Online biz

dolaryOnline biz je něco naprosto skvělého. V podstatě čím víc děláte tím víc vyděláváte. Vše se navíc násobí koeficientem zkušeností, které získáváte průběžně. Prakticky ať se pustíte do čehokoliv není to nikdy dostatečně hotové, aby se to nedalo vylepšovat nebo podpořit další propagací. Můžete hledat domény v nekonečných seznamech, budovat nekonečnou armádu MFAáček nebo minisites. Nakupovat nefunkční projekty, opravovat a zase prodávat. Existuje nespočet cest jak vydělávat. Některé jsou agresivnější jiné zase méně. Bohužel právě ty agresivnější jsou daleko více nebezpečnější a i když ROI může být doma do pár dní, tak se vše může během jednoho dne naprosto zhroutit.

Já osobně se snažím držet nějakých zaběhnutých postupů. Vytvořit si pevná pravidla a dám tomu chaosu nějaký pořádek. Bohužel inet biz je příliš rychlí na to, aby se to dalo nějak efektivně aplikovat. Jednu dobu bylo pro mě directo naprosto nejlepší volbou jako reklama pro minisites a o pár měsíců už mi zase lépe vyhovuje adsense (minisites prostě těží z ranků a ceny, řazení podle ceny na DG stále nefunguje ačkoliv udělat to je otázkou pár desítek minut). Člověk musí mít chladnou hlavu a přiznat si že tudy cesta prostě nevede a zkusit něco jiného (proč prodávat reklamu na DG 100Kč za 5 slotů, když kombinace adsense a backlinks vydělá 7 – 15 USD). Tady už se, ale člově k dostává do rizika, že adsense prostě nebude vydělávat. Minisites poměrně hezky hopsají na rozdíl od MFA. Sice se stále zlepšuji v pozicování, ale i tak se CR nedá u minisites a MFA srovnávat. Navíc ceny za klik jsou paradoxně často u MFA vyšší než u kvalitního minisites, což mě dost zarazilo. Ale MFA mám jen pár kousků na otestování, takže nemůžu v globálním měřítku soudit. Directo byla taková jistota. Reklama se prodávala za pevnou cenu a díky slevám často na delší dobu. Postup byl velice jednoduchý. Udělalo se minisites, získaly se odkazy. Počkalo se na nějaký ten rank a odkazy se prodávali za cenu, která při plném vyprodání pokryje náklady na minisites za 3 měsíce. Většinou jsem dával 20Kč/slot, 5 slotů a stačilo vyprodat na 3 měsíce. Dřív to nebyl problém prodat prakticky okamžitě. Tento měsíc je to ale obrovská krize. Vzhledem k tomu, že sleduji počet celkem prodaných slotů (opravdu se na DG prodává a ve velkém) tak by jsem chybu viděl v špatně naprogramované novém řazení podle ceny. Lidi to využívají i když to nefunguje a nakupují tak odkazy, kde bohužel nejsou ty moje. Proto jsem také low cost odkazy a directoglobal zabalil a je načase hledat alternativu. Na druhou stranu zde na blogu, by jsem už ale DG za nic neměnil. Prostě na větších projektech DG + Adsense ideální kombinace.

Takže když jsem po roce a půl konečně našel jistý zdroj příjmů (Directo) tak se zasekl. Musím hledat něco jiného. Sice není problém produkovat minisites nebo MFAáčka jak na běžícím pásu, ale jestli budou fungovat se pozná až za několik týdnů. Navíc ne vždy se to povede. Někdy stačí problém s indexováním a celý projekt je odsouzen k pobytu v kryptě. Tak označuji adresář, kde jsou uložené projekty, jež čekají pouze na ranky. Jakmile nějaké získají stanou se z nich zombie sites. Někdy je nutné stránku oživit a nasadit nový obsah. Zrovna dneska jsem oživoval jeden z nejstarších projektů (původně určený pro Wordl of Warcraft jako PvP blog – strašně mě mrzí že z toho sešlo), pak předělán na portál o online hrách, pak zombifikován, následně nasazen nový design kvůli ztrátě ranků a tak zůstal až do dnes. Pokud hrajete MyBrute můžete si zde přečíst rychlo článek, co jsem přidal. Plán je jednoduchý. Naberu pár zpětných odkazů a po přepočtu GPR, který odhaduji na 21.6 nebo 4.7 by jsem nasadil backlinks. Společně s adsense by měl roční příjem dělat kolem 30 USD. Což je vzhledem k nákladům na zombie sites o kterou se nemusím starat celkem dobré.

Celý tento internetový biz se točí kolem otázky co bude zítra? A odpověď klidně může být: google zruší GPR, DG přestane existovat, přijde ban prostě cokoliv. Vybojovat si jistotu na internetu je velice obtížné a to nejen v tak rizikových oblastech jako je MFA nebo minisites. Nedávno krachla vltava.cz. Prostě na internetu není nic jisté, proto přemýšlím, že jakmile vytáhnu z internetu větší peníze tak si založím offline biz, nebo je zainvestuju do nějakého podniku, který vyplací každý rok dividenda (třeba ČEZ). Tohle online podnikání je pěkně nejistá záležitost, anebo možná jsem jen nenašel nějakou bezpečnější cestu. No ještě budu muset zaexperimentovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Online biz”

  1. Poslední dobou mě čím dál víc trápí možnost banu u adsense. Připadá mi že každý, i když se člověk snaží být čistý, určitým způsobem může být nařčen z porušování pravidel. Už jen to nové nejasně definované varování pro uživatele nebo odlišitelnost od zbytku webu… . Co potom? Konec…

  2. Drago, neni pak resenim vybudovani a soustredeni se na jeden projekt s vice moznostmi monetizace (afil, ppc, PR clanky, …)?

    Osobne si myslim, ze v pripade, ze by se clovek trefil do niky s vysokou hledanosti, pripadne cilenou odbornosti, tak by to (mozna pouze jako privydelek) mohlo fungovat.

    Otazkou je, jestli vubec existuje moznost vybudovat si (v CR) prijem treba jen z blogu?

  3. Nekdy premyslim stejne. Akorat u me je problem, ze me bavi programovani, optimalizace, kodovani,… vse co bych offline bizem ztratil (hlavne se nechci nikdy v zivote otravovat ze zakaznikem co chce udelat www). Radeji si udelam 10-20 projektu o ktere se staram. Pokud jeden padne, nahradi ho dalsi. Ten co padl se zakonzervuje a casem se na nem oprasi a vylepsi projekt. Nema smysl po propadu PR panikarit :).

    BTW. s tim investovanim do cennych papiru funguji taky. Pravidelne 1-2x za rok nakupuji vetsi objem CP (ted se mi podarilo v krizi nakoupit nejake CP ktere maji dnes po necelych 3 mesicich zhodnoceni 30%-40%, skoda jen NWR a ORCA + zacinaji se vyplacet dividenda, treba vcera byl posledni den obchodovani na dividendu u KB – 150 kacek na CP coz je rocni zisk zhodnoceni 5-10% podle dne nakupu). Pokud ti muzu poradit, nejstabilnejsi je CEZ, O2 a KB.

    Pokud chces jeste stihnou vyplatu dividend tak nakup CP O2 (rozhodny den je 9.9.2009 a castka je 50 korun coz pri dnesni cene 425 kacek za akcii je 10% zhodnoceni). Dividenda se nedani, dani se jen a pouze prodej CP v horizontu kratsim nez 6 mesicu. Coz pri propoctu udelas na dividendu 20% zisk (pokud po pul roce prodas) teda pokud kurz zustane stejny, ale holt s tm se musi pocitat.

    Toto neni navod, to jsou me zkusenosti, tak prosim no flame, jsem drobny akcionar, doufam ze me mistni makleri nepozabiji :)

  4. Kazdy biz je do urcitej miery rizikovy. Ale je pravda ze realne veci su istejsie..Na druhej strane neviem o inom bize, ktory by sa dal zalozit uplne bez vstupneho kapitalu.
    Inak to je aj moj plan – pomocou netbizu zalozit offline biz :)

  5. Off-line biz není o moc větší jistota, tam jde i o riziko ztráty investice :-/ Internetovej biz je geniální v tom, že investuješ většinou jen svůj čas – programování, přemýšlení, psaní textů, …

    A ta nejistota “co bude zítra”, tomu dodává tu pravou šťávu :D

  6. Jinak ohledně toho tvého mudrování. Naprosto s tebou souhlasím. Online biz je prostě loterie a chce to mít vždycky plán B a mít příjmy z více zdrojů. Mě to třeba v překladatelství úžasně pomáhá k dosažení růstu tržeb, ale samotný online business je přesně o těch rizicích. DG se nicméně v brzké době promění, slibuji to sice už dlouho a dlouho jsem ten krok odkládal, ale nastal čas na změny v týmu, protože takhle to dál nepůjde.

  7. ani u cez nemas jistotu, ze tu o rok bude – viz GM, Lehman, Washington Mutual atd.

  8. dividendy se samozřejmě daní (nejsme na Kypru), je tam 15% srážková daň, jen se daní už při výplatě, tedy ty už dostáváš do rukou čisté peníze, které nemusíš již danit ani jinak řešit… 50 Kč hrubého bylo i loni, čistá výplata je pak 42,5 Kč na akcii čistého “na ruku”

    případ, kdy se dividenda nedaní, je například situace výplaty dividendy od dceřinné společnosti do mateřské (pokud ta drží podíl v dceře delší dobu atd.), ale to se netýká běžných akcionářů

  9. david N> ano moje chyba ze jsem neupresnil ze to dani platce dividendy ne prijemce

  10. Telefonica a ČEZ je myslím nejlepší volba, pokud se bavíme o CZ akciích. Telefonica je procentuálně neuvěřitelná a ČEZ je zase IMHO větší jistota.

    Dobrej kauf byla Erste za 200,-, ale to byla mega klika :)

Comments are closed.