Monetizace 2nd level

realityusd.jpgVarování, následující článek byl napsán pod vlivem debaty s pojišťovákem, který mi vysvětlil, že 27 let už je čas na jakési důchodové připojištění :)

Původně jsem jej sem ani nakonec nechtěl dát, ale na druhou stranu je v něm i pár zajímavostí.

Ok dneska jsem se podíval na své portfolio všeho možného i toho co plánuju a položil jsem si otázku: Jak vydělat milion? Celou dobu si žiju poklidným životem, kdy mám příjmy z programování, marketingu a reklamy. Nemám s tím problém. Dokážu si v pohodě vyžít díky počítači i přes to, že ještě před nějakými 12ty lety mojí mamce řekli v nemocnici, že mám epilepsii a na živení se jako programátor můžu zapomenout. Naštěstí neupgradují pravidelně jen výrobci software, ale i medicína a z mé epilepsie se nakonec vyklubali jen parciální epileptické záchvaty na které stačí brát prášky a umět si odříct některé neřesti (alkohol, únavné párty do dlohých ranních hodin, stres a pár dalších). Tento rok jsem se navíc dozvěděl, že obavy z těch dvou němců, co mi měli schovávat za 20 let věci se také nevyplní. Nevím proč zrovna dneska, ale napadlo mě, že by možná stálo za to přejít s příjmů XX XXX CZK měsíčně na něco lepšího. Vydělám sice více než utratím, ale co si budeme povídat 30tého mám 27mé narozeniny, takže 30tka už klepe na rameno a prostě už to chce ten milion. Ok, ale jak na to?

Za poslední 2 roky jsem nabral neskutečné množství zkušeností a také pochopil jak funguje zákon velkých peněz. Nemá cenu vydělávat na běžných lidech, opravdové prachy mají právnické osoby a podnikatelé. Dále prodávat cokoliv za X% ze zisku se síce zdá jako dobrý nápad, ale prostě to nevydělá. Jestli něco prodávat tak s pořádnou marží. A nakonec ještě jedna důležitá věc. Lidé co mají peníze nemají čas. Takže až příště budete soudit někoho na webtrhu podle počtu příspěvků zkuste se zamyslet jestli právě čím více příspěvků má, tím má asi více volného času a to úspěšní opravdu nemají.

Ok takže si to shrneme, uvědomil jsem si že by jsem si měl pomalu začít uzavírat důchodovou pojistku a udal 3 důležité fakta, jak se dostat k velkým penězům. Teď to ale nějak převést do praxe.

Pomineme li fakt, že monetizace projektů asi nebude tím pravým ořechovím k získání prvního milionu. Mám v hlavně pár nápadů, které jsou lepší než hození reklamy na blog, ale to teď není podstatné. Dejme tomu že jsem se rozhodl, že by jsem chtěl udělat třeba 30 blogů, strávit každý den 8 hodin blogováním a do roka vydělat milion čistého. Převedeno do krutých reálných čísel každý blog musí vydělat za rok dejme tomu 34K CZK. To je za měsíc 2833Kč. A podívejme se. To přece není zas tak moc. To už víc vydělá i 404m.com. Nutno však dodat, že 404m.com se mi podařilo rozjet hlavně díky podpoře komunity webtrhu a velkou část přístupů dělá zařazení některých článků do odkazů na webtrhu. Jen pro zajímavost 404m.com věnuju kolem 35 hodin/měsíčně (jeden měsíc jsem si dělal poctivě docházku). Na naše smyšlené blogy by jsme ale měli méně času. Měsíčně to dělá cca 240 hodin a to počítám průměrně 8 hodin denně. V reálu by to bylo jeden den 4 jiný zase 12. Každý bloger vám potvrdí, že občas to prostě s psaním nejde podle představ. Tak nebo onak prostě uživit články 30 blogů bylo velice náročné a při 240 hodinách měsíčně by na každý šlo dát 8 průměrných článků za měsíc. Tj jeden článek na 3,75 dne. To je ale bouhžel dost málo. Podle průzkumů co jsem několikrát opakoval u různě navštěvovaných blogů je nutné pro udržení dlouhodobé stoupající tendence návštěvnosti nutno psát minimálně 1 článek za 3 dny u odborných blogů, 1 článek za 2 dny u osobních blogů a minimálně 1 článek za den u blogů s online hrami, videoklipy atd. Tohle zjištění mě stálo dost úsilí a studování Google Analytics. Takže výsledek z toho plynoucí? Že pokud by jsem chtěl milion vydělat blogováním musel by jsem zefektivnit monetizaci (znížit počet blogů), zefektivnit psaní (více článků za den), přibrat psací posilu (kvalita je drahá).

Takže teď použiju fígl spoďárovích skříátků a po založení blogu stíhám při zadaných parametrech psát 1 článek za 30 minut. Prostě fázy 2 jsme vyřešili :)

Ok ale teď zpět k tématu. S takovýmto potenciálem už je nutné zařadit druhý level monetizace a přesně podle pravidel, které jsem zmínil. Připravíme si všechny podklady. Vybereme reklamu u tématických blogů. Sice by jsme se asi zbláznili psát 10 blogů na podobné téma, ale druhou fázi psaní jsme už vyřešili, takže to není problém. Takže reklamu rozdělíme do balíčků. 10 reklamních ploch na 10ti tématiký podobných blogách (blozích?). Návštěvnost sečteme a měsíčně z toho dáme celkem bez problémů 150K návštěvníků (něco se bude přelívat přes odkazy v článcích, navíc díky prolinkování asi titulky budou mít slušnou SERP). Hodnota jedné reklamní plochy, třeba banneru 468×60 bude kolem 30K CZK, což bude ze začátku těžší udat, ale není problém nabídnout různé slevy či jiné výhody. Přeci jen nemusí každý blog vydělat na reklamě 5K/měsíc, stačí nám 2778Kč.

Tohle vše je samozřejmě jen teorie napsaná v záchvatu pocitu “OMG už mi bude skoro 30”. V réalu by to bylo o dost těžší. Hlavně udržet to tempo je prakticky nereálné. Lidé poznají kvalitu. Sem tam nějaký ten článek odfláknout ještě jde, ale nesmí se to stávat pravidelně. Základní myšlenka je prostě obejít všechny prostředníky a soustředit se přímo na firmy. Adsense je super a na MFA dokáže vydělávat nádherně i když se do toho započte relativní náklady na čas, ale stejně máte jen kousek z toho obrovského reklamního koláče. Schválně by mě zajímalo kolik z vás jsem alespoň trochu “nahlodal” svou úvahou :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Monetizace 2nd level”

  1. Tak i tak stále taháte peníze z většich firem.
    Osobně si myslím, že ten milion není až tak jednoduché vydělat. Každopádně vydělávat na službách je podle mého názoru nejlepší strategie jak danný milion vydělat. Dobrý a zároveň odvážný tah je možná zvolit služby které nabízejí pouze (převážně) velký hráči na trhu, ale nesnažit se jim konkurovat, pouze uloupit z koláče.

  2. Konečne ucelený a presný návod ako zarobiť za rok milión. To by šlo.
    Ešte by to šlo vylepšiť tak, že tie články do tých blogov napíšem dopredu nastavím dátumy publikovania. Potom by tie blogy už fakt zarábali úplne sami od seba.

  3. cudne, stale chces zarobit na blogoch a malych webov? Ved 30 blogov mat tak sa zblaznis, nechapem tu tvoju posadnutost blogovanim :) Skor keby si predal nejake crawlery, kodoval pol roka nejaky system za podiel z buducich ziskov, etc. Vyuzivat nieco co vies, no ostatny nevedia. Blogovat moze takmer kazdy (teda pises celkom kvalitne, nieje to take lahke, clovek to musi mat v sebe ale moze to robit vela ludi)

  4. Je český trh dostatečně velký, aby tyhle peníze přinesl? Nebylo by jednodušší cílit to mezinárodně?

  5. Byla to spíš jen úvaha. Tolik blogů nelze kvalitně provozovat v jednom člověku.

    Co se týká velikosti trhu, tak je zde dostatek prostoru a to i pro levnou reklamu. Samozřejmě se to ale musí vyplatit inzerentovi.

  6. ..no ja mam 33, tiez som si kedysi myslel ze v 30 uz budem za vodou..nevyslo, bohuzial si myslim, ze napr. na Slovensku nie je mozne zarobit vacsie peniaze takymto sposobom. Mala krajina, malo ludi, malo penazi v reklame. Realne rozmyslam ze to uz vzdam, urobili sme niekolko velkych projektov ktore boli ale zavisle od kreativity ludi, ale ta tu bohuzial nie je, teda neviem ako v CZ.

  7. Drago prosím tě, programuješ i na zakázku?

  8. Jen-da: Mám pár lidí, kteří dobře platí. Ale většinou nic neprogramuju, spíše udržuju věci v chodu. Mám s lidma špatné zkušenosti, takže nové zakázky nehledám, spíše hledám cestu jak vydělat vlastními silami.

  9. Milion sa da zarobit. Chce to jedinu vec: naozaj na tom driet a mat dlhodoby “tah na branku” = “drive”.

    Kazdy den najdem niekolko napadov na podnikanie, ktore by milion vynieslo, len nie su ludia, ktori by to boli schopni realizovat (sam nestiham).

    Rozpravat a pisat o tom je jedna vec, realne zarabat druha…

    Ale vsetkym drzim palce :)

  10. To, co jsi popsal, urcite je realne. Ovsem v jednom cloveku by to byla asi cesta do blazince. Sam mam sit (zatim) 4 tematickych blogu (webu) a radeji jsem na to sehnal lidi, aby mi to psali, byt myslim, ze bych to v pohode zvladal – zkratka je pro me lepsi tech 50 Kc za clanek zaplatit nekomu jinemu a sam se venovat tomu, co mi nese vic. Ostatne o tom je podnikani – ne ze se budes nekde X hodin drit, ale ze levne koupis a draze prodas, v tomto pripade ze praci za zlomek Tvoji ceny bude odvadet nekdo jiny.

    Pokud bych se mel drzet prikladu, ktery popisujes a moji ceny za 50 Kc / blogpost / clanek, znamenalo by to mesicni naklady 45 000 Kc, coz neni moc. Pokud blog bude o trochu zajimavym tematu, muze zacit vydelavat za nejakych 3-5 mesicu. Klicem je samozrejme to, jak efektivne ty lidi dokazes zmanagovat, zpracovat dodane clanky a dal se venovat rozvoji webu z toho vedouciho postu. Rozhodujici jsou samozrejme temata, na ktera budou blogy zamereny, protoze jinak se prodava reklama na blogu o pohlavnich chorobach a jinak na blogu o jidle.

    I kdyby tahle investice nevysla a reklama se neprodavala tak, jak by sis predstavoval, porad operujes zajimavym portfoliem webu, ktere se daji v nejhorsimpripade dobre prodat (za predpokladu, ze clanky nebudou uplne bullshity vycucane z prstu) minimalne za cenu nakladu.

    Kazdopadne cim dyl se v tomhle pohybuju, zjistuju, ze skutecne penize lezi uplne nekde jinde a mnohdy je to vic o stesti nez o nejakem planu. No a pokud chces vydelat opravdu velke penize a mit pasivni prijem (coz ti vyse popsany priklad nezajisti, protoze tomu porad budes muset venovat cas), musis to uchopit ze zcela jineho konce…

    Bottomline: je mi 24 a prvni mega jsem otocil loni (weby, aff, reklama apod.), ale porad premyslim o tom, jak vytvorit byznys, ktery by mi generoval bez meho pricineni alespon 100K mesicne (coz neni tak nerealne a treba na webtrhu je nekolik lidi, kterym to jde:).

  11. Ono vydělat milion není zase až tak velkej problém. Chcete to ale opravdu jít si za svým a nenechat se zastavit překážkama. Překážky jsou, ale vše se dá překonat a vše záleží jen na postoji, záleží vždy jen na tom jednom člověku, nezáleží na okolí, nezáleží na konkurenci.
    Platí zlatý pravidlo, že “když se chce, tak to jde”.
    Jediná přákážka je ta, če je člověk zkrátka línej :)

  12. zajímavá úvaha, ale dosti matematická…trochu citu do toho! :) z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že lidi poznají kvalitu, takže jeden kvalitní článek má cenu pěti odfláknutých.

  13. Asi nemozne, iba ak by si na to najal ghost writerov a ten bot tiez nie je zly napad, ako tu zaznelo.

    No chcem povedat to, aki su tu vsetci teoretici v tom zmysle, ze kazdy prispevok sa zacina tym: “zarobit mega vobec nie je tazke”.

    Preco si hned klast take vysoke mety? Snad sa najprv musite dostat cez prvych 10k, potom 100k a az po fakt tvrdej drine sa vam to podari.

    Pretoze kazdy tu o tom hovori, ako keby to bola kazdodenne zalezitost. Ja sa tiez o to snazim, ale nesustredte sa len na pracu, ale trochu aj relaxujte a zapajajte obe mozgove hemisfery, jedna sa zapaja pri fyzickej druha pri psychickej cinnosti.

  14. Brozman: tak 100K už jsem pokořil, ale máš pravdu že ten milion je trochu velké sousto. Navíc udělat jej z ničeho (resp. třeba z 10K) za rok je už na pováženou.

    S tím relaxem souhlasím, dokonce doporučuju. Bez relaxu není múza :)

Comments are closed.