Co nakonec zničí seznam?

seznam.gifO rychlosti indexace seznamem se toho moc nenamluví. Ostatně ani není moc o čem mluvit. I zaběhnuté weby musí čekat na zařazení do vyhledávání nějaký ten den. Na první pohled banalita se ale v době kdy vypukne nějaká krize může stát pro náš největší zdroj BFU smrtící…

Nedávno jsem si dělal takový jednoduchý test. Člověk, který píše články pro wowarmory.cz napsal popis nejnovějšího bosse Koralon the Flame Watcher. Od zveřejnění jsem si dával pozor, kdy se zobrazí stránka v google a seznamu. Jelikož se jedná o novinku a pár lidí se na něm určitě rozbije, nebo prostě jen bude hledat informace jak na něj. Google nezklamal, do pár hodin už si vycucnul přes RSSku všechny podstatné informace a zařadil stránku do indexu. Takže na google.cz 2há pozice v době testu (teď 1ní) a na seznamu vůbec nic (ani teď). Seznamu to hold vždy trvalo trochu déle to všichni víme, ale zkusme se nad tím zamyslet v trochu větších souvislostech.

Jako příklad si můžeme uvést, třeba nějaký virus (nebo bezpečnostní chybu), který začne hromadně napadat nejnovější update WP. Jakmile se mi něco takového stane okamžitě o tom dám vědět na blogu nebo postnu na webtrh.cz. Nebudu sám, určitě se “pochlubí” každý bloger. Jelikož se nejedná o nic velkého (blogy politiků nejedou na WP) tak si toho média nevšimnou, nebo až za několik dnů, když už se na rozsahu nákazy bude dát něco trhnout z reklamy. Takže situace je taková, že nákaza vypukla a majitelé blogů potřebují rychle pomoct. Zadají název chyby do seznamu, ale tam nic nenajdou. I kdžy jsou už na netu několik hodit desítky článků a rad jak vše odstranit tak seznam ještě neindexoval. Zkusí google a ten najde i několik minut staré odpovědi na webtrhu. Výsledkem je, že seznam to naplno projel a google zachránil den.

Tohle byl jen jednoduchý příklad, ale v podstatě platí na všechno o čem se zajímá jen úzká komunita lidí (velké servery o tom zatím mlčí, protože článek nikdo zatím nenapsal, nebo jej neviděla ještě korektorka či šéfredaktor, nebo protože je 11 večer). Zde je rychlost indexace podle mě hodně důležitá. Vyhledávače už podle mě tu nejsou jen od toho, aby hledali informace na internetu, ale také aby našli řešení aktuálních problémů. Google v součanosti dokáže najít odpověď na otázku, kterou někdo zodpověděl před pár minutami, seznamu to potrvá i týden.

Internetový uživatelé jsou stále lenivější a google s nimi dokáže držet krok. Seznam se tomuto trendu ale stále vzdaluje. Bojuje s patičkáři, MFA a podobnou internetovou havětí, ale to co ho nakonec zabije je, že se z něj stane další archive.org.

Poznámka: příspěvek vložen 16:57 za jak dlouho bude na dotaz Co nakonec zničí seznam? zaindexován na google a seznamu?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Co nakonec zničí seznam?”

  1. 7 minut…tak to je paráda! Nikdo po seznamu nechce aby pokořil Google a zaindexoval cokoliv do 3 minut, ale jak píše některé projekty vážně zaindexuje až po týdnu a to je moc! Indexace do 12 hodin je přijatelná, řekněme s vyjimkou zpravodajství (ale věřím že seznam si svoje novinky.cz indexuje okamžitě, on si tak vždycky nejvic lebedí na svém písečku). Přesto si myslím, že seznam jako lokalní (český vyhledávač) by teoreticky měl být schopen konkurovat světovému googlu, co se do rychlosti indexace webů týče.

  2. Jak jsi zjistil přesný čas indexace?
    WP umí poslat googlu info, že jsi přidal příspěvek (myslím že je to v pluginu na sitemaps), takže tím je asi google zvýhodněn…

  3. to Dr. House: čteš článek nebo si jen komentářema děláš zpětné odkazy? Viz konec článku: “příspěvek vložen 16:57

  4. Rypi: mám tam jen klasickou instalaci + raven antispam, advenced RSS reader a nejaky widget na vkládání PHP do textových widgetů. Jestli to má v základu tak klobouk dolů já myslel že to bere přes RSS čtečku.

    Jinak čas indexace jsem poznal podle refresh každou minutu :)

  5. no, v základu to nic nemá… takže pokud nepoužíváš plugin na sitemapy, tak je to naprosto rovný boj :)

    Nevím, jestli (a jak) google kontroluje přes RSS, ale pokud to tak je, a seznam to neumí, je to výhoda googlu. Ale to už je problém seznamu, že to neumí…

  6. Ano, je to neporovnatelné, WordPress to umí už v základní instalaci. V menu Nastavení – Publikování – Aktualizační služby jde ping na server Ping-o-Matic, odkud pak putuje na cca 20 dalších míst (včetně Google). Proto je Google tak rychlý :-) Ale možná by to šlo přidat/doprogramovat, pokud by někdo věděl, zda a jak je možné XML-RPC využít pro pingy nových příspěvků na Seznam…

  7. Je pravda že wordpress ma google hodne rad a v porovnani s klasickou instalaci joomly pozere novy clanky nejrychlejc. Kdyz jsem klikal na titulek tohodle clanku presne jsem si rekl ze se znici svym pristupem sam. I BFU hledaj na internetu aktualni informace, navic mnozstvi uzivatelu se vyskiluje a zjistej, ze jinde nez v skatalogu najdou lip. Je to jen otazka casu.

  8. Google přes ping někdy přileze i 1 sekundu po zveřejnění článku, což je jistě obdivuhodné.

  9. Díky WP mám na Googlu nové články zaindexované do tří minut, což je naprosto perfektí. U Seznamu to trvá někdy i týden.

  10. To je asi jako chtít po Dacii aby konkurovala Mercedesu nebo BMW. Ten kdo se zajímá o internet už jistě seznam dávno nepoužívá. Ti ostatní platí za svůj ošklivý seznamový návyk

  11. Jestli to nebude tim, ze kontinualni indexace je pro vyhledavac uz vyssi divci. Zatimco u seznamu se zatim neda z pohledu vyhledavani mluvit ani o absolvovani zakladky.

    To neni vyhledavani – to je vtip :-)

  12. Přiznám se, že jsem Seznam trošku přecenil. Myslel jsem, že ta stránka bude v indexu do dnešního poledne a kde nic tu nic.

  13. hehe, to je ironie. Seznam už tudle stránku /teda homepage s titulkem/ zná, ale i přes to jak tu byla bujná diskuze, to už nikoho mezajímá. chjo.

  14. kořen: protože tento článek už je 5 dní starý a nikoho nezajímá. Takový už je trend. Lidi komentují a čtou jen nejnovější články. Ty staré zapadají a občas přinesou nějakou návštěvnost pokud hledá člověk odpověď na nějakou otázku. Faktem ale je, že v podstatě hledat aktuální informace na seznamu je jak hledat mladé talenty v márnici. Což v podstatě dokazuje i to, že tento článek je už na odpis (nikoho nezajímá, už si svých 48 hodin slávy užil) a dostal se do indexu seznamu.

Comments are closed.