Co očekávám od reklamního systému

cartoon_goldminer.jpgPoslední dobou jsem přemýšlel jaký reklamní systém by mi vlastně vyhovoval. Proč vlastně který podporuju a co by jsem vůbec po něm na oplátku mohl chtít.

Takže začneme tím nejdůležitějším co vlastně po reklamním systému chci:

  • Chci, aby mi ušetřil čas za technické řešení reklamy. Nechci se starat o výměnu reklamní plochy, nechci dohlížet jak má která plocha být na stránce dlouho. Od systému očekávám, že si nadefinuju nějaké parametry a vložím reklamu na stránku. Na druhou stranu, aby reklama lépe zapadla do stránky by se hodila i nějaká advenced forma. Jako příklad uvedu Adfox, jež se dá velice snadno upravit k takřka dokonalosti, ačkoliv je vložení kódu základního kódu velice jednoduché. Dobře to má udělané i DirectoGlobal kde je několik předgenerovaných možností plus, že si můžete naprogramovat i úplně vlastní. Tady jde s kódem dělat opravdu cokoliv. Takže když si to shrnu. Chci po reklamním systému aby se mi staral o technicky o reklamní plochu, ale já jí mohl jednoduše vložit (třeba widget do wordpressu) až po úplnou možnost modifikace.
  • Chci mít kontrolu nad obsahem reklamy. Zdá se to jako samozřejmost, ale u mnoha systému jsem narazil na obtížnou možnost filtrace. Některé systémy si to ulehčují a nechávají schvalování jen na vás. Možná by stálo za to nechat vše na pravidlech s možností reklamu okamžitě zakázat. Důvod může být špatné cílení reklamy, nevhodný obsah nebo konkurenční boj.
  • Chci mít kontrolu nad cenou reklamní plochy. U adsense by jsem občas byl nejraději, kdyby se místo levné reklamy nezobrazila žádná. Pokud máte stránku s obsahem (nemyslím teď MFA) tak pokud někdo klikne na reklamu tak jej můžete ztratit. Upřimně řečeno, pokud se dostane na mé stránky přes vyhledávač a nikdy dříve tu nebyl. Chci aby jej můj blog zaujmul co možná nejvíce (věrní čtenáři jsou důležití) a ne aby jej zaujala nějaká šílená reklama za 5 centů. Možnost nastavit si minimální cenu za klik u PPC hodnotím velice pozitivně u adwebio.com, ale i tak radši dávám přednost reklamě se stálou cenou.
  • Chci variabilitu reklamních ploch. Po určité době je reklama okoukaná. Proto by se mi líbil systém kde bude dost inzerentů, anebo bude reklamní kampaň inzerentům spravovat přímo reklamní systém. Ten by mohl napříkald každých 7 dní měnit text reklamy, nebo linkovat aktuální slevové akce.
  • Chci pravidelné platby. Asi nejdiskutovanější téma u DirectoGlobal současnosti. Mě nějaký ten výpadek nebo pozdržení platby nerozhodí, ale bylo by fajn místo žádání o výplatu si mít možnost nastavit, jeslti chceme a kolik, ukládat peněz pro naší reklamu. Zbytek by se posílal na účet vždy k nějakému konkrétnímu datu. Automatické žádání o výplatu zní zajímavě, ale nebylo by super mít systém kam se musíte logovat jen když přidáváte další plochu?
  • Chci mít komu zavolat když něco nepujde. Technická podpora se občas hodí, už jen kdyby automat odpověděl – víme o tom na všem se pracuje.
  • Chci nabízet slevy stálím klientům. S tím začal DirectoGlobal. Je možné dávat slevu při nákupu na 3,6 a 12 měsíců. Je to super, ale ještě by se mi hodila možnost nastavit si nějaké slevové kupóny jako má napříkald godaddy.com. Přeci jen o prodej reklamy se nemusí starat jen provozovatel a třeba by jsem rád nabídnul slevu pro webtržníky.
  • Chci mít přehled o účinnosti reklamy. Bylo by faj sledovat počet prokliků, ale to je technicky zbytečně složité dělat (u PHP vkladáne reklamy třeba přes javascript). Spíše by mě ale zajímalo jak je inzerent s reklamou spokojený. Klidně by jsem dal slevu 10% pokud by mi po skončení reklamní plochy napsat provozovatel jestli se mu reklama vyplatila, popřípadě kolik je ochotný zaplatit. Hodnocení reklamních ploch tuším žádný systém zatím nemá.

Když něco chci musím také něco nabídnout na oplátku:

  • Dám k dispozici reklamní prostor se všemi výhodami. Tj. klidně přes PHP v textu. Když si za to inzerent zaplatil, tak ať má i zpětný odkaz. Já se za prodej reklamy na stránce nestydím. Nejsem charita a vyhledávače jsou ti poslední kdo by mi měl za reklamu dávat penalizaci. Zároveň klidně označím reklamní prostory, že jsou k prodeji přes reklamní systém i zobrazím cenu. Stejně když se mě někdo zeptá tak mu odpovím kolik za to chci. Není to veřejné tajemství. Mám na to přece ŽL.
  • Jsem ochoten za sprostředkování reklamy zaplatit. Buď formou paušálního poplatku (technická podpora, vývoj a údržba systému něco stojí) nebo procentami. Upřimně pokud by pro mé projekty dodával kvalitní a dobře placenou reklamu nedělalo by mi problém měsíčně platit provozovateli nějakou tu tisíckovku. Za kvalitu se platí to přece víme.
  • Pokud to nebude v rozporu s obchodními podmínkami jsem ochoten na stránkách, kde budu reklamu prodávat zobrazit speciální stránku, kde dám kontakt na reklamní systém. Když si to shrneme stejně by se případný zájemce na to zeptal.

Když se na to kouknu tak by jsem více požadoval než dával, ale na druhou stranu u dobrého reklamního systému by měl být publisher i inzerent klientem. V našich končinách se přistupuju odlišně k tomu co platí než k tomu co platit musíme. Přitom reklamní systém potřebuje oba.

A co vy co by jste požadovali od reklamního systému a na oplatku mu byli ochotní dát?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Co očekávám od reklamního systému”

  1. Pro vkládání Directa postupně vylepšuju vlastní modul do Drupalu, za nějaký čas ho určitě uvolním.

  2. Asi prvy publisher, ktoreho by zaujimalo, ci z toho inzerent nieco mal. Vacsinou sa stretavame s reakciami typu:

    “Z nasho webu, o ktorom sme tvrdili, ze ma 100.000UIP denne Vam prislo len 5 navstevnikov za mesiac? A este to dva tyzdne neslo? Ale to nas predsa vobec nezaujima, hlavne, ze uz mame peniazky na ucte!”

  3. Účinnost inzerce (počet odkliků) můžeš jako publisher u Directa měřit standardně přes odchozí odkazy v Analytics (Link na Example.com) – samozřejmě s drobnou úpravou kódu.

    U JS systémů (Adwebio, Adsense, Adfox) nevím, ale určitě je to věc, která je velmi, velmi důležitá.

  4. U Adwebio se počet kliků (konverze) dají měřit vložením js kódu do stránky s potvrzením objednávky poté co klient objednávku odeslal. Docela to funguje, akorát je nutné vložit ten adwebio kód do stránky. Celé prázdniny jsem přemýšlel o tom jak to vyřešit s DG – zda to mám nebo nemám sloučit s Adwebio, apod. Nakonec jsem se rozhodl, že DG nevzdám a poběží to nezávisle na Adwebio.com, které budu směrovat spíše na zahraniční trhy, protože z toho chci mít jenom malou provizi pro reklamní systém a platit majitelům webů celých 90% a to by se v Čechách moc neuživilo. Ale uvidíme.

    Ještě tam ale řešíme nějaké drobné úpravy, a tak se to pořádně rozjede až v průběhu října.

    DG se už dělá celé znovu a od začátku a úplně jinak.

    V novém DG nás čeká celá řada změn:

    1) O výplaty se již nebude žádat, ale budou vypláceny automaticky poté co se dosáhne určité částky. Tím se zamezí riziku pozdních plateb, protože v tom bude hned od začátku přehled pro všechny zúčastněné strany.

    2) Na stránky partnerů se již nebude vkládat žádný standardní a snadno odhalitelný kód a jednotlivé weby v systému nebudou vidět.

    3) Jednotlivé weby budou schvalovány administrátorem a pro přístup do systému budou muset být nějaké ranky.

    Tohle jsou největší změny, které ve třetí generaci DG budou.

    Přechod do nového DG již nebude řešen stylem urob si sám, ale tak, že přetáhneme celou databázi všech uživatelů a partnerů, včetně finančních prostředků a reklam sami a uživatel s tím bude mít minimální starost.

    Nové DG bude k dispozici …. (termín říkat zatím nebudu), ale bude to už poměrně brzy.

    Takže tolik k novému DG. Nechte se překvapit :)

  5. Mě vždycky nejvíc vadilo, že jsem si musel říct cenu za reklamu (ať už Directo, nebo velké reklamky).

    Nejradši bych byl, kdybych pouze registroval web a agentura sama vytipovala nejlepší ceny, na kterých ona nejvíc vydělá a zároveň je dokáže prodat klientovi. Je to vlastně v jejím zájmu, aby všude byla reklama a aby byla drahá. Já pouze mohu říct ne, když se mi cena bude zdát nicotná.

  6. Este treba podotknut, ze reklamny system nesmie obmedzovat funkcnost stranok,..ako to isteho casu bolo s directom..

Comments are closed.