Je čas konečně zkusit něco většího?

dolaryTak jsem si po delší době opět sednul s tužkou a papírem, aby jsem zkusil nějaké ty kalkulace. Podařilo se mi dostat pár informací ohledně systému adwebio o kterém jsem psal v minulém postu. Takže opět návrh projektu, odhadované náklady, čas přepočtený na nervohodiny a pokus opět se přiblížit k pár vysněným projektům. Nová možnost reklamy adwebio je rozhodně přínosem, ale pracovat s ní při kalkulacích je jako vařit z vody. Chce to pořádně otestovat účinnost a jestli budou inzerenti spokojeni, tedy prodlouží reklamu.

Začal jsem tento post trochu neobratně takže znova. Dejme tomu že chci mít projekt s návštěvností 3K lidí den. Podle průzkumů co jsem si dělal už dříve je možné jen pomocí seo, ale hlavně použitím brandingu postaveném na aktuálnosti informací vytáhnout během tří měsíců návštěvnost na tuto hodnotu. Maximální potenciální návštěvnost odhaduju na 5K/den (30% česky mluvicích lidí, kteří o danné téma budou mít zájem číst, je tu i podobná stránka ta má kolem 7K/den, ale do toho jsou započítání i Slováci a lidé, kteří nejsou ekonomicky výhodní pro inzerenty). Aby bylo možné dosáhnout návštěvnosti 3K/den bude muset být na portálu alespoň 30 – 50 článků za měsíc od lidí z oboru. Napsat článek není složité a není na něj nutná nějaká specifická oborová znalost, stačí když se danému tématu bude pisatel věnovat. Většina autorů bude mladší 18 let, popřípadě studenti vysokých škol, kteří si chtějí přivydělat. Podle průzkumu z minulého roku jsou ochotní mi napsat 20 článků za 2000Kč. Tady trochu odbočím, když jsem nabízel 100Kč/článek tak to nikomu moc nevonělo, ale paušál 2K za 20 článků už byl v pohodě. Navíc náročnost článků není moc velká. Podle testovacích vzorků jeden vycházel na od 30 do 60 minut čistého času bez korektury. Což je pro studenta lepší než práce v supermarketu. Navíc bude psát o tom co ho baví. Takže zpět k tématu. Můj cíl je dostat se postupně na 90 článků za měsíc. Ale na ekonomicky dostatečný chod stačí těch 30 – 50. Což dělá náklady 3K až 5K. Počítejme ale spíše těch 5K. Pokud si odmyslíme náklady za hosting a doménu (tyhle náklady uživí pár minisites co jedou soubženě na hostingu), a můj čas projektu věnovaný tak tyto náklady nejsou zas tak velké.

Ok takže to máme náklady a obecný popis projektu. Teď se vraťme k možným ziskům. Jako jedničku jsem dlouhou dobu měl directoglobal.com, které pro tento projekt mělo při 5 reklamách za 480Kč přinášet bez provize DG 2000Kč. Což mělo pokrýt 40% nákladů a podle informací co jsem měl by o reklamu byl zájem. Něco měl pokrýt affil, který se k tématu váže (počítal jsem 10%). Takže zůstávalo mi tam 2500Kč. Tady by jsem musel spoléhat na adsense. Díky zkušenostem s MFA a minisites si věřím a dokážu vytáhnout CR na 2%. Tedy 60 kliků/den (1800/měsíc). Průměrná cena za klik u této cílové skupiny je 0,05 – 0,15 (což dost hopsá), tedy 90 až 180USD. Vypadá to sice, že už olizujeme hranici nákladů, ale všichni víme, že adsense je jistota pouze u MFA. Takže i když tohle všechno mělo krásně teoreticky fungovat prostě jsem se bál do toho jít. Otázkou je jestli projekt rozjet jen na vizi, že nové adwebio dokáže vydělat na reklamních plochách chybějící 2,5 – 3K.

Jestli se ptáte, kde je tam nějaký výdělek pro mě, tak na to jsem ještě nepřišel. Ať si na papíře hraju s cenou reklamních ploch jakkoliv tak do dosažení stupně 1, tedy 3K/měsíc tam nic nevidím. Samozřejmě že, je zde ještě prostor pro zvednutí návštěvnosti. Web by při tak intenzivní aktualizaci mohl dosáhnout na 7K jako má podobný projekt v ČR, kde je pár článků za týden. Tam už by cena reklam mohla jít trochu nahorua udělat tak prostor na zisk. Upřimně řečeno stále se víc vyplatí dělat MFA a minisites, ale s tímto myšlením bude český developer synonymem pro .info mfáčkáře. Navíc občas by se člověk rád něčím pochlubil a to u MFA nejde, protože by se do pár dní vyrojily desítky kopii úspěšného MFA.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Je čas konečně zkusit něco většího?”

  1. Urcite by jsi mel projekt podlozit solidni cz domenou a mohl by jsi do kalkulace zahrnout i pripadnou cenu celeho webu po roce, dvou ci trech letech.

  2. Cece stejne jsem kalkuloval, jako ty u jednoho projektu a skoncilo to tak, ze jsme z toho udelali two man show. Ted shanime lidi co maji cit pro tuto oblast a bavi je to, i kdyz z toho nic velkeho necinka. Nasli jsme dalsiho cloveka, ktery diky tomu, ze je bez prace nema co delat, ale sem tam nejaky clanek posle. Diky nemu jsem sve zisky z MFA zacal po dvou mesicich jeho prace, rozpoustet do neho. Sice ma mesicni pausal, ale nechci ho do niceho nutit.

    Muj celkovy pocit je, ze pokud nadchnes lidi i za cenu nejisteho vysledku, stanou se nejlepsimi, loajalnimi a skromnejsimi. Pak je akorat prekvapis flaskou, predmetama od sponzoru atd. To pak mas videt ty fofry s clankama… :)

  3. MFA určitě není budoucnost a ubírám se cestou středně velkých projektů. Myšlenka udělat takovejdle projekt je určitě dobrá, ale stejně jako u ostatních webů, ne-li víc, je dobrý znát poptávku inzeretnů. I já jsem přemejšlel o tom trošku zainvestovat vytvořit větší portál, ale vůbec netuším po čem je ze strany agentur, či adwebia potávka /de víc o rozsah a návštěvnost nebo o téma?/. Každopádně držím palce a nezapoměn na pravidlo dvakrát měř a jednou řež.

  4. No nevím, mě by se asi nevyplatilo zabývat se projektem, který nedá alespoň desetinásobek investice/měsíčně. Co tak vymyslet lepší model?

  5. Obecně je problém v tom, že zdejší trh je malý a psát kvalitní články se moc nevyplatí. Kdyby Drago psal tenhle blog v angličtině tak by mu na něj chodilo ne 600 lidí denně, ale třeba 6 000 lidí denně, a potom by ty výdělky byly někde jinde. Obecně pro reklamní systém Adwebio potřebujeme kvalitní blogy podobné tomuhle blogu, aby byla zajištěna nějaká rozumná návštěvnost. Potom sháníme středně velké projekty z různých oblastí a oborů. Důležité je brát Adwebio jako jednu z možností výdělku a nenapalovat cenu příliš vysoko – ideálně bych to viděl někde mezi 2 – 15 Kč za kliknutí (0.01 – 0.7 USD), podle kvality webu a podle toho za kolik se kliká v jiných konkurenčních sítích (Adwords, Sklik).

    Z hlediska monetizace je lepší (podle mě) mít na webu prodanou reklamu na dlouhou dobu než prodat jednou za velké prachy, a potom nic. Inzerentů bude dostatek, máme v záloze i některé velké inzerenty, kteří čekají na kvalitní weby v systému. Dobrý web typu 404m.com nebo třeba ubytovanivchorvatsku.cz si klidně přes Adwebio může vydělat slušné prachy (třeba i 5 000 Kč), ale nebude to bez práce.

    Kdybych já byl na místě lidí, kteří chtějí developovat nové projekty pro výdělky z reklamy, tak bych začal dělat specializované blogy na různá témata a psal do nich třeba těch 15 – 20 článků měsíčně. A myslím si, že pokud ty články budou mít úroveň a nějakou vypovídací hodnotu pro návštěvníky webu tak se dá dostat na web pár set lidí denně a kombinací reklamních systémů, apod. vydělat pár tisíc měsíčně.

  6. Tak ty udaje o clancich me opravdu pobavily… takhle to asi konci, kdyz je pro lidi dulezitejsi kvantita, nez kvalita. Pul hodiny – hodina na jeden clanek? To by se mi opravdu libilo… mozna tak kdybych ho psal podle Wikipedie. :))

  7. _Nightmare_: pokud nepotřebuješ dohledat čísla a fakta tak ti na to 30 – 60 minut bohatě stačí. Konkrétně tohle téma je spíše o popisu vlastních zkušeností, něco jako když napíšeš co jsem dneska dělal. Normostránku dáš za chvilku. Sám jsem to mnohokrát zkoušel a vím kolik času zabere psát článek s fakty opřený o čísla a prostě jen úvahu na něco.

  8. Drago a nezapomeň na koeficient haluzu, neboli všechna čísla udělej 2x horší :)
    Realitě se přiblížíš víc :-)
    Ale je rozhodně dobré se zastavit a promýšlet, než se pustit bezhlavě do implementace.

  9. Navstevnost nemusi byt moc dulezita, znam projekty, ktere maji jen stovky navstev denne a prodaji inzerci za statisice rocne. Jde o to, jaky bude mit web prinos pro inzerenta. Jestli mu bude prinaset navstevniky, nebo zakazniky.

  10. Myslím že zjistíš, že (jak si ostatně sám psal) vytáhnout návštěvnost na 5k za 3 měsíce a vyrazit z toho 2% CRT u vracejících se návštěvníků bude mnohem složitější než se ti zdá.

    A kvalitní článek za 60 minut? Ani omylem, člověk který by to zvládal by se sháněl po lépe placené práci.

    Každopádně sem zvědav, jestli vytáhneš ty tisíce návštěvníků za 3 měsíce jak píšeš.

Comments are closed.