazují pouze menší eshopy, aby si také měli kus koláče. Právě ty menší eshopy, které neinvestují do PPC budou trpět, nebo muset hledat trafik z jiných zdrojů.

Je jedno co si pod MFA představujete, čím víc jich bude tím více posílý postavení velkých firem, které používají PPC reklamu a smozřejmě pomůžou i rozvoji google adsense, etarget nebo adfoxu. Naopak dost pošramotí šance na přežití menších projektů, které nebudou moct využívat vyhledávače jako zdroj bezplatného trafiku. MFA se tak stávají v podstatě jednou z nejmocnějších zbraní globalizace.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

19 Replies to “Co vlastně MFA ohrožují?”

  1. Taková trochu provokativní otázka, jaký je rozdíl mezi MFA xml sračkami s výpisy zájezdů na doménách typu last-minute-nejakazeme.info které skoro každému vadí jako odpad internetu a tím novým obsahem co je teď na těch exfandorových eurovíkendech…?

  2. Lidi si musí furt stěžovat, pořád se jim nelíbí něco, co dělají druzí. Že to zapleveluje internet, je jenom blbá záminka. To už rovnou můžeme nadávat na affily, na vyhledávače zboží nebo na frantu, který na blogu píše o tom, jak se včera s kámošema opil a pak mu přítelkyně nedala. Poté na zpravodajské servery, jelikož mají hodně reklamy a to se v ČR přece nesmí, aby člověk na něčem vydělával! Musí to být zadarmo, žádná reklama!

    Spíš vadí, že jim MFA “berou” výdělky, pozice ve vyhledávačích atd. Ale samozřejmě se tady objeví milion chytráků, kteří to popřou, začnou mluvit o tom, jak to zapleveluje internet a to nejsměšnější: Jak oni nepodnikají pro peníze.

    Je to prostě internetový byznys jako každý jiný. MFA, domény, affil, blogy, portály. Who cares?

  3. PS: Lidé by se měli soustředit na to, jak být lepší, než ostatní! Ne na to, jak ty ostatní shodit dolů.

    “Není možné zvyšovat životní úroveň rozbíjením oken, aby někteří lidé dostali práci na jejich opravě…”

  4. BigLebowski: myslím že keynese napadlo že by stát zahrabal bankovky pod zem a firmy pak nechal bankovky vyhrabat – to je stejný jak ty okna :)

  5. BigLebowski: jenže v tom je problém českého člověka- ten se nesoustředí na to, aby byl lepší- vynakládá úsilí pro to, aby ostatní naprášil, shazoval, uškodil. Ale to je i mimo internet

  6. presne BigLebowski ma pravdu , tato mysšlienka všetko vystihuje :

    Lidé by se měli soustředit na to, jak být lepší, než ostatní! Ne na to, jak ty ostatní shodit dolů.

  7. no neviem ci by ste mfa chvalili keby ste na druhej strane, na strane inzerenta, ktory vyhadzuje prachy za bezcenny traffic zo srackovych webov.

  8. Lukas: trafik z MFA je v podstatě SE trafik. Pokud to navíc zadavatel reklamní kampaně udělá dobře může mu na stránky přijít přesně to co hledá.

  9. asi ma na mysli search engine , ani ja si tiez mylsim že to neni uplne bezcenne , nejake to % bezcenneho trafficu tam isto bude ale myslím si že neni až taký bezcenný ako všetci hovoria , dokonca môže byť ešte efektívnejší , ved preco by nemal ? ak je to tematicky zamerana reklama tak ….

  10. Igore to je hloupost, hodně MFA těží s affiliate programů a je v jejich zájmu, aby ta konverze byla co největší. Jenom blbec monetizuje 100 webů na adsence s nulovým obsahem.

    BigLebowski: Dobrý názor.

  11. Jirka & Igor – opět jen rozdílný pohled na to, čemu říkat MFA.

    IMHO Jirka pojem MFA chápe poněkud kvalitněji než igor.

  12. 2Lebowski, jistě, nikdo by neměl krizitovat, kritika sama je špatná, měli by ji zrušit, že … a MFA je užitečné, jsem rozhodně pro jeho obsazení serpu, když totiž hledám mixér, tak pouze přes affily nebo adsense na MFA, nikdy bych neklil přímo na obchod s elektronikou, to by nevydělalo dolárky prostředníčkovi jako je autor tohohle postu, který se tu snaží svoji práci obhajovat.

  13. Petře, Lebowského názor byl řekl bych kvalitnější. Jistě alespoň v tom ohledu, že nebyl zatížený nějakými předsudky, závistí atd. Prostě byl ve smyslu žít a nechat žít, což na něm bylo sympatické.
    Napadlo tě třeba, že když někdo hledá na netu něco o elektronice a spotřebičích (tv, mixery třeba) nemusí ho hned zajímat kdejaký eshop s elektonikou a může ho to třeba i obtěžovat. Třeba v případě, že nechce hned kupovat a musí se prokousávat x podobnými eshopy.

Comments are closed.