VirtualEgo aneb jak se dělá show

multiculture.jpgK dělání show stačí talent a zkušenosti. Na internetu to ale není tak jednoduché a je potřeba mít k tomu i nervy. Blogování či jiná forma exhibice, kterou dřív nebo později přinese internet, je ideální pro dělání show, která může pobavit daleko více než zábavný pořad v televizi. O to větší zábava v případě, kdy se jí můžete přímo účastnit.

V ČR je nejznámější myego.cz, které píše Radek Hulán. V podstatě se jedná o klasický příklad vedení show blogu laděný do extrému. Autor si drží stále stejný přístup k hodně diskutabilní problematice a nebojí se naplno obhajovat svůj postoj. Vede to samozřejmě k hádkám a vášnivým diskuzím za které by v reálu zaplatila nejedna televize slušné peníze. Autor myego to navíc dokáže okořenit poměrně slušnou dávkou nadřazenosti, která ovšem k této show prostě patří. Asi jeho největší sílou je, že píše poměrně kvalitní články jak z hlediska literárního tak i odborného, což mu nejde upřít.

Na dělání show je ale potřeba se mít i o co opřít. Lidé se totiž mění okamžitě v internetové paparazzi a hledají o virtuální celebritě co možná nejvíce informací, aby jí mohli popřípadě konfrontovat v diskuzi pod článkem. Čím je celebrita kontroverznější tím jsou intenzivnější i hledači senzací. Pak stačí, aby se zjistilo, že na škole měl 4ku z ČJ a hned jsou toho plné blogísky. Tato negativní reklama, ale je v podstatě to co žene naše primitivní bulvární pudy dál. Ideální virtuální showman by tak musel mít zaběhnutou firmu s ziskem pár milionů ročně a velice dobré znalosti v oboru. Pravidelně se zmiňovat kolik měl milenek (nejlépe s online počítadlem), aut, dodávat fotky z exotických míst kam běžný smrtelní zavítá jednou za život, občas prohodit jak se setkal s nějakou real celebritou a fajn si pokecali.

Lidé však nejsou přitahování jen nadřazeným přistupem. Mají rádi i osobnosti ke kterým by mohli vzhlížet ve virtuálním světě. Úspěšní ponikatelé mohou nahradit hrdiny z dětství. Není to tak dávno co mi psal jeden webtržník na ICQ, že až vyroste chce být jako Ahyde. Celkem mě to pobavilo, tak jsem se zeptal proč zrovna on. Odpovědí mi bylo, že z Herry Pottera už vyrostl. Ještě dodám že podle ICQ jsem zjistil, že mu je 13. Na druhou stranu po webtrhu se pohybuje mnoho mladých podnikatelů ve věku pod 18 let, kteří mají příjem větší než jejich rodiče. Ahyde se stal nejen díky svému blogu celebritou. Ostatně už teď jsou ochotní někteří lidé dát za jeho tanga přes 20 tisíc.

Dělat show je umění a ne každý na to má. Já osobně se snažím konfrontacím co možná nejvíce vyhýbat. Píšu neutrální články a aktuální témata moc nekomentuju. Maximálně přidám osobní názor. Aby jsem řekl pravdu v diskuzi pod článkem vládne tvrdá diktatůra. Prakticky všechny narážky nebo příspěvky, které by mohly vyvolat flame jsou smazané. Není to moc demokratický přístup, ale prostě to tak dělám. Sice tím snižuju hodnotu mého blogu (počet komentářů je jedním z měřítek u určování ceny), ale stojím si za tím.

Na České/Slovenské internetové scéně by se hodilo více lidí, kteří by psali ve stylu “Jak mi jde život” anebo “Rozjíždíme nový projekt”, kteří jsou úspěšní. My prostě chceme fandit úspěšným, zvláště pokud se podělí o úspěch alespoň krátkým souhrnem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “VirtualEgo aneb jak se dělá show”

  1. “Na druhou stranu po webtrhu se pohybuje mnoho mladých podnikatelů ve věku pod 18 let, kteří mají příjem větší než jejich rodiče.”

    Pokud jim je méně jak 18, tak to rozhodně nemůžou být podnikatelé. A s tím, že mají větší příjem než rodiče, bych se v jejich věku už tuplem nechlubil :D

  2. Loken: jak to dělají je jejich věc (IČO má třeba někoho z rodiny), ale je to pravda. Moc jich ale není ;)

  3. Opět super článek a opět mě přivedl na zajímavý nápad. Začíná se mi to tu hodně líbit.

    Když jsem začínal dělat weby, chtěl jsem být jako Yuhů, když jsem začínal pracovat v internetovém bizu, chtěl jsem být jako Ahyde.
    A teď, když se internetem živím a dělám na několika zajímavých projektech, už chci být jen sám sebou. Jsem zvědavý, kým budu chtít být za půl roku:-)

  4. Zasa jeden článok, ktorý ma utvrdzuje, že mám dobre zvolené weby v čítačke. Osobne poznám len 2 ľudí pod 18 ktorý zarábajú viac ako ich rodičia (jeden už má tesne pod 18) a myslím, že na webtrhu ani niesú aktívny ….

  5. Me fascnuje vzdycky to, jak se lidi nechaji unest, kdyz je nekdo cizi uspesny. Jako Pooh, Hulan, Kaluza, Ahyde, Kazma,… vznikaji antifancluby, ktere si timto vlastne delaji reklamu. A i negativni reklama je reklama, co si budeme rikat :)

    Kdysi jsem prvni tri nesnasel, po case jsem prisel na to, ze jinak to asi v nasem malem rybnicku vlastne ani nejde. At u penez, tak i u zenskych…

  6. je jen dobre, zee se na ceskem netu pohybuji ,,mladi,, a dokazou si z kolace neco ukousnout. na jaky papir to delaji je vec nepodstatna a kazdemu takemu drzim palec a preji mu to…

  7. “A s tím, že mají větší příjem než rodiče, bych se v jejich věku už tuplem nechlubil :D”

    A čo je na tom? Väčšina v ich veku ťahá kačicu po dvore alebo sa venujú blbostiam, tí šikovnejší robia biznis :) U mňa majú obdiv..

  8. Presne tak, ja si teraz vycitam, ze som nezacal s netbizom skor, ale az niekde v tretom rocniku na vysokej skole..

  9. „A s tím, že mají větší příjem než rodiče, bych se v jejich věku už tuplem nechlubil :D“

    A čo je na tom? Väčšina v ich veku ťahá kačicu po dvore alebo sa venujú blbostiam, tí šikovnejší robia biznis :) U mňa majú obdiv..

    Asi preto ze podla zakona nemozes zarabat nad urcitu ciastku … :D

  10. “Asi preto ze podla zakona nemozes zarabat nad urcitu ciastku … :D”

    Podla zákona neplnoletá osoba nemôže oficiálne vôbec podnikať (aj keď nechápem, čo to má za význam toto obmedzenie), ale predsa nie je problém fakturovať na nejakú spriaznenú osobu. A je po probleme :D

Comments are closed.