Sobotní úvaha nejen nad .TLD

otaznikŽe jsou Američani udiveni, že se u nás používá převážně .cz doména, jsem věděl už dávno. Diskuze na cctlds.com mě o tom jen utvrdila. Můžeme jen spekulovat jestli za to může politika združení nic.cz nebo dominantní postavení firmy seznam.cz, která rozjela největší projekty právě na .cz doménách. Jestlipak by zvolení třeba .com domén donutilo lidi z ČR používat spíše .com domény. Těžko říct. Chtělo by to udělat nějaký průzkum v dalších zemích. V každém případě otázkou je jak to bude v budoucnosti. V posledních letech se na růstu českého internetu stále více podílejí menší developeři. Po .cz doménách je hlad a všechny top slova jsou už vyprodány. Na spoustě z nich jsou kvalitní a funkční projekty. Pokud by na většině byly nepoužitelné MFA asi by se lidé obrátili na jiné TLD. V podstatě každou TLD může zabít na začátku jejího života právě nedevelopování. Masivní rozmach = Masivní developování = zvednutí ceny. Bouhžel pokud bude příliš mnoho domén na parkingu nebo nepoužitelné MFA tak se bude daná TLD špatně prosazovat a v podstatě prodejná budou jen top slova.

Na webtrhu někdo kdysy dávno začal prosazovat .cr domény jako nové domény pro českou republiku. V té době jsem tomu nevěnoval moc pozornost. Cena za .cr domény byla vysoká a na masové developování to prostě nebylo. Ale je pravda že v samotné doméně potenciál byl.

Dalším případem jsou .info domény. Jsou levné a není problém je masově developovat. Bohužel na většině z nich (rozumíme českéslovo.info) nic nevzniklo nebo prostě si je lidí koupili za super cenu, aby na nich nic neudělali jen je zkusili prodat z pár set procentní přiráškou, když se to nepovedlo nic se neděje stojí přece jen jeden dolar. Ovšem našlo se i velké množství lidí, kteří na nich zkouší různé formy MFA. Možná díky tomu je i rozmach .info domén na českém internetu celkem velký v porovnání s ostatními zeměmi, kde jednoznačně vládne .com,.net,.org a samozřejmě lokální ccTLD. Ale i tak nic převratného, protože všechno v ČR v podstatě ovládá .cz.

Otázkou budoucnosti je jestli v posílí v ČR .com doména. Všichni věří že ano. Všichni nedokáží pochopit proč už se to tak nestalo. No odpověď je jednoduchá chybí tady masivní developování této TLD. Po godaddy.info zlaté horečce se spousta mladých domainerů (dnes spíš developerů) snaží zajistit si kostantní příjem pomocí MFA.Aby jsem pravdu řekl dost tomu pomohlo staré directo společně s backlinks či prodejem přímé reklamy.

Až tu bude funkční a zaběhnutý systém na prodej PR článků, možná se dočkáme i nějakého toho profesionálního blogu. Ovšem kde tyhle nové blogy budou vyrůstat? Na jakých doménách? Možná to budou zapomenuté .name nebo právě .com domény. I když ty jsou vybrakované ažaž. Možná budou nový blogeři hledat nějaké zajímavé a moc nepoužívané domény. Pokud se znovu nastartuje nové directo nebomu přibude konkurence a vznikne systém který bude dodávat dobře placené PR články můžeme tu mít do roka novou generaci webů, kterým se majitelé budou věnovat na plný úvazek. Jeden blog pak snadno díky kombinací directa (přímí prodej), placených reklamních článků a affiliate na dané témadosáhne zisku 5 – 10K/měsíc. Probloger na plný úvazek zvládne utáhnout 5 blogů narás. Sice je to práce na celý den (kvalitní článek na dané téma zabere i 2 hodiny), ale také velice pohodlná a přínosná. Naprosto nejlepší na tom bude, že člověk opravdu vydělá tolik kolik tomu věnuje času.

Možná nové blogy už budou vyrůstat na nějaké speciální TLD. Kdo ví.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Sobotní úvaha nejen nad .TLD”

  1. drago ty si menil pismo ze? Toto mi akosi bije do oci, clanky velke ostatne male, nedalo by sa to vratit nazad?

  2. Tom@S: jj písmo je větší tušim o 2px, udělal jsem to schválně aby to bylo čitelnější. U delších článků co jsem si pročítal mi přišlo nepřehledné.

  3. Neni v tom zadna zahada. ccTLD je v Cesku .cz, v Nemecku .de a v USA je to de facto .com (i kdyz de jure by to melo byt .us). V kazde normalni zemi je nejpopularnejsi vlastni ccTLD a tedy v USA .com. Vyjimky jsou zeme kde jsou cc domeny prilis drahe, nebo jsou tam ruzne restrikce, nebo domaci NIC vubec nefunguje.

    .cr pro Cesko je nesmysl, ktery nema sanci.

    .info domeny pokud existuji vic nez jeden rok jsou stejne tak drahe jako treba .com. Pokud je nekdo ma jenom jeden rok a po roku expiruji, pak jejich cena prvni rok taky neni relevatni, protoze projekt prece brzo zanikne. Mirne levnejsi jsou jenom .net a to plati pro kazdy rok. Zadny rozumny clovek nemuze zohlednovat u seriozniho projektu, ze .info domena je prvni rok o 7 dolaru levnejsi. Tim ale netvrdim ze .info je spatna. Jeji uplatneni je ale mimo USA.

    .name se u osobnich blogu uplatnit muze, ale velky hit to nebude, porad hodne daleko za .net, .org, nebo .info.

  4. pred 2 roky jsem si vsimnul ze v Polsku celkem vyuzivaji .info domeny, proto si vydrzuju mensi info portfolio uz za plnou palbu renewals. Kdyz to funguje tam, bude to fungovat i u nas.

Comments are closed.