Google se nám zlobí – na directoglobal

evil_google.jpg

Před pár dny proběhl minipřepočet google page ranku. Při tomto přepočtu se většinou rozdává penalizace těm zlobivým a těm, kteří byli hodní a drželi se google politiky cukru a biče naopak se jejich page rank vrátil do původního stavu. Z velkého množství webů a minisites, které mám jsem zaznamenal propad jen u jednoho webu a to z 1 na 0. Celkem mě to nepotěšilo protože plánuji jeho redesign a povýšení z minisite na informační web s rozsahem 100 podstránek unikátních informací. Nijak sem tomu ale nevěnoval pozornost, protože občas se to hold u google stane a některé weby jsou penalizované, aby za pár měsíců se zase bez jediné změny na nich vrátili do původní podoby. Druhý den se ale na webtrhu objevila zajímavá diskuzu.

Jeden webtržník dostal velkou penalizaci, protože prý má na stránkách directoglobal. No říkám si to je nějaká blbost. Mám tam 29 webů a jen jeden dostal penalizaci. Jenomže se začínají ozívat další a další. Až jednoho napadlo, aby jsem udělal pomocí crawlera test, kolik webů dostalo penalizaci. Nastartoval jsem teda crawlera a prošel to. Výsledek byl velice zajímavý. Celkem crawler nabral 934 webů, které mají jako měnu CZK, podle directoglobal mělo 736 webů GPR větší jak 0. Po mém testu jsem zjistil, že zůstalo pouze 425 webů s page rankem větším jak 0. No musím uznat, že si google pěkně smlsnul když penalizoval 42,55% webů na directoglobal.

Důvod penalizace může být různý. Directoglobal není adfox nebo adsense reklama v javascriptu. Penalizace mohla přijít za nadměrné množství odkazů, které nemají nic společného s tématikou webu. Mnoho lidí také používá třeba 12 slotů na stránce + další externí odkazy. Nebo kombinuje directoglobal s backlinks nebo mlink (či jak se ten nový systém jmenuje) a tomu už říkám jasná sebevražda. Těžko říct kolik % lidí prostě doplatilo za “přelinkovanost” svého webu a klasický algoritmus jim prostě snížil ranky a kolik z toho byla akce proti directuglobal. Upřimně stále se mi moc nechce věřit, že by to google vůbec za to stálo.

Ok nastala doba penalizací co teď?

Stránky jako třeba můj blog mají ranky spíše pro ozdobu. Podle statistik mám pár set věrných čtenářů (moc vám všem děkuju), kterým je jedno jestli má můj blog page rank 2 nebo 4. Hledají informace a novinky. Pokud jim to budu pravidelně dodávat v patřičné kvalitě, tak se sem budou vracet. Nové čtenáře získávám přes vyhledávače, komentáře, různé linkovací služby (linkuj, jagg) a na tyhle zdroje se penalizace nevztahuje. Navíc lidé, kteří si kupují reklamu na mém blogu jí nekupují hlavně kvůli rankům (360Kč za page rank 4 a srank 90 je trochu moc). Osobně si myslím, že lepší monetizaci by jsem zatím v ČR nenašel. Takže pokud mě to bude stát GPR tak mi je to prostě jedno.

Moje minisites až na jedno penalizaci neschytaly. Pokud by získaly, stejně většina lidí kupuje odkazy hlavně kvůlu seznamu, což je největším zdrojem BFU a všichni moc dobře víme že za pár stovek měsíčně se dá pomocí directoglobal pohnout s pozicí na seznamu sakra dobře. Levné odkazy proto pujdou na dračku, stačí když budou levné a s Srankem alespoň 10 (srank 10 = zaindexováno seznamem).

A větší weby (nad 50K UIP/měsíc), kterých by tak rád měl majitel directoglobal v systému více? No tak těm jsou ranky úplně ukradené.

Další informace o penalizaci

Pokud jste dostali penalizaci a chcete svůj rank zpět existuje několik možností. Vydržet a za 3 – 6 měsíců to google prostě vzdá a vrátí vám ranky (vyzkoušeno), anebo všechny problémové věci z webu odstranit. Nesmí to však být jen directoglobal, ale také cokoliv ostatního co připomíná koupené odkazy. Následně bude váš web monitorován. Po dalším minipřepočtu se vám ranky vrátí. Monitoring ale bude pokračovat. Pokud nasadíte cokoliv co jenom vzdáleně bude připomínat koupený odkaz tak přijdete znovu o ranky. Takže budet na google muset pomaloučku polehoučku, anebo se na něj prostě vykašlat a přetrpět si období útisku :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

27 Replies to “Google se nám zlobí – na directoglobal”

  1. Nic se nejí tak horké jak se uvaří. Stačí počkat a pan G ranky vrátí za půl roku. Zajímavé je, že osazenstvo na Webtrhu je celkem histerické. :-D Stejně si myslím, že pokles ranků není přímo kvůli DG, protože se zobrazují čisté html odkazy, ale kvůli porušení odkazovací rovnováhy. A jak vidno, tak algoritmus pana G to umí rozeznat.

  2. Víte proč mají všechny velké reklamní systémy svá loga či podpisy v plochách?Zkuste hádat. Directoglobal se chová klasicky jako mlink, backlink či podobné systémy. Osobně kdybych rozvíjel podobný systém zcela jistě bych kontaktoval manažery vyhledávačů a pořádně bych se optal na veškeré informace.
    PS: Otázkou do pranice je funkčnost intextové reklamy, která je na webu proměnlivá.

  3. Já mam naopak z minipřepočtu redost, PR 0 -> 5 :) Ale directoglobal nepoužívám

  4. No tak sem na razil na tento clanek a lekl se sel zkontrolovat sve weby v diectu a pak si sel otevrit flasku 6x 0 …..doprkynka to je horsi nez tam hodit backlink tam to byl obcas nakej web.pro nektere me weby directo konci…

  5. Tak po tomto excesu uz directo opravdu nemusím … :(

  6. no u mňa môj blog spadol z 3 na 0… ale musím sa priznať, keď už tak nad tým uvažujem… okrem directa som tam mal aj backlinks…takže je to jasné…

  7. Mno tak přišla druhá vlna, smetla spoustu webů i mě. Takže po zkušeností z minula nehodlám nic měnit :)

  8. Tak u mě PR z 4 na 2 za celkem dva prodané odkazy přes Directo. No nic, nechám to tam a uvidíme

  9. Tak nevím, spadl mi snad jeden web, ale to bude asi tím, že je tam 12 prodaných backlinků a 4 sloty directa.

    Jinak jsem Directo pochopil jako kontextovou reklamu a ne prodejnu odkazů kvůli ranků, takže nechápu, proč autoři neudělají něco s kódem tak, aby třeba neposílal ranky dál

  10. Tak ja hlavne kupuji reklamu u directa kvuli sranku, dokud ho nezacne penalizovat seznam tak mi to nevadi a kupovat budu dal.

    Alespon se procisti nabidka a nebudou tam uz ty ic.cz “sracky”.

  11. No zatím žádné velká změna. Většina webů už byla penalizováná dříve za backlinks a ranky zůstávají na 2 nebo 3.

    To že stačí počkat až to google přestane bavit si vzal kde? Já teda čekám už dost dlouho, od začátku roku a web stále nic :( Pochybuji že mě za půl roku google zničeho nic vráti rank 5…

  12. Ošklivý sup: vyzkoušel jsem to. Teď mám dalších 23 pokusných králíků na kterých to můžu znovu vyzkoušet :)

  13. admin: no tak uvidím, ale dost pochybuju že by se rank vrátil sám od sebe. Ale jestli máš pravdu, stěžovat si nebudu :o))

  14. Tak na webu mam directo, nedavno jsem ziskal PR4, ale ted mi slitnul na PR2.. a to tam mam prodane ted jen 3 sloty..

  15. Admine, netušíš náhodou, jak by se prvozovatel Directa díval na to, kdybych prodaným odkazům nastavil rel=”nofollow”. Nastavit to v kódu je opravdu jednoduché.

    Na jednu stranu jsou v podmínkách úpravy kódu zakázané. Na druhou stranu provozovatel tvrdí, že odkazy jsou primárně zaměřeny na získávání nových návštěvníků, ne na zvýšení pozic ve vyhledávačích. S nofollow by se SEO efekt odstranil a Google by weby nepenalizoval.

  16. U mě dva weby kde jsme měl DG z PR4 na PR 0 …
    Já to říkal už od začátku že tohle přijde, a stalo se.

  17. Adam: Provozovatel DG to sice tvrdí, ale řekl bych, že ani on sám tomu moc nevěří. Podle mě si tam většina lidí kupuje odkazy především kvůli PR/SR.

  18. Adam: můžeš se ho zeptat na webtrhu, ale obávám se že by ti to nepomohlo. Penalizaci dostali i lidi, kteří na stránkách už directo kód vůbec nemají.

    Kdyby jsem si mohl dovolit s odstupem jednoho dne nějakou tu spekulaci, tak by jsem i řekl, že šlo o cílený útok proti všem webům v katalogu. Větším(zaběhnutým) a webům, které jsou pod zvláštním dozorem se to vyhnulo. Jako by nebylo dost pravomoce dotáhnout to do konce ;)

  19. Michello: PR nemá cenu kupovat. Přepočet je za dlouhou dobu a s monetizací odkazů pod 5 je to bída. Navíc nemá vliv na pozici ve vyhledávačích.

    S tím SR souhlasím mluvil jsem s pár lidma co aktivně kupují odkazy kvůli pozici na seznamu a nemůžou si directoglobal vynachválit. Stále nejvíce kupní síly a BFU proudí ze seznamu.

  20. A je to jasný, Google se zlobí na osoby -> všechny moje weby, i tam kde není DG, mají PR 0. Nechápu :)

  21. Dôležité si je uvedomiť, že ak web raz využíval directoglobal tak zostal v ich katalógu ponúk. Ak sa google riadil aj ním tak je dôležité sa odtiaľ dostať (chlapci sú ochotný do 2 hodín vybavené) prepad na všetkých weboch kde je alebo bola reklama od directa …..

Comments are closed.