Ahyde vs John z USA

realityusd.jpgI v době prázdnin může dojít k zajímavému středu osobních názorů, kdy opravdu stojí za to zachovat chladnou hlavu, přejít do neutrálního módu a vyslechnout si obě nezaujatě strany. Sice je to zvláště pro ty zaujaté těžší, ale stojí to za to. Takže pro nezasvěcené co se vlastně stalo. Jeden z junior traderů pracující pro Ahyda (nejznámější český doménový spekulant) nabídl Johnovi (úspěšný podnikatel, důkaz že americký sen funguje) doménu Houses.net za 125K USD. Ono by to pro nezúčastněné nebylo zas tak zajímavé kdyby jak Ahyde tak John o tom nenapsali článek. Čímž se strhla lavina diskuze.

Co mě na tom všem nejvíce fascinuje?

Pohled dvou lidí na jednu věc, kdy v podstatě oba mají svou pravdu. Pokud si odmyslím, kterou stranu by jsem měl hájit (jsem domainer a John vypadá jako skvělí end user – hodlá pokračovat v obchodu s realitami a má už slušný kapitál), tak věc opravdu není tak jednoduchá jak se zdá.

Pohled Johna

John píše že by za doménu nedal ani 8,99USD, což je registrační poplatek u godaddy.com. Už tady je znát že to není žádný domainer, protože by určitě použil nějaký slevový kód a cenu by v pohodě srazil na 7,24USD. Popřípadě ještě méně pokud jsou aktivní některé limited kódy (2 .net za 10 USD atd.) Takže tady máme nedomainera, který však svůj biz postavil jak sám píše na skloubení online a offline bizu. Takový člověk přece musí mít ponětí, že doména je velice důležitá. Pokud si jeho příspěvek znovu a pozastavíte se nad bodem 2. Pokud by ta doména byla o “trochu” horší a .com John by se určitě nad cenou pozastavil, ale dal by více než 8,99USD. Z jeho pohledu je jako by vám někdo nabízel doménu ubytovani.net třeba za 125K CZK. Všichni víme že pro český trh je .net neatraktivní. Na druhou stranu za 125K CZK určitě ubytovani.cz neseženeme. On patří mezi skupinu lidí, kteří vidí potenciál pouze v .com doménách pro americký trh a není sám.

Pohled Ahyda

Ahyde je domainer. Nemůže žít dneškem, protože potřebuje nakupovat to co bude mít cenu zítra. Moc dobře ví jakou má doména houses.net hodnotu a nemusí si to před nikým obhajovat. Sice ve svém příspěvku naráží na Johnovo “malomestackym zivnostnickym videnim sveta”, ale v podstatě se drží stranou. Moc dobře ví že má v rukou top doménu a když nebude chtít dnes jeden zítra koupí druhý.

Pohled Draga

Myslím že tu dohromady není co řešit. Když se dělá projekt za desítky milionů tak se koupí top doména, aby bylo vidět, že na to firma má. V top domainingu jde o prestiž. Je jen jedna doména .com, popřípadě .cz. Kdo jí má ten je prostě králem a ostatní si musí zaregistrovat jen nějakou náhražku. V tomto pohledu se trochu ztrácí type in trafik, který má neskutečný potenciál a kdo tvrdí opak ten si k type in návštěvnosti snad nikdy nepřičichl. Pro velké firmy je také v reklamě poměrně slušná položka branding, která se dá na top doméně ušetřit. Na domaining day o tom měl pěknou přednášku Martin Rozhoň z Vivantis. Co se týká Ahyde nebo Johna je to podle mě o tom, že John nepovažuje cokoliv.net za top doménu, zatímco Ahyde v ní potenciál jako domainer vidí. V každém případě doporučuji přečíst si dikuze, dá se tak udělat krásný přehled o názorech lidí, kteří drží buď s jednou nebo s druhou stranou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Ahyde vs John z USA”

  1. Nejlepší je, že hodně Johnových fanoušků a tím pádem i komentujících vůbec neví kdo Ahyde je a považují ho za nějakého idiota, který o podnikání nic neví…

    A tohle se mi moc líbí:

    “Už tady je znát že to není žádný domainer, protože by určitě použil nějaký slevový kód a cenu by v pohodě srazil na 7,24USD.”

  2. Mr. Atsor: zrovna jsem o tvém r-magazinu dopsal článek. Tak ti udělám alespoň reklamu. Mě osobně zrovna tvůj nový projekt moc nesedl, ale naštěstí nejsme všichni stejní tak se třeba někdo komunita které bude sedět více. V každém případě přeju hodně štěstí s projekty :)

  3. @BigLebowski: Jj, super je tam ten příspěvek “nevim, kdo je to Ahyde” + “Nejvic me pobavi kdyz mi takhle zacne nejaky znamy rikat sve nazory o tom jake je to byt podnikatelem asi a sam nic takoveho ani nedelal…”

    Ten kdyby aspoň tušil:-)

  4. Vím, kdo je Ahyde. Vím, kdo je John. Doména je hezká, lidí na ní budou chodit, ale nebral bych ji. Možná pod 100 dolarů snad. Doména není vizitka firmy, jméno firmy (kvalita, úspěch) je vizitka.

  5. Jako já bych ji za 10 USD koupil, už jen proto, že Ahyde by ji koupil za 50k USD aby ji sám mohl prodat dvakrát dráž :).

    Ale na druhou stranu, John ví svoje, a když to nepotřebuje, tak asi ne.

  6. „Už tady je znát že to není žádný domainer, protože by určitě použil nějaký slevový kód a cenu by v pohodě srazil na 7,24USD.“

    Tohle se mi taky libilo! Protoze to presne vyjadruje skutecny stav! Je to skutecne uplne mimo me. Ani bych netravil cas hledat kupon abych usetril $1-$2.:-)

    Taky je pravda, ze si nedovedu predstavit type in traffic na houses.net.

    Pro budovani firmy bych vzdycky chtel neco originalniho. Nazev ktery se da registrovat jako ochranna znamka (obecna slova nejdou).

    A pravdou je, ze domeny .net povazuji za nepouzitelne pro seriozni business. Mel bych hruzu z toho, ze penize co vrazim do marketingu budu vyhozene, protoze lidi budou chodit na houses.com misto na houses.net.

  7. Já se musím přiklonit k názoru Tomve. Doména v podstatě jen část marketingu, která může přinést klidně většinu zisku/obratu, ale je nahraditelná jinými cestami.

  8. Je fajn že se u toho nestřílí a nediskutuje kolik má kdo u sebe pěněz, kdo je větší machr velká výhoda internetu :)

  9. Já se také kloním spíše na stranu Johna, a to proto, že domaining mi nic neříká. Možná je pravda, že kvalitní doména je důležitá a třeba parfemy.cz se určitě lépe pamatují než superkvalitniparfemy.cz. Ovšem na druhou stranu je potřeba za vším hledat službu a to co se za tou doménou skrývá. Pokud někdo dokáže poskytnout kvalitní službu je jedno jestli se jeho firma (doména) jmenuje tak nebo tak. Zákazníci si totiž o kvalitních službách řeknou a budou je dále propagovat sami. Podle mého názoru je cena domény houses.net hodně přemrštěná, a to proto, že většina lidí bude psát houses.com spíše než houses.net. Tudíž ten marketingový přínos je tou koncovkou net hodně omezený. Nicméně třeba si to kupce najde – jak říká jeden můj známý – všechno je prodejné, jde jenom o to najít ty správné lidi, kteří to chtějí koupit.

  10. Stretli sa dva svety, dva rozdielne pohľady.
    Najzaujímavejší sú však “obhájcovia” oboch strán, tí to prežívajú asi najviac :)

  11. Pro projekt za desitky milionu dolarů bych nikdy nevolil jinou koncovku než com. A o tom to je. .net je pro chude i bohate k nicemu.

  12. Jen ať se kluci škádlí, aspoň je čím se bavit.

    Mimochodem trochu jako póza hodná Caymana mi připadá Johnovo tvrzení, že by za prémiovou domůnu nedal ani 9USD a taky moc nerouzumím tomu, proč bezvyjímky odmítá jakoukoliv jinou TLD než .com.

  13. Domainer zadne kupony nebude hledat, protoze na to nema cas, a hlavne protoze GD nepouziva (vyjimka: pokud je VP GD). Domainer ma uz takove ceny registrace, ze zadne dalsi kupony neni mozne pouzit. Slyseli jste nekdy o kuponech pro Enom, Moniker nebo Fabulous?

    Jinak nedat za tu domenu $9 je stejny nesmysl jako dat za ni $125K.

  14. Berlin: Myslíš si, že firma s doménou Houses.net, která má špatnou pověst, bude mít více zakázek, než firma s dobrou pověsti s doménou JohnHouses.net? Já ne. Trafic možná, ale to je vše.

    Petr: Řekl bych, že .com je o zarýtem zvyku. Kolik mezinárodních korporaci má jako hlavní stranku s .net? Nevím o žádné. Kolik mezinárodních korporaci má stránku na .com? Skoro všechny. Takže pokud máj .com –> usery si zvyknou na com –> net je pro ně nezvyklé –> nezapamanujou si to –> vždy budou psát .com –> zbytečné prachy za .net.

  15. Johne, k tomu houses.net a com – to je přece stejný případ jako podnikanivusa.com – taky se můžeš bát, že návštěvníci budou chodit na cz variantu…

    Samozřejmě chápu, že něco jiného blog a firma, ale je to stejný princip…

  16. Ja nie som na nikoho strane, pretoze ich nepoznam osobne a z domen / clankov sa neda vycitat povaha cloveka. Takze radsej zostanem neutralny a spomeniem len jeden pripad v Cesku, ked sa rozbiehalo Aukro. Vtedy mali moznost kupit domenu aukce.cz ale rozhodli sa pre vlastnu variantu aukro.cz a tie peniaze, ktore mali ist povodne do domeny isli na propagaciu, co sa im nakoniec ukazalo ako spravna volba.

    A co domena sex.com? Preco ju vlastne kupili, ked nie je az taka popularna, existuje vela adult stranok, ktore su popularnejsie a pritom ziadne sex / porn v nazve nemaju. Ale youtube, najpopularnejsia stranka so stream videami a pritom keby som ju nepoznal a vidim ju, tak vobec neviem, ze sa jedna o videa.

    To je moj skromny nazor.

  17. Inak dosť sa mi páči, ako ľudia hovoria o type-in prístupe, a zjavne nevedia o čo ide. V dnešnej dobe je viac ako polovica type-in prístupu vďaka KW bez TLD, nie celkovej doméne. Ak niekto do prehliadača (pozor – prehliadača, nie IE6) napíše do adresného riadku “houses”, tak prehliadač ide v poradí, ktoré má v algoritme zadané, povedzme takto:
    houses.com – nič, doména je, no nemá žiadne DNS záznamy, ideme ďalej
    houses.org – stále nič, ďalej
    houses.net – wááá, máme doménu, užívateľa teda presmerujeme z “adresy” v adresnom riadku “houses” na houses.net.

    Samozrejme, že prehliadač môže byť nastavený aj inak, a uprednostniť .net, a tým pádom je type-in .net vyšší, ako .com.

    Toľko k mudrcom ala “type-in profesionálom” ;)

  18. Trochu starý článok, ale podstata je aktuálna. Ja si myslím, že za houses.net by sa nehanbila žiadna firma, ktorá robí s domami(nehnuteľnosťami). Ale .com je .com. Type-in je jedna vec, ale myslím, že .net bude mať type in viac od domainerov, ako od zákazníkov “obrazne povedané”.

Comments are closed.