Na stopě tajné zbrani seznamu…

seznam.gifDneska ráno jsem četl na lupě rozhovor s Dušanem Janovským. Kromě debaty o tom proč dal seznam kopačky google a přivedl si “domů” bing padlo pár otázek na téma seo spamu. Celkem na tohle téma byly položeny čtyři otázky. Do teď jsem si myslel, že seznam MFA (seo spam) spíše nepovažuje za problém a bojuje proti němu jen tím, že jednou za čas změní algoritmus (asi rand(40,50) na rand(35,45)) a tím vystraší všechny MFA developery, kteří si pak myslí, že je seznam odhalil. Takže spíše jakási tajná válka která nezasáhne větší projekty, protože pohyb o pár míst nahoru a dolů je běžný, ale zavaří MFA a minisites.

Ale zpět k rozhovoru. Na otázku jestli se nebojí bing seo spamu, odpověděl mimo jiné pan Janovský: “… Jinak co se týče spamu v našem fulltextovém vyhledávání, tak se s ním potýkáme neustále.” To by nasvědčovalo tomu, že seznam rozhodně nebere všechny ty šedo až černokloboučníky na lehkou váhu.

Zajímavá je i další otázka proč seznam přitahuje seo spam více než google. Odpověď je zajímavá: “My to samozřejmě víme, ale nechceme to prozrazovat…” Takže už obejvili tajemství úspěšných MFA a minisites, ale zřejmě nebude tak lehké to vyřešit. Njn google si najmul armádu lidí, kteří jim to protřídili ručně. Seznam bude muset přijít s něčím jiným.

A teď otázka za milion: “Jak se dá vlastně proti SEO spamerům účinně bojovat?”

Odpověď: “Je otázka jak definovat „bojovat“ a jak definovat „účinně“. Ono v podstatě nejde o boj proti spamu, jde o práci na zlepšování relevance výsledků. Kdybych vám řekl nějaké konkrétní postupy, tak bych spamerům pomáhal. Provozovatelé vyhledávačů mohou k této problematice poskytovat pouze rámcové informace. Radíme uživatelům: dělejte kvalitní obsah, odkazujte pouze na důvěryhodné weby atd.”

Takže jak si to vyložit? Připomnělo mi to odpověď politika, když nezná odpověď na otázku. Prostě klasika musíme na tom zapracovat, není to lehké, pracujte poctivě a budete odměněni. Má teda vlastně seznam nějakou tajnou zbraň na boj s MFA a minisites, které jsou pro BFU nepotřebné? Z této odpovědi mi přijde že nic pořádného nemají.

V každém případě pěkný rozhovor na počtení. Je příjemné se například dozvědět, že i když screenshoty webů snižují zisk z skliku tak je seznam kvůli uživatelům nechává.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

20 Replies to “Na stopě tajné zbrani seznamu…”

  1. Co přesně znamená (asi rand(40,50) na rand(35,45)) ?

  2. bestbuy: to je narážka na vtip, že když vypadne na seznamu vyhledávání nahodí tam rezervní, jehož základem je generátor náhodných čísel.

  3. a SEO spammery se myslí kdo všichni? Grey/Black hat SEO nebo i klasický mfa vypracovaný přes linkbuilding? Díky

  4. Seznam to nebude mít lehké. Techniky MFA-tvůrců se stále zlepšují. Už je nelze určit podle duplicitních textů nebo patičkových odkazů. Ty nejnovější weby, které se obchodují na webtrhu, jsou velmi povedené informační plochy s reklamou. Otázka jestli se Seznam chystá bojovat i proti takovým stránkám.

  5. aa sakra, a ja ted makam na generatoru mfa stranek. Dokazu vygenerovat strictni hmtl kod z podstrankama, v jakymkoliv jazyce, na klicovy slovo co me napadne za cca. 30s. smysluplnost textu je tak 70/30, alespon pro robota :) tak doufam, ze se vejdu do toho rand(35,45) :D ikdyz na cesky scene to chci jen otestovat, pak zaplavit svet svym odpadem :)

  6. Co takhle zřídit adresu, na kterou se budou moct nahlašovat podezřelé weby (rozuměj MFA) a lidi ze Seznamu by je mohli manuálně vyřazovat z vyhledávače? :-P

    Může to znít jako udávání – a v podstatě to tak i je. Ale opravdu mě nebaví se tímhle internetovým plevelem prodírat při každým druhým vyhledávání

  7. Pavel: k čemu taková zbytečnost? Stačí courat po Webtrhu, tam lze odchytit či se dopídit drtivé většiny MFA od různých lidí. A bylo by naivní si myslet, že to lidé z vyhledávačů či portálů nedělají. Stejně tak jako v případě prodeje/kupování zpětných odkazů.

  8. Je možné, že se to dělá – nevím. Každopádně je rozdíl, jestli to dělají desítky lidí v seznamu anebo tisíce a tisíce běžných uživatelů.

    Viděl bych to asi jako Popelka VS. holoubci :-)

  9. Pavel, Ondrej: tohle neni reseni, nikdy nenajdou všechny MFA, seznam na to jde cestou algoritmu a to je podle mě správně řešení…

  10. Kdyby o to seznam opravdu stal, tak by v tehle veci postupoval mnohem rychleji. Podle mne takovy zajem seznam nema.

  11. to Ondřej: zatim jsi naivka ty protože todle se u Seznamu, jakože takovédle ruční třízení webů, nedělá – nezbejvaj na to síly

  12. Pavel: kdyz ti ten “plevel” vydela 40-50 dolaru denne tzn. za mesic se dostanes +- na prumernej ceskej plat bez prace…. pak nechapu lidi jako ty. O cem je tenhle zivot, kdyz ne o tom zit a nestarat se o to v kolik musim vstavat do prace? Je to jen hra, a kdyz znas cheaty, tak si looser? Mozna pro tebe jo, ale v globalu je mi to jedno. Chci jen zit. zit jako zit, ne zit jako prezivat :)

  13. s mozna x: co prosimte nechapes? Stejne jako tobe je u zadku, ze tvoje MFA zasiraj internet lidem, ktery ho chtej pouzivat k uzitecnym ucelum (treba aby umoznili tvuj styl zivota, nebot lidi jako ty nevytvari hodnoty a kdyby to za tebe neudelali jini, tak chcipnes), tak temhle lidem muze byt u zadku to, jestli tvoje MFA sra*ky ze dne na den zmizi z povrchu planety a ty budes muset zhnusene hledat novy zpusob obzivy, tipuju to na socialni davky – coz vlastne vyjde na stejno, tvuj soucasny zisk jde taky z kapes ostatnich lidi, kteri tim doplaci na snizenou efektivitu reklamy, ktera se promitne do cen vyrobku a sluzeb, ktere ji vyuzivaji.

  14. Já do práce taky nevstávám. Nejsem zaměstnanec. Nevadí mi, že z MFA máte živobytí. Vadí mi, že mě to obtěžuje při hledání informací. Je to příjemný asi tak, jako když hledáš na zastávce informaci o odjezdech z plakátem polepenýho jízdního řádu.

  15. a, nebot lidi jako ty nevytvari hodnoty..cca 900Kc/den

    tipuju to na socialni davky .. na posledy jako pripspevek na dite :) a asi 3 mesice 2800Kc podpora v nezamestnosti hned po skole. ze skoly uz jsem 5 let.

    soucasny zisk jde taky z kapes ostatnich lidi … kazdej zisk jde z kapes ostatnich!

    kteri tim doplaci na snizenou efektivitu reklamy … PPC = platba za proklik! Co jinyho delam, nez ze jim privadim zakazniky. tedy delam neco, za co si platej!

  16. libik: v tom případě nejsem naivní (zjisti si, jaký to slovo má význam), ale pouze prozíravý do budoucna. Je mi jasné, že třeba Seznam na to nemá dost sil, ale to ještě neznamená, že to vůbec dělat nemohou nebo nikdy nebudou. Je to zkrátka možnost. Do začátku efektivnější než na to jít algoritmem.

    Mimochodem tady v rozhovoru o patičkách a lištách taky něco málo padlo – http://www.pestujemeweb.cz/clanky-rozhovory/text-18-dusan-janovsky-yuhu-rozhovor.html

  17. Kluci, měla byste si konečně uvědomit, že MFAčka z webtrhu jsou jen malé procento. Jsou lidi s obrovskými portfolii, kterým je nějaký webtrh někde…

    Tady by každý chtěl změnit svět. Bohužel to všichni chtějí dělat způsobem, změním chování druhých. Co takhle se zamyslet nejprve nad sebou?

Comments are closed.