Flamewar zvyšuje hodnotu blogu

euro.jpgV poslední době je nějaká napjatá atmosféra, ačkoliv by jsem o prázdninách čekal spíš nudící se utahané antipracovně naladěné diskuze, kdy se navzájem lidé budou předhánět kdo toho méně udělal. Je to vidět nejen na webtrhu, kde je nutné více promazávat, ale také na mém blogu. Dříve jakékoliv náznaky flame jsem okamžitě nemilosrdně mazal. Sice pak přišla na webtrhu naštvaná soukromá zpráva, ale stál jsem si za tím.

Posledních pár dní ale nějak všechno zlobí a tak jsem moderování diskuze na blogu nevěnoval moc pozornosti. Prostě kde nebyl spam to jsem odsouhlasil. Což vedlo k tomu, že diskuze o seznamovské (ne)zbrani proti MFA se proměnila v boxerský ring. No a když dáte možnost vyjádřit se jednomu musíte i protistraně. Alespoň tak by to v demokracii mělo být. Takže pro jednou jsem ustoupil od diktátorského přístupu a nechal diskuzi volně jít. Dneska koukám 18 příspěvků. Na to, že ten post byl spíše bulvárního ražení s informační hodnotou nadprůměrného článku na novinky.cz, pro který do dnešního dne ještě adsense nenašel vhodnou reklamu (viz. modrý čtverec a obdélník) a jediná užitečná věc je tam v podstatě odkaz na lupa.cz, je počet komentářů celkem luxusní. A proč vlastně slovíčko luxusní?

Na internetu najdete desítky automatů, které vám ohodnotí blog. Na rozdíl od klasických stránek je většina blogů postavená na jasné struktuře a tak stačí sečíst pár proměnných, které jsou například počet postů, návštěvnost a právě počet komentářů a vynásobit koeficientem zajímavostí pro inzerenty. Většinou vám vyskočí zajímavé několikamístné čislo v USD, které slouží spíše k zvedání ega. Pravdou však je, že právě komentáře mohou dát článku teprve tu správnou odbornou příchuť a zvednout i oblibu celého projektu.

Vezmeme si dva naprosté extrémy. Nejdříve manuál k PHP na php.net. Ke každé funkci najdete dlouhou diskuzi se spoustou užitečných kousků skriptů, které mají mnohdy cenu zlata a to doslova. Místo několik hodin přemýšlení a programování si prostě pomocí CTL+C a CTL+V okopírujete kus kódu a upravíte k obrazu svému. Získáte tak často velice profesionálně naprogramovanou třídu, která funguje. Najednou jste ušetřili několik hodin drahocenného programátorského času. Na proti tomu si můžeme vzít článek i novinky.cz. Rozsah článků často tak akorát pro MFA a hlavní myšlenka tak absurdní, že začínáte uvažovat o pravdivosti slovního spojení okurková sezóna. Na druhou stranu čím stupidnější článek tím větší potenciál pro vtipné komentáře v diskuzi. Už se mi stalo, že jsem článek s pousmáním přeletěl očima a hned šel na diskuzi, kde jsem se opravdu od srdce zasmál.

Komentáře k článkům tak v podstatě plní dvě role. Doplňují informace v samotném článku, popřípadě je rozvádějí nebo prostě jen pobaví ostatní na úkor článku. V obou případech to vede k zvednutí návštěvnosti ve formě vracejících se lidí. Někdo je zvědavý na doplňující informace jiný zase na komentář lokálních vtipálků.

Mimochodem rozhodl jsem se vrátit na 404m.com widget s posledními komentáři.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Flamewar zvyšuje hodnotu blogu”

  1. Ja s tím souhlasím, dyť třeba hulan měl, (nebo má?) celej blog postavenej na flame.

  2. ja by som sa skor sustredil na kvalitu blogu a teda aj komentarov ako na nejakych dementov co sa potrebuju anonymne hadat, vid ahydov blog, ten tak aj dopadol, stoka.
    Sry ahyde

  3. Pokiaľ ten flame je k veci a od normálnej diskusie ho odlišujú len silnejšie ale podložené príspevky, netreba sa mu brániť.
    Z pohľadu majiteľa webu ide o automaticky generovaný SEO text.
    Z pohľadu prispievajúcich diskutujúcich ide o zabitie času.
    A z pohľadu návštevnika ide o potvrdenie/spresnenie/oponentúra k článku.

  4. Prečítal som si diskusia, ktorú odkazuješ. Nabralo to presne ten smer, ktorému by som sa vyhýbal.

  5. prosim ta a co je to ten seo text? uz je vela hodim idem sa seo vyspat, nech som zajtra seo cerstvi, lebo idem robit seo audit (ale vazne :D )

  6. Pod tvými články se téměř vždy objevovaly komentáře k věci a celkem slušně formulované. Doufám, že si tímto nedal pokyn k bezhlavému komentování. Až budeš mít větší návštěvnost (několik tisíc), tak to budeš muset řešit… třeba jako Hulán.

  7. Jenda: neboj, co by sem to byl za moderátora na webtrhu kdyby jsem měl na blogu bordel :)

  8. Flamy vždycky žili, na bráchově jinak nenavštěvovaném blogu byla kdysi obrovská diskuse. A co že to bych za článek? Opera vs FF nebo něco tak :).

  9. teda musim se priznat ze jsem to tady spis obdivoval jak je tady v diskuzich poradek :) zadneho flamu jsem si moc nevsiml

  10. @ Tom@S: text optimized for search engines. Alebo som to mal nazvať optimalizovaný text? Ako sa vlastné nazýva pracovný výstup copywritera, ktorý je optimalizovaný na kľúčové slová? Ako to volajú SEO vyspatí SEO robotníci po skonzumovaní SEO raňajok?
    Áno je mi jasné, že to nie je používaný výraz, konieckoncov google vyhodí na “search engine optimized text” len ~3000 výsledkov.
    Ale nie sme malé deti, nikto z nás nemá chuť zbytočne flejmovať tak mi povedz ako to voláš ty.
    Za Tvoju ochotu prispieť príspevkom k veci, ktorý nebude vyznievať ako od 15 rokov mladšieho človeka než si, Ti ďakujem.

  11. Vystup od copywritera je kvalitny a putavy text bez pravopisnych chyb. Hustota slov je uz davno passe, len niektori ziju stale vo svojom svete. Namiesto pouzitia jedneho spojenia sa uplne staci spolahnut na LSI ak ti to nieco hovori ;) Dufam ze tento prispevok ti vyznel ako od 15+ja starsieho cloveka.
    Inak aspon dobry namet na dalsi clanok z rubriky SEO, mozno sa niektorym otvoria nove cesty. Nemam rad ked vsetci vsade pchaju slovo seo, zacina ma to iritovat. Seo texty, seo optimalizacia, seo webhosting, seo dopad na web, mam na webe celkom dobre seo,…

  12. Tom@S: hovorí niekto, kto má v poslednom článku na blog slovo SEO v title, h1 a v texte (seo fakty… brrr) :)
    Kľudne to zober ako námet na článok. Niekto je vie čo robí a druhý verí, že dobre opakuje…

  13. seo mam len v nadpise, ktory sa taha do title aj do h1 inde ziadne seo spojenie nie je. To by si mal ale vycitat z kodu ked tu pises o seo, to su zakladne veci.
    Ano niekto vie co robi a niekto len imituje. Ps zviditelnime sa pise s i nie s Y :D nechcel by som vydiet tie prekladi :D ale chcel by som rozsirit moj podnikanie …zdroj profiseo.sk

Comments are closed.