Jak se vytváří cena domény

dolaryČasto mi chodí dotazy na hodnotu domény přes PM na webtrhu nebo ICQ. Většinou jsou to reg fee věci, které na první pohled vypadají celkem dobře. Problém je, že určování ceny domény nemusí být zas tak jednoduché jak se na první pohled zdá. Musí se vzít v úvahu více vlivů. V podstatě to může být i práce na několik hodin a ve výsledku jí stejně za tuto cenu neprodáte. Jen zřídka se stane že si u nás přijde end user pro doménu, která byla registrována v posledních letech. Přeci jen ty topkové věci už jsou vyprodané, ale stále jsou tu nové příležitosti v podobě nových technologii nebo alternativních TLD. Dopředu chci říct, že existuje nepřeberné množství možností jak určit cenu. Příklad který zde použiji se skládá ze 3 skupin pravidel a dá se poměrně hezky dohodnotit doména. Cena je však kompromisem mezi všemi třemi pravidly.

1. Technické parametry

Doména má určitě technické parametry. Je to počet slov, délka, možnost záměny a TLD. Čím kratší tím lepší. Mohlo by se zdát že i čím méně slov tím lépe, ale to nemusí být vždy pravda. Někdy má váha druhého pravidla prostě větší sílu než technické pravidlo (disk vs pevnydisk). Prostě vždy jde o kompromis těchto pravidel. Každé pravidlo buď cenu zvýší nebo sníží.

Jako příklad si uvedeme slovo nemecko. 7 písmen je ok, snadno zapamatovatelné a nezaměnitelné (nebereme v úvahu IDN). Dovolena-nemecko už cenu snižuje, protože je to dlouhé, špatně zapamatovatelné, zaměnitelné (pomlčka, pořadí slov). Čím je ale obor zajímavější tím se i dříve neprodejné kousky můžou stávat prodejnějšími.

2. Pořadí v hierarchii

Pořadí v hierarchii je myšleno, její postavení od nejobecnějšího názvu k nejkonkrétnějšímu. Nejcennější je vždy střed, protože obecné je příliš rozsáhlé a konkrétní zase příliš málo vyhledávané.

Jako příklad si zvolíme třeba slovo Německo. Nadřazeným slovem mu bude Evropa (popřípadě nad ní Země), podřazeným například Berlín a pod ní Lichtenberg (čtvr v Berlíně). Největší hodnota v hierarchii bude střed, tedy Německo. Čím se ale točí v hierarchii více peněz tím se cena rozšiřuje i nahoru a dolů. Proto zde bude mít hodnotu i Evropa a Berlín.

Jako další příklad si vezmeme třeba pevný disk, hierarchie by mohla být elektronika -> počítač -> notebook -> pevný disk -> pevný disk WD.

3. Ekonomický potenciál

Každá doména se prodává hlavně kvůli své schopnosti vydělat budoucímu vlastníkovi peníze. Ekonomický potenciál neurčuje jen kolik lidí daný produkt hledá, ale také kolik je zde například marže. Nebo jak často je nutné nějakou součást produktu měnit. Pokud by se dal benzín do aut pohodlně nakupovat přes internet tak by doména bez benzin.cz měla neuvěřitelnou hodnotu. Proto můžete mít úžasnou doménu cukrarna, ale vzhledem k tomu že by se asi větrníky u české pošty nechytaly tak to její hodnotu sráží, ačkoliv by podle pravidla 1 a 2 měla mít slušnou šanci.

Tyto pravidla se hodí zvláště pokud vidíte smazanou doménu a přemýšlíte jestli si jí koupit nebo ne. Každé pravidlo se dá sice použít zvlášť, ale teprve dohromady začínají mít tu správnou sílu. Některé domény na první pohled vypadají opravdu skvěle, ale když se předtím než jí zaregistrujete zamyslíte, zjistíte, že to zas tak jednoduché nemusí být. Já osobně pokud doménu nekupuji speciálně pro projekt, tak vybírám jen opravdu lepší kousky. I když se každý den uvolňují desítky domén obsahující česká slova nebo slovní spojení vybírám opravdu pečlivě. To co by jsem vzal před 2 roky automaticky už dnes neberu. Nejdůležitější je před registrací domény stejně použít hlavu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Jak se vytváří cena domény”

  1. Jj chvalim, je to velice obecne, ale pro letmy obrazek by to mohlo nekterym lidem stacit:)

Comments are closed.